Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2020 12:00
Čas čtení 2:31
Tereza Šnajdrová

PŘEHLED: Toto jsou všechna aktuálně platná opatření

POLITIKA KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ve čtvrtek odpoledne ministr zdravotnictví Prymula oznámil nová opatření proti koronaviru. Která to jsou a která jsou ta, která již platí dlouhodobě?

Od pondělí v České republice opět platí nouzový stav, který umožňuje vládě rychleji přijímat nová opatření proti šíření koronaviru. Pravidla se mění skoro každý den a není jednoduché se v nich zorientovat. Proto ti přinášíme přehled nově zavedených opatření, ale také těch, která již několik týdnů platí

Doporučeno
ANALÝZA: Hůře než Česko pandemii zvládají už jen Španělé. Kde jsme udělali chybu? ANALÝZA: Hůře než Česko pandemii zvládají už jen Španělé. Kde jsme udělali chybu? 5. října 2020 16:32

Zavedená omezení

I nadále platí povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorách, a to i ve školách či hromadných dopravních prostředcích. 

Jedna z mála věcí, které se nemění, jsou svatby a podmínky zůstávají takové, jako Ministerstvo zdravotnictví určilo minulý týden. Až do 19. října se svatby může účastnit pouze 30 svatebčanů, kteří samozřejmě musí mít roušky a měli by také dodržovat rozestupy. 

Kultura a volný čas

Omezení se dotknou pořádání hromadných akcí, a to jak vnitřních, tak venkovních. Od pondělí tak není možné pořádat hromadné akce v počtu vyšším než deset osob ve vnitřních prostorách staveb a v počtu vyšším než dvacet osob ve vnějších prostorech.

Česká republika se tedy minimálně dva následující týdny bude muset obejít bez koncertů, divadel, kin a dalších kulturních událostí.  Zakázány jsou také návštěvy muzeí, výstav, hradů, zámků, hvězdáren, planetárií a dalších kulturních prostorů.

Od pátku také došlo k uzavření všech zoologických zahrad. „Během víkendů tam dochází k obrovskému nakupení osob a my opravdu potřebujeme omezit počty lidí, kteří se potkávají mimo rodinu,“ okomentoval na tiskové konferenci tento krok Roman Prymula.

Sport

Již běžící sportovní soutěže se ještě o víkendu budou moci uskutečnit. Od pondělí pak dojde ke zrušení všech profesionálních i amatérských sportovních aktivit

Od pátku ale musí pozastavit svoji činnost i všechna vnitřní sportoviště, a to také fitness centra, vnitřní bazény a posilovny.

Venkovní sportování je dovoleno, avšak v omezeném poštu, a to maximálně 20 osob. Sportovat venku tedy můžete, ale fotbal si zahrajete leda bez brankáře.

Domů
Sdílet
Diskuse