Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. listopadu 2020 8:45
Čas čtení 13:52
Adam Smeták

Prostředí politiky pro mě nebylo úplně kultivující. Atmosféra společnosti se od jarního období výrazně posunula, říká Vojtěch

POLITIKA ADAM VOJTĚCH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro REFRESHER hovoří o kolektivní odpovědnosti společnosti a ohlíží se za zvládnutím první vlny pandemie u nás.

Spousta lidí, i těch inteligentních a odborníků, došla k závěru, že to není nikterak nebezpečná nemoc, že není nutné udělat takto restriktivní opatření, a začali je kritizovat. Atmosféra společnosti se od jarního období výrazně posunula, a to si myslím, že je jeden z důvodů, proč ta situace je taková, jaká je, říká Adam Vojtěch v rozhovoru pro REFRESHER. Vyjadřuje se k důvěře lidí ve vládní opatření, k plošnému testování na Slovensku, ale i ke zvládnutí první vlny pod jeho taktovkou či trestnímu oznámení podanému na jeho osobu. 

Adam Vojtěch
Zdroj: Adam Vojtěch

Sledujete i nadále vývoj pandemie u nás i ve světě?

Ano. Každý den sleduji data. Sleduji, co se děje v ostatních zemích. Stále mě to zajímá, byť už nejsem úplně aktivním účastníkem. Ten vývoj zajímá snad každého a mě z hlediska profesního samozřejmě také, včetně toho v jiných zemích. Často jsme totiž srovnávání i v rámci žebříčků s jinými zeměmi a teď třeba Německo i Francie jdou do toho takzvaného lockdownu, takže je otázka, jak se bude situace vyvíjet v následujících týdnech.

Doporučeno
Večírek během lockdownu pro 80 lidí či výlet k moři aneb politici, kteří museli kvůli koronaviru rezignovat Večírek během lockdownu pro 80 lidí či výlet k moři aneb politici, kteří museli kvůli koronaviru rezignovat 23. října 2020 12:10

 
Kterými zeměmi bychom se měli inspirovat?

Pokud se podíváme na čísla, tak vidíme, že je na tom stále dobře například Dánsko. Důvody jsou otázkou. Já jsem zaznamenal vyjádření některých Čechů, kteří tam bydlí, pracují, a ti hovořili o velké disciplíně, o uzavření Dánska, pokud jde o vstup turistů a podobně. Na druhou stranu, podívejme se třeba na Slovensko, které bylo svého času také označováno za nejlepší zemi v Evropě a dnes tam ta čísla jsou v přepočtu na obyvatele rovněž poměrně vysoká. Situace je velmi dynamická a země, které ještě donedávna měly malý počet případů, tak i u nich se situace zhoršuje. Takže je skutečně otázka, zda existuje ideální recept na to, jak tu krizovou epidemiologickou situaci zvládnout.

Atmosféra společnosti se od jarního období výrazně posunula


Proč si myslíte, že zrovna my jsme na tom tak špatně, co se týče počtu případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Proč se zrovna Česká republika nachází na chvostu?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 90626 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • V čem vidí Adam Vojtěch příčiny nárůstu počtu nakažených v Česku
  • Co si myslí o plošném testování obyvatel
  • Co pro něj bylo nejtěžší na první vlně pandemie
  • O přípravě na druhou vlnu a trestním oznámení
  • Co si myslí o novém ministru zdravotnictví
  • Proč se rozhodl odejít z politiky
Domů
Sdílet
Diskuse