Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento obsah vznikl ve spolupráci s Jägermeister.
11. ledna 2021 16:08
Čas čtení 4:15
redakcia

DJ JAY: Lidé na akcích často nevnímají nesmyslné lámání songů, co do sebe nezapadají (Rozhovor)

HUDBA ČESKO
Uložit Uložené

Seznam se s mladým DJem jménem JAY, jehož set se umístil v první dvacítce projektu SaveTheNight.

Učaroval mu DJing a v budoucnu by chtěl vyprodukovat i vlastní hudbu. JAY se se svým setem pro projekt SaveTheNight od Jägermeister umístil v první dvacítce, z čehož byl sám překvapen. Kdo je tento mladý DJ a co všechno si chystá pro své fanoušky, prozradil v rozhovoru.

JAY, Jay Distinction
Zdroj: Archív JAY

Jsi členem, resp. zakladatelem hudebního vydavatelství a studia Sunable. Co tě k tomuto kroku vedlo a jak se vám zatím daří?

Přišlo to téměř samo. S Exhoestedem (aktuální producent Sunable) jsme měli kancelář a oba nás spojovala záliba v hudbě. Dali jsme hlavy dohromady a přišli na to, že by naše schopnosti a zkušenosti mohly dohromady fungovat. Občas k nám někdo přišel nahrávat a my jsme si všimli, že lidé naše prostory začali vnímat jinak než jako obyčejný kancl.

Po nějakém čase jsme přišli do bodu, kdy jsem se rozhodl do projektu investovat peníze na techniku a vybavení, abychom se dostali na další level a mohli naše místo nazvat opravdovým studiem.

Momentálně už máme poměrně širokou klientelu, chodící pravidelně nahrávat a snažíme se tvořit jakousi střechu nad hlavou pro všechny interprety, kteří mají zájem tvořit hudbu.
Ti nejbližší nám tvoří malou skupinu – řekl bych jediní oficiální interpreti Sunable – s nimi se stýkáme téměř denně a na rok 2021 tak máme přichystaných plno skvělých songů a videoklipů.

Zároveň máš i vlastní značku Jay Distinction. Jak se to dá všechno stíhat? A jaké máš poslání v rámci tohoto projektu?Občas je spojení těchto dvou projektů časově hodně náročné, ale pokud si správně zorganizuji čas, zvládnout se to dá. Často si s Exhoestedem pomáháme navzájem i přes to, že máme každý v labelu naprosto jinou roli.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 𝐉𝐀𝐘 (@_honzicek)

Po jakých jiných značkách, kromě té své, rád sáhneš?

Už dlouhou dobu jsem fanoušek Jerryho Lorenza, zakladatele značky Fear of God. Jeho myšlenka a celek, který Fear of God vytváří, je něco neskutečnýho. V jeho tvorbě vidím daleký přesah a víc, než „jen“ módní značku.

Máš v rukávu i nějaké další projekty, kromě labelu a brandu, kterým se chceš v budoucnu věnovat?Jelikož to není aktuální, nechci to zatím zmiňovat. Každopádně nad pár dalšími projekty přemýšlím, ale upřímně, oba ty současné zaberou tolik času, že častokrát nevím, co dělat první.

Co právě teď posloucháš?

Poslední dobou jsem malinko zabruslil do ruského rapu, ten mě celkem chytl. Jinak obecně poslouchám dubstep a hlavně rap.

Jak ses dostal k DJingu – proč, kdy, jak, co byl prvotní impuls? A jak dlouho se mu aktivně věnuješ?Už je to pár chvil, asi dva až tři roky zpět. Kamarád Oliver měl pronajmuté kancelářské prostory v centru Brna, kam jsem občas zašel. Právě tam jsem začal objevovat DJing, a jelikož Oliver dřív hrával, naučil mě pár úplných základů. V té době jsem byl šťastnej z toho, že jsem schopnej zapnout písničku. Časem jsem se do toho vrhnul i sám, ale jen rekreačně, a většinu věcí jsem se učil podle Youtube. Aktivněji se tomu věnuji asi rok. Tenhle prvotní impulz vlastně odstartoval jak DJing, tak Sunable label a časem i značku Jay Distinction.


Pamatuješ na své první hraní v klubu?

Klasiky, jako u většiny, jsem hrál na narozeninách kamaráda který měl pronajatý klub. Jelikož mám problém s trémou, tady jsem si to vyzkoušel v autentickém prostředí ale v kruhu kamarádů a díky tomu to šlo i bez trémy.

Máš nějaké DJ vzory?

Jednoznačne Skrillex. S jeho tvorbou jsem se seznámil už na základce, ale tehdy jen s hudbu jako takovou. Postupem času, když jsem pomalu přicházel k DJingu, jsem si k němu znovu našel cestu a objevil jsem v něm něco víc než u ostatních DJů nebo producentů.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 𝐉𝐀𝐘 (@_honzicek)

Analogová, nebo digitální technika a proč?

Analogová technika je super, má svoje kouzlo, ale v mém případě o tom nedokážu tolik mluvit. Jelikož nahrávání a vše kolem toho má na starosti Exhoested, nebyla pro mě nutnost se tolik o technice učit. Je ale můj malej sen vyprodukovat vlastní skladbu, která naplní moje představy. Tak snad někdy. :)

Pro jaké největší množství lidí jsi hrál? A pro jaké nejmenší?

Jelikož jsem se rozhoupal a začal dostávat bookingy chvíli před karanténou, nebylo toho moc. Měl jsem naplánované shows na začátku roku 2020 v Praze, v Ostravě se Steinem27, v Brně a mnoho dalších. Bohužel situace nastala taková, jaká je a o všechny bookingy jsem přišel. Zatím jsem tedy hrál nejvíc pro asi 300 lidí. Nejmíň to bylo před zavíračkou klubu, kde zůstali už asi jen 3 lidi.

Co si myslíš, že na klubové scéně v CZ/SK chybí a co tě na ní naopak baví?

Možná trochu odbočím, ale asi nejvíc mě mrzí to, že lidé jako publikum na akcích častokrát vůbec nevnímají špatné a nemyslné lámání různých songů, které do sebe ani trochu nezapadají. Musím ale brát v potaz to, že většina lidí se o hudbu aktivně nezajímá a chtějí si jen užít a to, že DJ nedělá super přechody, jim na akci nevadí. Častokrát mi příjde, že se DJ mezi lidmi hodnotí jen podle výběru hudby, kterou hraje a to vlastně stačí na to, aby byl “dobrej” . Já tyhle věci jako DJ vnímám na akcích opravdu často. U mých setů je bezesporu ještě taky hodně co vylepšovat, ale nemyslím si, že to je k zahození.

Tvá tajná klubová zbraň?

Jelikož je to tajná klubová zbraň, nechám ji stále tajnou. ;)

JAY, Jay Distinction
Zdroj: Archív JAY

Nejlegendárnější párty, na které jsi hrál?

Asi nejvíc jsem si užil naši akci Sungate, první akci v rámci labelu, kde vystupovali členové Sunable a po jejich boku Grey, celý Lunapark team a chvíli k nám došel i Sofian Medjmedj. Celá show měla skvělou a přátelskou atmosféru. Podle našich pocitů a feedbacku návševníků se naše první show vydařila skvěle. Měli jsme už přichystaný Sungate Vol. 2, ale druhá vlna COVIDu nám akci bohužel překazila.

Máš nějakou jinou práci než DJing?

Dřív ano, občas jsem si něco vydělal přeprodáváním tenisek a oblečení. Momentálně jinou práci než DJing, studio a brand nemám.

Jak ti v této situaci pomohl projekt SaveTheNight?

Díky SaveTheNight projektu jsem se dostal ke skvělým lidem, načerpal mnoho zkušeností a v neposlední řadě se mi naskytla spousta dalších možnosti. Tím, že se momentálně hraní věnuji aktivně asi rok a půl, byl jsem sám překvapený o mém umístění. Zvlášt v porovnání s ostatními DJs, kteří se hraní věnují několikanásobně delší dobu, je to pro mě obrovský úspěch a motivuje mě k další tvrdé práci.

Na webu SaveTheNight.cz najdeš největší databázi českých a slovenských DJ setů. Můžeš filtrovat podle žánrů, hledat a poslouchat trendující mixy, mezi nimi i ten od JAYe. Spolu s Jägermeister zachraňujeme noc i u tebe doma.
Domů
Sdílet
Diskuse