Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. října 2020 11:38
Čas čtení 17:43
Tereza Šnajdrová

Datový analytik Ludwig: Nacházíme se ve velmi špatné situaci, teď už musíme křičet pomyslné hoří (Rozhovor)

REFRESHER KORONAVIRUS
Uložit Uložené

S Petrem Ludwigem o koronaviru, přijatých opatřeních, ale také o tom, jaký dopad bude mít tato pandemie na Česko s ročním odstupem.

Petr Ludwig je autor bestselleru Konec prokrastinace, který byl přeložen do celé řady jazyků, autor celosvětově známé iniciativy Masks4All a člověk, který nově stojí také za projektem Zachraňme Česko. Ve středu na svých sociálních sítích zveřejnil graf vývoje koronaviru v Česku, který znepokojil mnoho lidí. Se svojí první analýzou provedenou v září se trefil takřka na den přesně. Co nás tedy čeká? A co můžeme udělat proto, abychom zabránili dalšímu šíření a ochránili ty, kteří to nejvíce potřebuji?

Doporučeno
Česko hlásí přes 11 tisíc nově nakažených. Aktivních případů je již téměř 100 000 Česko hlásí přes 11 tisíc nově nakažených. Aktivních případů je již téměř 100 000 17. října 2020 7:53

Petře, ty jsi zakladatel GrowJob Institutu, firmy, která se zaobírá osobním rozvojem, máš za sebou spoustu přednášek a napsal jsi oblíbenou knihu Konec prokrastinace. Proč ses tedy rozhodl tolik angažovat v situaci kolem koronaviru?

K tomu mám dvě věci. První věc je, že mám vystudované datové vědy, a moje specializace byla modelování a simulace komplexních systémů, což je zrovna třeba epidemie. Tím pádem je to částečně můj obor a druhá věc je, že jsem se vlastně hned při první vlně v březnu spojil s lidmi kolem rektora ČVÚT, s lidmi kolem Akademie věd a společně jsme pak vytvořili takový multioborový panel vědců.

Tenkrát na jaře jsme vydali doporučení, aby se nosily roušky. Ta iniciativa se jmenovala #rouškyvšem, dostala se i do světa jako Masks4All a byla třeba i ve hlavních zprávách na americkém CNN. Obletěla doslova svět, dosah té kampaně byl 1,3 miliardy lidí. Už při projektu #rouškyvšem jsme na denní bázi spolupracovali s vědci, a teď když přišla druhá vlna, tak jsme na spolupráci navázali, a to vlastně vyústilo až k tomu, co jsem vydal nejen na svých sociálních sítích.

Je to taková výzva vědců, kteří jsou z relevantních oborů. Máme tam epidemiologa pana Smejkala, profesora infektologie, pracovníky z Akademie věd, ale máme tam i přední ekonomy z CERGE-EI. Jako skupina jsme pak dali dohromady doporučení pro českou veřejnost, která jsou aktuálně velmi důležitá. 

Teď už musíme křičet pomyslné hoří a musíme také apelovat na českou veřejnost.

Ve středu jsi na svých sociálních sítích publikoval analýzu k vývoji pandemie koronaviru. Na jakých datech jsi ji postavil?

Už někdy v průběhu září jsem udělal predikci na následující tři týdny, která se týkala vývoje počtu hospitalizací a bohužel jsem se ve všech těch číslech trefil skoro na den přesně.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 90020 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kdy podle Ludwiga dojde českým nemocnicím kapacita
  • Proč bychom podle něj měli v plné síle dupnout na brzdy
  • Co je osobní lockdown a proč bychom si jej podle něj měli zavést
  • Proč jsou podle Ludwiga roušky tak důležité
Domů
Sdílet
Diskuse