Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. listopadu 2020 7:48
Čas čtení 8:48
Ondřej Jarůšek

Záznam: Donald Trump se prohlásil za vítěze, skutečný výsledek se dozvíme za několik hodin až dní

Záznam: Donald Trump se prohlásil za vítěze, skutečný výsledek se dozvíme za několik hodin až dní
Zdroj: TASR/AP
POLITIKA
Uložit Uložené

Sledujeme průběh prezidentských voleb v Spojených státech, kde jsou největšími favority na vítěze Donald Trump a Joe Biden.

 • V amerických prezidentských volbách proti sobě stojí kandidáti nejsilnějších politických stran – Demokratické (Joe Biden) a Republikánské strany (Donald Trump).

• Celkově je v USA oprávněno volit 239 247 182 lidí, více než 93 milionů lidí využilo možnost volit v předstihu

Sledování amerických prezidentských voleb naživo jsme ukončili vzhledem ke zpomalení počítaní nových hlasů. Výsledky z některých států budou známé až za pár hodin. O konečných výsledcích budeme informovat v dalších článcích. 

12:31 – Podle CNN prezident Donald Trump ve svém projevu po uzavření volebních místností několikrát zaváděl a říkal nepravdy. Televize rozebírá lži v tomto článku, týkají se například i Trumpových slov o tom, ve kterých státech a o kolik vede. 

11:54 – Napínavý souboj čeká Bidena a Trumpa ve Wisconsinu i v Nevadě. V druhém jmenovaném státě vede demokratický kandidát jen o 23 tisíc hlasů. 

11:43 – Trump zvítězil v Nebrasce, kde získal čtyři hlasy volitelů a jeden si připsal jeho soupeř Biden. Biden podle odhadů zvítězil ve státe Havaj, kde se volební místnosti zavřely jako jedny z posledních o šesté našeho času. (tasr)

11:32 - Do Sněmovny reprezentantů ve státě Severní Dakota zvolili republikána Davida Andahla, který však minulý měsíc zemřel ve věku 55 let na onemocnění Covid-19. (tasr) 

11:20 - Wisconsin v průběžných výsledcích podle Fox News ukazuje vítězství ve prospěch Joe Bidena. V případě, že by se mu podařilo uspět, musel by ještě vyhrát i v některém ze států Georgia, Michigan, Severní Karolína nebo Pensylvánie, kde zatím má náskok Donald Trump. 

11:11 - Letošní americké volby stály kandidátů a strany až 376 miliard korun, což je nejvíce v historii a dvojnásobek oproti roku 2016.

Nejvíce peněz – 26 miliard korun – utratí podle odhadů Center for Responsive Politics, americké mimovládky, Joe Biden. Aktuální americký prezident Donald Trump má o více než třetinu levnější kampaň za 16 miliard korun.

11:04 - Během prezidentských voleb voliči v úterý současně rozhodovali o zástupcích ve Sněmovně reprezentantů, kde podle agentury AP pravděpodobně dosáhnou většiny Demokraté, kteří v souboji s Republikány momentálně vedou v poměru 180 ku 174. (tasr)

10:47 – I tým Joe Bidena už reagoval na prohlášení Donalda Trumpa o vítězství a vyhrůžkách, že se obrátí na Nejvyšší soud s cílem zastavit počítání korespondenčních hlasů, které podle něj přišly i po uzavření volebních místností. Štáb největšího soupeře Donalda Trumpa považuje tato slova za nehorázná a upozorňuje, že je připravený aktivovat své právníky. (CNN)


10:35 – „Prezident opět lže Američanům a chová se jako aspirující despota,“ napsal na Twitter demokratický kongresman Adam Schiff. Další demokrati připomínají, že ani zdaleka nejsou spočítané všechny hlasy. Bývalý senátor za Pensylvánii a Republikán Rick Santorum uvedl, že ho „vítězný“ projev velmi znepokojil. (ČT)

10:11 – Kanye West pravděpodobně zkusí kandidaturu na prezidenta i za 4 roky. Na Twitter přidal fotku s popisem „KANYE 2024“.

10:00 – Facebook přidal k příspěvku Donalda Trumpa o tom, jak se Demokraté snaží „ukradnout“ volby upozornění, nezabránil však jeho šíření. Twitter stejný příspěvek zablokoval. 

 

9:55 – Ve Washingtonu proti prezidentu Trumpovi protestovaly stovky lidí. Lidé pochodovali v částech washingtonského Kapitolu, na některých místech blokovali dopravu a odpalovali pyrotechniku. Všichni policisté ve Washingtonu D.C. budou během nejbližších dní ve službě, píší NBC News. Město se připravuje na možnost občanských nepokojů. (tasr)

9:42 – V Pensylvánii zbývá spočítat ještě přibližně milion hlasů, v současnosti Donald Trump vede o 700 tisíc hlasů. Pokud by současný prezident tento stát získal, výrazně by mu to zvýšilo šance na úspěch. (Fox News, ČT)


9:33 „Donald Trump o svém vítězství mluví v zásadě jako o jistém a korespondenčním hlasovaní jako o manipulaci, přesně tak, jak to dělá bez nejakého skutečného základu už měsíce. To je živná půda pro nervozitu lidí,“ hodnotí aktuální situaci redaktor Rádiožurnálu z USA Ján Kaliba. 

9:24 – Takto momentálně podle Fox News vypadá mapa Spojených států z perspetivy zvolených kandidátů. V největších a klíčových oblastech se ještě nerozhodlo, roli hrají i korespondenční hlasy. Více informací budeme mít za několik hodin, finální výsledek ale může být znám až v pátek. 

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Donald Trump sa vyhlásil za víťaza, skutočný výsledok sa dozvieme o hodiny až dni
Zdroj: Fox News


9:20 – Joe Biden si připsal vítězství v Arizoně. Jde o velkou ránu pro současného prezidenta, kde před 4 lety vyhrál.

9:11 – Joe Biden vyhrál Maine, informuje AP.

9:00 – Donald Trump zatím vede v Pensylvánii, spočítáno je 74 % hlasů a vše nasvědčuje tomu, že úřadující prezident v tomto důležitém státě aj vyhraje. 

8:45 – V Georgii či v Severní Karolíně se však hlasy aktuálně nesčítají, bude se pokračovat až ráno místního času. Jde o státy, kde už Trump ohlásil vítězství na základě předběžných výsledků. (sme)

8:30 – Donald Trump řekl, že půjde na Nejvyšší soud USA, aby volby ukončil, protože nechce, aby se sčítaly i hlasy z korespondenčního hlasování. „Podle mého názoru jsme vyhráli,“ uvedl úřadující prezident.

8:29 „V Ohiu jsme vyhráli o 8,1 %. Severní Karolína – obrovské vítězství, vedeme tam o 76 tisíc hlasů, najednou všechno utichlo. Toto je podvod americké veřejnosti, toto je ostuda, my jsme byli připraveni vyhrát americké volby a, upřímně, jsme je také vyhráli,“ řekl Donald Trump.

8:27Donald Trump očekává vítězství v Texasu i Michiganu. 

8:25 Trump nesouhlasí s předpověďmi analytiků, že prohraje v Arizoně. „Arizona je stále ve hře,“ řekl současný prezident a dodal, že v Pensylvánii vyhrává „s obrovským rozdílem“. V tomto okamžiku zazněl obrovský potlesk.

8:23 – Donald Trump poděkoval Američanům za podporu. „Smutná skupina lidí se snaží vyloučit naše voliče, ale my to nedovolíme. Chci poděkovat první dámě, své celé rodině, viceprezidentovi za to, že tu byli se mnou,“ řekl Trump s tím, že se připravoval na velkou oslavu, ale „zatím je to všechno ve vzduchu.“

Výsledky oznámil za „fenomenální“. Prezident konstatoval, že Spojené státy volily s obrovskou účastí a jmenoval státy, kde se mu podařilo oficiálně vyhrát. Tvrdí, že vyhrává i v Georgii. „Tam nás nikdy nedoběhnou,“ řekl Trump.

8:13Za malou chvíli by měl oficiálně vystoupit Donald Trump, očekává se „řeč vítěze“. Současný prezident se bude pravděpodobně chtít formovat do pozice lídra ještě před sčítáním hlasů v klíčových státech.

8:04 – Kandidáti ještě bojují o 16 volitelů v Georgii, favoritem je tam podle deníku New York Times Joe Biden. Rozhodovat by měly hlasy z volby poštou.

7:50 Joe Biden získal jeden okres v Nebrasce, díky čemuž si připsal jeden volitelský hlas. Pokud by vyhrál i v Arizoně, právě tento jeden bod by mohl být pro něj klíčový v případě prohry v Pensylvánii, uvádí analytik Nate Silver. (cnn, abc)

7:43 – Takto zatím vypadá průběh voleb podle Fox News. V některých  státech jde jen o předpovědi na základě zkušeností odborníků z předchozích voleb.

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Spojené štáty si volia novú hlavu krajiny, zvíťazí Biden alebo Trump?
Zdroj: Fox News

7:37 – Trump vyhrál i Texas, uvádí CNN. Očekává se že, rozhodne pravděpodobně až Pensylvánie.

7:30 – Moderátor a komik Jimmy Kimmel okomentoval volby pro mnohé velmi trefným způsobem: „Je to jako být vzhůru během vlastní operace,“ napsal na Twitteru.

7:22Amerikanista Jan Beneš odhaduje, že hlasy v důležité Pensylvánii se budou sčítat až do pátku. Zatím v ní má převahu Donald Trump, situaci však mohou ve prospěch Bidena naklonit korespondenční hlasy. Podle Beneše může volba poštou ovlivnit i výsledky v Severní Karolíně. (ČT)

7:17 – Joe Biden získal Rhode Island, informuje CNN.

7:03 – Twitter během volební noci skryl Trumpův příspěvek. Úřadující prezident napsal, že demokraté se snaží „ukrást“ volby. Twitter příspěvek označil za zavádějící.

Donald Trump už mluvil o velkém vítězství. „Je to velké, ale oni se snaží ukrást volby. Nikdy jim to nedovolíme. Hlasy se nemohou připočítávat, když už jsou volební místnosti zavřené!“ Napsal na Twitteru.

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Spojené štáty si volia novú hlavu krajiny, zvíťazí Biden alebo Trump?
Zdroj: Twitter
Doporučeno
Donald Trump bojuje o znovuzvolení, pokud vyhraje Biden, výsledky zřejmě neuzná. Vše, co potřebuješ vědět před volbami v USA Donald Trump bojuje o znovuzvolení, pokud vyhraje Biden, výsledky zřejmě neuzná. Vše, co potřebuješ vědět před volbami v USA 10. října 2020 15:30

6:54Televize CNN přisoudila klíčovou Floridu Donaldu Trumpovi. 

6:47 – Podle Erika Laštice je výjimečné, že kandidát na prezidenta promluvil v této fázi sčítání hlasů, řekl to v TV Markíza. „Joe Biden může jít klidně spát,“ konstatoval v reakci na jeho promluvu.

6:44 – Joe Biden právě živě říká, že má „velmi dobrý pocit“ z několika klíčových států. „Výsledky možná budou až zítra ráno a možná to bude trvat ještě déle,“ upozornil v děkovném projevu, kde dal svým voličům velkou dávku naděje.

6:41 –  Tomáš Valášek o sčítání hlasů v USA: Je jasné, že žádná „modrá vlna“ a jednoznačné Bidenovo vítězství, v které doufali demokraté, se nekoná.

„Trump jde zřejmě vyhrát všechny státy jihu včetně Texasu, Georgie a – což je důležité – Floridu,“ komentuje volby předseda evropského výboru. (Deník N)

6:35 – Český politolog Jiří Pehe si myslí, že náskok Trumpa bude pro Bidena velmi náročné dohnat. Amerikanista Jan Beneš upozornil na překvapení v podobě hlasů hispánců pro Donalda Trumpa. Velvyslanec ČR ve Spojených štátech řekl, že hlavní část souboje se podle analýz odehrává na předměstí velkých měst a v této chvíli nemůže nikdo definovat, jak to dopadne. (ČT)

6:28 – Rýsuje se další důležité vítězství pro Bidena – Minnesota. Zatím mu ji přisoudila agentura AP na základě předběžných výsledků, sečteno je však jen 65 % hlasů.

6:21 – Největší média odhadují aktuální výsledky podle zkušeností i během předchozích voleb:

– AP: Biden 213 - Trump 118
– FOX: Biden 227 - Trump 204
– CNN: Biden 205 - Trump 132

V odhadech Foxu je Trump výrazně silnější, experti mu přisoudili i Texas, Floridu a Ohio.

6:17 Joe Biden v současnosti vítězí nejen s počtem volitelů, ale i v počtu voličů. Celou noc s počtem absolutních hlasů prohrával, nyní má však přibližně dvoumilionový náskok. Agentura AP informuje, že podle potvrzených výsledků vede o 95 volitelů.

6:13„Vyhrajeme,“ prohlásil v reakci na vývoj výsledků zástupce šéfa volební marketingové kampaně Bidena Rufus Gifford.

6:06CNN očekává vítězství Donalda Trumpa v klíčovém státě Ohio, kde současný prezident vyhrál i ve volbách 2016.

5:58 – Pravděpodobně budeme muset čekat na výsledky voleb až do sčítání hlasů ve státech Michigan, Wisconsin a Pensylvánie, což může trvat dlouhé hodiny, je čím dál pravděpodobnější, že se dnes výsledky nedozvíme.

5:50 – Takto vypadá předběžné rozdělení sil, i když je stále jasnější, že výsledek bude těsný a budeme si na něj muset počkat alespoň několik hodin. Fox News přidělil jednotlivým kandidátům vítězství v některých státech ještě předtím, než tam spočítaly všechny hlasy, předpokládá totiž, že se už nic nemůže změnit.

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Spojené štáty si volia novú hlavu krajiny, zvíťazí Biden alebo Trump?
Zdroj: Fox News

5:41 – Podle předpovědí Fox News získá Arizonu Joe Biden. Hlasy zatím spočítány nejsou, přesto se televize rozhodla přidělit demokratickému kandidátovi klíčový stát.

5:37 – Současný prezident už avizoval, že dnes bude mít proslov bez ohledu na to, zda bude známý výsledek voleb, pro BBC potvrdil blízký člověk z jeho okolí s cílem demonstrovat svou sílu.

5:32Joe Biden zatím získal 205 volitelů, Donald Trump 162 volitelů, ani tyto předběžné výsledky však nenasvědčují jednoznačné vítězství, právě naopak, rozhodovat se bude do posledních chvil. Vítěz musí získat alespoň 270 volitelů.

5:30 – Volby bude rozhodovat i stát Ohio, kde to zatím vypadá na velmi těsný souboj. V roce Trump v Ohiu v roce 2016 poměrně jednoznačně vyhrál. Celkově se hraje o 18 volitelů.

5:23 – Biden získal Washington, Kalifornii, Oregon, Nové Mexiko a Illinois. V průběžných výsledcích zatím výrazně vede, v nejklíčovějších oblastech se však ještě sčítají hlasy. Zajímavé bude sledovat i Texas, jde o tradiční republikánský stát, kde má však Joe Biden zatím velkou šanci.

5:19Stanice Fox News avizuje vítězství Donalda Trumpa ve státě Florida. Jde o jeden z klíčových států s 29 volitely, pokud se informace potvrdí, současný prezident bude mnohem blíže k návratu do Bílého domu, protože republikánští kandidáti nikdy nevyhráli bez vítězství na Floridě. „Je to informace, která říká, že Donald Trump má šanci být prezidentem,“ okomentoval Erik Láštic potenciální vítězství na Floridě v TV Markíza.

5:14 – Jedním z kandidátů, který však nebojuje o vítězství, je i americký raper Kanye West. Kandidatura je pro něj v první řadě formou propagace a demonstrací výstřednosti. „Dnes jsem poprvé volil prezidenta Spojených států a svůj hlas jsem dal někomu, komu věřím... sobě,“ dodal Kanye West.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ye (@kanyewest),

5:08 – První volební místnosti se zavřely už o jedné ráno našeho času. Poslední se zavřou o šesté ráno. Před čtyřmi lety jsme se výsledky dozvěděli už po přibližně dvou hodinách od oficiálního ukončení voleb, tentokrát se však vzhledem k těsným výsledkům odhaduje čekání na několik hodin až dní.

„Vzhledem k tomu, jak mohou být volby těsné, se dozvíme výsledky až zítra ráno amerického času,“ odhadl Erik Láštic, vedoucí Katedry politologie Filozofické fakulty UK, v mimořádném vysílání TV Markíza.

5:04 Současný prezident Donald Trump podle předběžných výsledků vede při sčítání hlasů v několika klíčových státech včetně Georgie, Wisconsinu, Missouri, Ohia a Floridy. Teoreticky by v případě úspěchu ve všech těchto státech nepotřeboval ani Pensylvánii. V současnosti jsou výsledky stále těsné, předpokládá se, že se vyhlášení vítěze prodlouží.

5:00 – Donald Trump bojuje o znovuzvolení, pokud vyhraje Biden, výsledky zřejmě neuzná. Vše, co potřebuješ vědět před volbami v USA, jsme shrnuli v tomto článku.

4:55 – Americký volební systém je velmi specifický a neplatí v něm, že se porovnávají absolutní čísla hlasů, jako například v Česku. 

Američané si prezidenta volí nepřímo – přes takzvané volitele. Každý stát má určitý počet takových zástupců. Nejvíce (55) jich má Kalifornie. Ve většině států platí pravidlo „vítěz bere vše“. Znamená to, že kandidát, který získá více hlasů voličů, získá i všechny hlasy volitelů. Teoreticky je však možné, aby dal volitel hlas kandidátovi, kterého si sám vybere. Stalo se to už i v minulosti.

Ve volbě prezidenta jsou hlasy volitelů důležitější než lidové hlasování. Aby se kandidát stal americkým prezidentem, musí získat nadpoloviční většinu, tedy nejméně 270 volitelských hlasů.

V roce 2016 Hillary Clintonová sice podle očekávání přesvědčila v bohatých státech jako Kalifornie nebo New York, ale Trump, zřejmě právě díky poularitě na venkově, posbíral volitele v celém středu USA. Hillary Clintonovou porazil v poměru 304: 227 a stal se americkým prezidentem.

AMERICKÉ VOĽBY ONLINE: Spojené štáty si volia novú hlavu krajiny, zvíťazí Biden alebo Trump?
Zdroj: upload.wikipedia.org
Domů
Sdílet
Diskuse