Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2020 21:29
Čas čtení 5:52
Vladimíra Púpavová

Jeden z nejbohatších Slováků skončil v poutech. Sláva a pád Jaroslava Haščáka

Jeden z nejbohatších Slováků skončil v poutech. Sláva a pád Jaroslava Haščáka
Zdroj: TASR - Jakub Kotian
NEWS
Uložit Uložené

Jak se stalo, že se jeden z nejbohatších Slováků ocitl zadržen v obklopení desítek policistů?

Jaroslav Haščák, jemuž v byznysu familiárně říkají „Slavo“, se dnes poprvé v životě ocitl v pomyslných „poutech“. Jak se dalo čekat s policií odkráčel dobrovolně, i když ta fyzická na rukou neměl. Policie ho zadržela pro podezření „z legalizace příjmu z trestné činnosti“. Zatýkání proběhlo velkolepě. Do bratislavského sídla společnosti v Digital parku v odpoledních hodinách naběhly desítky policistů ozbrojených samopaly.

Doporučeno
MIMOŘÁDNĚ: Jaroslava Haščáka z Penty zadrželi a obvinili z korupce a praní špinavých peněz MIMOŘÁDNĚ: Jaroslava Haščáka z Penty zadrželi a obvinili z korupce a praní špinavých peněz 1. prosince 2020 17:56


Jak se ale stalo, že se jeden z nejbohatších Slováků ocitl zadržen v obklopení desítek policistů? Skupina Penta, kterou založil a jíž je hlavní stratég, aktuálně zaměstnává více než 46 tisíc lidí a v roce 2019 dosáhla hodnota aktiv skupiny 11,2 miliardy eur. Samotný Haščák podle Forbesu patří s odhadovaným majetkem v objemu jedné miliardy dolarů k prvním dvěma tisícům nejbohatších lidí světa.

Jaroslav Haščák
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

První milión vydělal jako student

Příběh Jaroslava Haščáka mohl dnes vypadat úplně jinak. Asi málokdo by předpokládal, že život nejvlivnějšího slovenského finančníka začal v maličké obci Ďurková, kde se narodil. Ve vesničce uprostřed přírody s dvěma stovkami obyvatel jeho rodina nevydržela dlouho a jak to bylo v té době zvykem, přesunula se do nejbližšího většího města.

V Staré Ľubovni vystudoval na gymnáziu jako premiant ročníku. V posledním ročníku se přesunul na gymnázium v Banské Štiavnici, kde už bylo jasné, že se připravuje na zahraniční studium. Mimochodem jeho spolužáky byli Martin Kúšik (ten kvůli strýci v Americe nemohl studovat v zahraničí a vystudoval v Praze) a Juraj Herko (ten pokračoval ve vysokoškolském studiu s Haščákem). O pár let později s ním zakládali Pentu. 

Dva roky před sametovou revolucí nastoupil na Státní institut mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO), nejprestižnější vysokou školu východního bloku. Mělo to však háček na ruský „Harvard“ se nedalo dostat jen tak, každý uchazeč o studium musel mít kromě perfektních výsledků i dostatečné doporučení.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 91891 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak Jaroslav Haščák spolu s Markem Dospivou vydělali první milion.
  • Jak skupina Penta získala první miliardu
  • Kdy přišel pro Pentu největší zlom a co ji proslavilo napříč Slovenskem
  • Co si myslí Jaroslav Haščák o kauze Gorila
  • Kdy přiznal kontakty s Marianem Kočnerem
Domů
Sdílet
Diskuse