Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2020 12:30
Čas čtení 3:16
Miriam Rumanková

Trump, nebo Biden? Ptali jsme se expertů, který z dvojice je lepší volbou pro Evropu

Trump, nebo Biden? Ptali jsme se expertů, který z dvojice je lepší volbou pro Evropu
Zdroj: TASR - Evan Vucci via AP
POLITIKA SLOVENSKO
Uložit Uložené

V USA bude mimořádně vysoká volební účast. Kvůli pandemii hlasovalo předčasně 100 milionů lidí poštou. Donald Trump tento způsob kritizuje, tvrdí, že se tak hlasy dají falšovat.

Američané rozhodují o novém prezidentovi. Otázkou je, zda se jím stane nynější prezident Donald Trump, nebo Joe Biden, který byl osm let viceprezidentem Baracka Obamy. Jde o historicky nejstarší finalisty, jaké Amerika měla. 

Výsledky prezidentských voleb v USA budeme znát nejdříve 4. listopadu 2020. Na to, jak tyto volby ovlivní Evropu jsme se zeptali přímo odborníků.

Trump alebo Biden? Pýtali sme sa expertov, ktorý z dvojice je lepšou voľbou pre Slovensko
Zdroj: TASR - Paul Sancya via AP

Celkově je v USA oprávněno volit 239 247 182 lidí a podle informací svůj hlas předčasně odevzdalo téměř 100 milionů občanů. V USA totiž občané, kteří jsou o svém hlase přesvědčeni, mohou hlasovat předčasně poštou. Kvůli pandemii tuto možnost využil rekordní počet lidí a čekání na výsledky tak může trvat déle, možná několik dní až týdnů.

Donald Trump tento způsob odevzdávání hlasů kritizuje, protože podle jeho slov je takto možné hlasy manipulovat. Argumentoval tím, že se našly špatně vytištěné lístky a toto není tak bezpečný systém, jako když přijde občan do volební místnosti.

Doporučeno
Donald Trump bojuje o znovuzvolení, pokud vyhraje Biden, výsledky zřejmě neuzná. Vše, co potřebuješ vědět před volbami v USA Donald Trump bojuje o znovuzvolení, pokud vyhraje Biden, výsledky zřejmě neuzná. Vše, co potřebuješ vědět před volbami v USA 10. října 2020 15:30

Donald Trump se snaží o své znovuzvolení a možnost zůstat v Bílém domě i další čtyři roky. Aktuální problémy spojené s pandemií koronaviru, neutuchající protesty hnutí #BlackLivesMatter nebo otázka klimatické krize však před volbami posouvaly do pozice favorita spíše jeho protikandidáta Joea Bidena.

Jde opravdu o velmi specifické volby, které mnozí považují za zlomové, protože oba tito kandidáti rozdělili Spojené státy americké na dva tábory tak, jak nikdo nikdy předtím.

Aktuální společenská situace v USA

Podle slov bývalého premiéra Slovenské republiky a bývalého ministra zahraničí Mikuláše Dzurindy je celkové společenská klima v USA napjatá. Společnost je podle jeho slov polarizovaná. „Dělících čar je několik. Od koronaviru a jeho ekonomických a sociálních dopadů, přes rasové nepokoje, až po osoby prezidentských kandidátů. Otevřenou otázkou je, zda volba prezidenta tuto polarizaci zmírní, nebo ji naopak ještě více prohloubí,“ řekl pro REFRESHER Mikuláš Dzurinda. 

Nálada v USA je nevyzpytatelná a výsledek voleb může proto překvapit. Volby jsou výjimečné tím, že se překreslují mnohá pravidla, která dosud platila. Jsou jisté státy, které jsou republikánské nebo demokratické, ale i přesto se to už podle slov Pavone Demese, politického analytika, postupně začíná měnit.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by I am a voter. (@iamavoter) on

„Souvisí to i se vztahem seniorů vůči kandidátům i s pandemií koronaviru. Starší lidé jsou vyděšení z toho, jak umírají a Trump nezvládl tuto situaci. Kdyby nebyla krize, téměř s jistotou by vyhrál Donald Trump,“ napsal bývalý ministr mezinárodních vztahů Pavol Demeš na Instagramu.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 90710 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaká je aktuální společenská situace v USA
  • Jak ovlivnil koronavirus prezidentské volby v USA
  • Kdo vyhraje volby podle Mikuláše Dzurindy
  • Jak se volby prezidenta v USA týkají Evropy
Zpět
Sdílet
Diskuse