Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. prosince 2020 19:10
Čas čtení 1:19
Adam Smeták

Bývalý slovenský policejní prezident Lučanský se pokusil o sebevraždu, chtěl se oběsit v cele. Jeho stav je kritický

NEWS
Uložit Uložené

Několika deníkům to potvrdily nezávislé zdroje.

Podle informací několika deníků se bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský ve vazbě pokusil o sebevraždu. Informaci pro Deník N potvrdilo i ministerstvo spravedlnosti.

„Musíme oznámit velmi nepříjemnou zprávu, že dnes podvečer došlo v Ústavu pro výkon vazby a Ústavu na výkon trestu odnětí svobody v Prešově k mimořádné události, při které se vazebně stíhaný M. Lučanský pokusil o sebevraždu. Stalo se tak přesto, že byl pravidelně monitorován a bylo mu poskytováno i psychologické poradenství. Jeho stav je kritický,“ uvedlo ministerstvo.

Ministerstvo poskytne bližší informace na středečním brífinku.

Jak informoval jako první REFRESHER, bývalý slovenský policejní prezident se o sebevraždu měl neúspěšně pokusit už v první polovině prosince.

Doporučeno
Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský se chtěl údajně ve vazbě oběsit. Refresheru to potvrdily tři nezávislé zdroje Bývalý slovenský policejní prezident Milan Lučanský se chtěl údajně ve vazbě oběsit. Refresheru to potvrdily tři nezávislé zdroje 12. prosince 2020 14:07

Bývalý slovenský policejní prezident Lučanský se pokusil o sebevraždu, chtěl se oběsit v cele. Jeho stav je kritický
Zdroj: TASR

Ministryně spravedlnosti Kolíková poprvé sebevraždu vyloučila

K námi medializovaným informacím se okamžitě vyjádřila ministryně spravedlnosti Maria Kolíková, která vyloučila cizí zavinění.

Podle lékařů nebyly pravdivé medializované informace o zdravotním stavu Lučanského, které souvisely s krvácením do mozku, vícenásobnou zlomeninou nadočnicového oblouku, okem mimo očního důlku a 11hodinovou operací.

Ohledně údajného pokusu o sebevraždu Kolíková prohlásila, že věznice v Prešově neeviduje takový pokus, vycházejí však jen z verze, kterou jim měl říct Milan Lučanský.

Generální prokurátor Žilinka: Spekulace, že mělo být toto zranění způsobené snad i sebevražednými sklony, jsou nepřípustným zásahem do práv obviněného

Generální prokurátor Maroš Žilinka dal prošetřit případ po vlastní ose. Právě dnes konstatoval, že dozorující prokurátoři dospěli k jednoznačnému závěru, že při výkonu vazby u obviněného nedošlo k porušení žádných předpisů.

Prozkoumány byly kamerové záznamy, osobní spisy obviněného, interní dokumentace ústavu, vyjádření příslušníků ústavu, také tamního lékaře. Při kontrole provedli i pohovor s Lučanským Milanem. 

„Spekulace, že mělo být toto zranění způsobené snad i sebevražednými sklony, jsou nepřípustným zásahem do práv obviněného. Toto se provedenou prověrkou vyloučilo,“ prohlásil generální prokurátor Maroš Žilinka. 

Žilinka zdůraznil, že výkon vazby a stíhání obviněných by nemělo být zneužíváno ze strany laické, odborné veřejnosti a médií pro různé účely. Vyzval k respektování presumpce neviny. „V tomto případě je okaté, že tomu tak nebylo. Měla by se respektovat důstojnost a soukromí obviněného,“ poznamenal. Podle Žilinka udělal Milan Lučanský pro společnost i mnoho dobrého.

Domů
Sdílet
Diskuse