Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článok vznikl ve spolupráci s Jägermeister.
19. ledna 2021 13:29
Čas čtení 3:24
redakcia

DJ Flux: S digitální technikou mohl být party DJ skoro každý (Rozhovor)

HUDBA ČESKO
Uložit Uložené

Prozradil, že mezi jeho DJské zbraně patří i scratching loktem.

DJ Flux hraje již více než 20 let a za tuto dobu stihl získat několik ocenění na prestižních soutěžích DMC WORLD a IDA WORLD, taktéž se ocitl v jejich porotách. Hraje téměř každý žánr a oblíbily si ho i některé značky, se kterými měl tu čest spolupracovat. Jeho pestré sety si lidé mohou poslechnout nejen v klubech, ale také na rádiu Evropa 2. Jak i jemu pomohl projekt Save The Night od Jägermeister a mnoho dalšího, se dozvíš v rozhovoru.

Dj Flux, Flux, DJ
Zdroj: Dj Flux

Kromě toho, že hraješ jako DJ na akcích, tak jsi také DJem na Evropě 2. Jak taková práce momentálně funguje? Máte ve studiu přísný hygienický režim?

Na rádiu Evropa 2 připravuji jednou měsíčně pořad Dancexxtravaganza již od roku 2011. Hygienický režim máme 100%, jelikož celou radioshow teď nahrávám doma ve studiu.

Účastníš se ještě soutěží DMC či IDA i jako soutěžící? Jaké nejkrásnější vzpomínky máš na tyto eventy?

Každá účast na světovém mistrovství v DJingu je pro mne vyjímečný zážitek a hlavně obrovská zkušenost. Poprvé jsem se zúčastnil DMC World London 2010 a kromě klasického battlu mě vybrali i do poroty v další kategorii, což bylo v té době pro mě osobně něco neuvěřitelnýho. Setkáváš se s nejlepšími DJs planety, které všechny už znáš z různých videí. Jako speciální host tam tehdy byl Grand Wizzard Theodore, DJ který jako první začal scratchovat. Tyhle chvíle jsou prostě nepopsatelný.

Je o tobě známo, že hraješ téměř všechny možné žánry, což je úctyhodný skill. Ale pokud by sis musel vybrat, který je tvůj nejoblíbenější?

Ano, člověk postupem času začne hudbu dělit už jen na dobrou a špatnou, v každém žánru si najdu své oblíbené věci. Osobně moc rád hraju klasický 70s funky, house či lounge trip hop.

Co právě teď posloucháš?

Právě teď zrovna CD „Chrámové skladby IV“. od Miloše Boka. Vážnou hudbou si často velmi rád (jak se říká) vyčistím hlavu.

Jak ses dostal k DJingu – proč, kdy, jak, co byl prvotní impuls? A jak dlouho se mu aktivně věnuješ?

Někdy v 11ti letech jsem viděl na ČT2 dokument o  hip hopu, to byli úplně první začátky. Můj otec měl doma celkem slušnou sbírku desek, z těch jsem tehdy čerpal a zároveň je částečně ničil. Ve stejné době jsem u nás na jihu pravidelně ladil radio FM4, hrozně mě bavilo poslouchat  namíchanou taneční hudbu. Amatérsky jsem si začal vyrábět z gramofonu a CD přehrávače svoje první mixtapy. Pořídit si tehdy pořadnou techniku bylo pro mne úplný sci-fi. První řemínkový Djský gramofon jsem si mohl pořídit až v roce 1998, byl to Omnitronic BD-1550, a i když se jednalo o řemínkový náhon, naučil jsem se s nim většinu triků, které použivám do dnes.

Pamatuješ na své první hraní v klubu?

Mám to štěstí, že si pamatuju skoro všechny moje hraní a hlavně tedy ty místa. Měl jsem už tehdy od nás z Počátek svýho parťáka DJ-e Olivaze, který byl i můj spolužák na základní škole. Trávili jsme víkendy společným tréninkem, míchali drum&bass a hrávali pak u kámoše v garáži. Klubové akce přišli až po roce drillu a ta moje úplně první byla v roce 99 ve Wrak Baru v Jihlavě.

Máš nějaké DJ vzory?

Vždy mě bavili svými skills Funkmaster Flex či Tony Touch.  Dnes už je vše jinak, díky internetu mám DJ vzorů čím dál víc. :)

Flux, DJ, DJ FLUX
Zdroj: Dj Flux

Analogová, nebo digitální technika a proč?

Ještě před 12ti lety jsem nedal na analog dopustit, ale všechno pak šlo rychle dopředu. S digitální technikou mohl být party DJ skoro každý. Bylo tolik možností jak své sety obohatit a propracovat, že nebylo už cesty zpět. Do dnes si kupuji vinyly a moc rád je hraju. Je to ale vyjímečně pro náročnější publikum, které to ocení.

Pro jaký nejmenší počet lidí jsi hrál a pro jaký nejmenší?

Odehrál jsem nespočet opravdu velkých festivalů, kde ale bylo nejvíc posluchačů nevím.

Divných akcí,  kde jsem někdy hrál jen pro sebe a zvukaře, taky pár proběhlo.

Co si myslíš, že na klubové scéně v CZ/SK chybí a co tě na ní naopak baví?

Baví mě tuzemská produkce, je tu čím dál tím víc dobrých muzikantů. Často tu ale chybí poptávka po kvalitě, lidem někdy stačí jen když to všechno hezky bliká a vypadá.

Tvoje tajná klubová zbraň?

Mám toho víc, ale z těch technických věcí je to asi scratching loktem, to mají lidi rádi.

Dj Flux, Flux, DJ
Zdroj: Dj Flux

Nejlegendárnější párty, na které jsi kdy hrál?

Na to se špatně odpovídá, legendárních jich bylo spousty. Od různých Czech Tekků a rapových hvězd po hraní v těch nejluxusnějších klubech v Pekingu a Shanghai.

Máš nějakou jinou práci než DJing?

Věnuji se pouze DJingu a produkci, občas nějaká grafika, fotografování či video. Budu jen doufat, že to i v této těžké době takto zůstane.

Jak ti v této situaci pomohl projekt SaveTheNight?

Ve světě, kde se ze dne na den totálně zastavil veškerý párty business se hodí každá koruna, jsem za to moc rád a tímto bych chtěl i celému teamu Jagermeister / Save

TheNight za všechny zúčastněné DJe poděkovat. Je dobře, že s něčím takovým přišli.

Na webu SaveTheNight.cz najdeš největší databázi českých a slovenských DJ setů. Můžeš filtrovat podle žánrů, hledat a poslouchat trendující mixy, mezi nimi i ten od DJ Fluxe. Spolu s Jägermeister zachraňujeme noc i u tebe doma.
Domů
Sdílet
Diskuse