Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2021 7:45
Čas čtení 1:08
Viktor Kniš

Během demonstrací ve Washingtonu zemřeli 4 lidé. Facebook, Instagram a Twitter zablokovaly Trumpa, šířil lži

NEWS
Uložit Uložené

Dosluhující americký prezident se opět označil za vítěze voleb. Pokud poruší pravidla ještě jednou, o svůj účet na Twitteru definitivně přijde.

Přívrženci Donalda Trumpa včera vtrhli do budovy amerického parlamentu, kde způsobili chaos a iniciovali násilí. Šlo o demonstranty, kteří si původně přišli před Bílý dům poslechnout proslov dosluhujícího prezidenta o tom, jak ve skutečnosti volby vyhrál a jsme jen svědky dalšího volebního podvodu.

Tvrdil to i přesto, že soudy opakovaně potvrdily, že prezidentské volby proběhly v souladu se zákonem a hlasy ani počítání zfalšované nebyly.

Doporučeno
VIDEO: Demonstranti podporující Donalda Trumpa vtrhli do budovy amerického Kongresu, jedna žena byla postřelená VIDEO: Demonstranti podporující Donalda Trumpa vtrhli do budovy amerického Kongresu, jedna žena byla postřelená 6. ledna 2021 21:03

Výsledkem včerejšího řádění jsou 4 oběti, které přišly o život během demonstrací. Dalších minimálně 52 lidí zatkli a Trumpa navíc zablokovaly sociální sítě za opakované šíření lží, informuje CNN. Trump v příspěvcích tvrdil, že demonstrující jsou „úžasní patrioti“, jsou „výjimeční“ a volby jim „byly ukradeny“. Kromě dvou textových příspěvků přidal i video.

Trump momentálně nemůže přispívat 24 hodin na sociální sítě Facebook a Instagram. na 12 hodin má zakázáno zveřejňovat příspěvky na Twitteru. Navíc, pokud by na této platformě šířil další nepravdivé informace o volebních podvodech, účet se skoro 90 miliony sledovatelů mu natrvalo odstraní.

„V důsledku bezprecedentní a přetrvávající násilné situace ve Washingtonu jsme požádali o odstranění třech tweetů z účtu Donalda Trumpa, které byly dnes zveřejněny, z důvodu opakovaného a závažného porušování naší politiky,“ informoval Twitter.

O účet na Facebooku se Trump zatím bát nemusí. „Zhodnotili jsme dvě porušení pravidel na stránce prezidenta Trumpa, což vedlo k zablokování na 24 hodin. Znamená to, že v této době ztratí možnost zveřejňovat příspěvky na naší platformě,“ informoval Facebook, který zároveň prohlásil, že bude moderovat příspěvky z protestů ve Washingtonu, aby nepodněcoval další násilí.

Domů
Sdílet
Diskuse