Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2021 20:28
Čas čtení 2:29
Marián Mauik Biel

Trumpovi zrušili účet na Facebooku a Instagramu na neurčito

POLITIKA TWITTER
Uložit Uložené

Útok na sídlo amerického kongresu mohl celý svět sledovat živě a ze stovek úhlů pohledu.

Kde ses poprvé dozvěděl o útoku na Kapitol ve Washingtonu? V novinách, rozhlase, v televizním vysílání? Nebo na zpravodajském webu? Pro mnohé prvním a jediným zdrojem šokujících informací byly sociální sítě. Facebook a Twitter nebyly pouze vzdálený pozorovatel.

Díky živému streamování, okamžitému sdílení fotografií a videí z mobilů útočníků i kongresmanů či úředníků jsme měli tuto událost prožít interaktivněji než cokoliv předtím.

Doporučeno
Během demonstrací ve Washingtonu zemřeli 4 lidé. Facebook, Instagram a Twitter zablokovaly Trumpa, šířil lži Během demonstrací ve Washingtonu zemřeli 4 lidé. Facebook, Instagram a Twitter zablokovaly Trumpa, šířil lži 7. ledna 2021 7:45

Facebook, Twitter, Instagram a další sociální sítě byly nástroji, které používá již zanedlouho bývalý americký prezident Donald Trump prakticky více než své oficiální tiskové oddělení. Hlavně Twitter celé roky využívá pro nijak nekorigované sdílení čehokoliv. Od vysmívání se hlavám jiných států až po oznámení, že někoho jde propustit.

Trump
Zdroj: TASR/AP

V prvním lednovém týdnu své sociální sítě využil i ke svolání svých podporovatelů ve Washingtonu DC, ve kterém je poslal pochodovat na Kapitol a slíbil, že se k nim přidá. To sice nesplnil, ale když propukly nepokoje, pokračoval v jejich podpoře přes tweety.

Následně ve videu, které zveřejnil na Facebooku, YouTube a Twitteru sice vyzývá útočníky k odchodu domů, ale neodpustí si poznámku, že jsou skvělí a „miluje je“. A přidal opakované tvrzení o volebním podvodu. Sociální sítě později tato videa smazaly.

Došlo to nakonec tak daleko, že mu Twitter zcela zablokoval účet na 12 hodin.

Stejně postupoval Facebook, ve kterém se však zvedla vlna znepokojení ze strany zaměstnanců. Ptali se vedení, do kdy to bude tolerovat. Facebook se dosud držel striktního pravidla, že vyjádřit názor může každý (dokud nepřekročí vágní hranice).

Mark Zuckerberg necelý den po nešťastných událostech, kdy přišli o život čtyři lidé, informoval, že hranice Donald Trump tentokrát překročil až příliš. Za podněcování násilí mu kompletně zablokovali účet na Facebooku (35 milionů followerů) i Instagramu (24,6 milionu followerů).

Je všeobecně známo, že takový ban nedostává jen ta někdo. Zrušit účet prezidentovi USA je bezprecedentní čin.

Mark Zuckerberg ale dodává, že tvrdé zrušení účtů potrvá minimálně dva týdny do nástupu nového prezidenta Joea Bidena do úřadu.

Twitter, na kterém má Trump téměř 89 milionů followerů, informoval, že permanentní ban udělí prezidentovi pod podmínkou, že nesmaže své zprávy před a během násilností. Zatím to vypadá, že některé z nich opravdu smazal. Zároveň od té doby nenapsal žádnou novou zprávu.

Washington, Trump
Zdroj: TASR

Sociální sítě se staly i interaktivním průvodcem po těchto událostech. Mohli jsme vidět ze stovek různých úhlů vše, co se dělo. Od prvních potyček s policií přes záběry zaměstnanců na skupiny agresorů na chodbách Kongresu až po ozbrojený konflikt a dokonce střelbu na jednu z obětí.

Až to někdy vypadalo, že to řada Trumpových podporovatelů dělá pro 5 minut slávy, protože se dobrovolně fotili a nahrávali. Samozřejmě, bez roušek a dokonce i přímo při krádeži nábytku nebo rozbíjení oken. Jejich identifikace nebude komplikovaná.

Doporučeno
Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm 28. června 2023 11:00

Sociální sítě dokáží být téměř dokonalým zdrojem informací a velmi praktickým komunikačním kanálem. Za poslední léta se však staly i nástrojem šíření propagandy a dezinformací, jakými jsou fenomén Qanon nebo setkání extremistických skupin jako američtí Proud Boys.

Mark Zuckerberg i Jack Dorsey (CEO Twitteru) byli pro poskytování platformy i pro takové věci mnohdy kritizováni, dokonce čelili americkému Senátu. Vždy to skončilo s tím, že „se budou snažit“. Algoritmus umělé inteligence ani tisíce administrátorů však nestačí na miliony zpráv, fotografií a videí, které v tomto virtuálním vesmíru vznikají každý den.

Útok na sídlo Kongresu ale podle posledních zpráv otřásl krajinou natolik, že toto „snažení“ budou muset sociální sítě již definitivně posunout na nový level.

Domů
Sdílet
Diskuse