Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. prosince 2020 20:48
Čas čtení 1:17
Daniel Mikolášik

Takto vypadala vzácná konjunkce Jupiteru a Saturnu z různých částí světa. Nebeské divadlo se odehrálo po 400 letech

TECH
Uložit Uložené

Tento astronomický jev se nazývá „betlémská hvězda“. Naposledy k němu došlo 16. července 1623.

Těsně před Vánoci bylo možné na obloze pozorovat jev, jenž je jedním z možných vysvětlení betlémské hvězdy, která se měla zjevit nad jesličkami třem králům těsně po narození Ježíše Krista.

Jev odborně nazývaný jako konjunkce Jupiteru a Saturnu se udál naposledy 16. července 1623, téměř před 400 lety a opět by se měl opakovat 15. března 2080. „Betlémská hvězda“ byla na noční obloze viditelná během letošního zimního slunovratu.

Doporučeno
Zákaz vycházení od 21. hodiny, zavřené bary, restaurace i služby. Jak by se změnil život v Česku v 5. stupni PES Zákaz vycházení od 21. hodiny, zavřené bary, restaurace i služby. Jak by se změnil život v Česku v 5. stupni PES 22. prosince 2020 21:16

Fotografie na sociálních sítích ji zachycují z různých míst jako například nad Velkou sfingou v Egyptě, Sochou svobody v New Yorku či v Hillside v Coloradu.

„Podle současných zjištění například v roce 7 před naším letopočtem nastala konjunkce Saturna s Jupiterem hned třikrát, což se nestává často, tedy se tento jev nabízí jako pravděpodobné vysvětlení betlémské hvězdy,“ řekl proděkan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK, Juraj Tóth.

Hypotézu o této konjunkci jako první vyslovil německý astronom Johannes Keppler. „Zajímavé je, že už v roce 1604 pozoroval Keppler konjunkci Marsu a Jupiteru. Shodou okolností na stejném místě oblohy, kde byla tato konjunkce viditelná, pozoroval také supernovu. Domníval se přitom, že takové konjunkce dávají vznik novým hvězdám,“ říká Tóth

Domů
Sdílet
Diskuse