Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. listopadu 2020 21:25
Čas čtení 1:01
Adam Smeták

Bloomberg: Lépe než Česko zvládá pandemii i Pákistán, Nigérie nebo Egypt

ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V žebříčku agentury Bloomberg založeném na deseti faktorech se Česko umístilo mezi nejhoršími zeměmi.

Pandemie koronaviru zaskočila svět nepřipravený. Něco podobného se stalo naposledy v roce 1918 s pandemií španělské chřipky a lidstvo zřejmě bláhově doufalo, že se něco podobného díky moderní medicíně nebude opakovat.

Doporučeno
Blatný: Je extrémně nepravděpodobné, že bychom do konce roku přešli do nižšího stupně než 3 Blatný: Je extrémně nepravděpodobné, že bychom do konce roku přešli do nižšího stupně než 3 29. listopadu 2020 11:03

Řada nejbohatších států světa přesto byla zdánlivě dobře připravená na epidemie velkého rozsahu a nemělo by je tedy nic překvapit. Řeč je o zemích jako USA a Velká Británie, které podle většiny měření byly před rokem 2020 nejlépe připravené na případnou pandemii. Uvádí to agentura Bloomberg.

Když se pak tyto po ekonomické stránce vyspělé národy utkaly s pandemií tváří v tvář, čekala je tvrdá rána. Navzdory vší přípravě a síle peněz se jejich zdravotnictví začalo zahlcovat a křivka počtu nakažených a zemřelých strmě stoupala. Oproti tomu řada rozvíjejících se zemí a méně bohatých ekonomik zvládla pandemii skvěle.

Bloomberg dal dohromady tabulku, která ukazuje, jaké země světa si s pandemií poradily nejlépe. Poměrně nepřekvapivě byl nejúspěšnější Nový Zéland spolu s Japonskem, Tchaj-wanem, Jižní Koreou, Finskem, Norskem nebo Austrálií. Na samém chvostu se pak nachází Mexiko, Argentina, Peru, Belgie a Česká republika. 

Doporučeno
Vláda ve čtvrtek otevře restaurace, obchody i služby Vláda ve čtvrtek otevře restaurace, obchody i služby 29. listopadu 2020 10:12

Do žebříčku bylo zařazeno jen 53 zemí, a to z toho důvodu, že se výzkumníci rozhodli zařadit pouze ekonomiky s HDP nad 200 miliardami dolarů. Metodologie byla založena na 10 klíčových ukazatelích jako nárůst počtu nakažených, mortalita, testovací kapacity, předsmluvené vakcíny, kapacita zdravotního systému, dopad ekonomických restrikcí a svoboda pohybu občanů. Podrobně o metodologii průzkumu si můžeš přečíst zde.

Domů
Sdílet
Diskuse