Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2021 21:03
Čas čtení 1:37
Viktor Kniš

VIDEO: Demonstranti podporující Donalda Trumpa vtrhli do budovy amerického Kongresu, jedna žena byla postřelená

NEWS
Uložit Uložené

Předpokládá se, že díky vítězství v Georgii budou demokraté kontrolovat kromě sněmovny reprezentantů i senát.

Demonstranti jsou stále na pozemku amerického Kapitolu, překonali policejní zábrany a vtrhli do budovy. Policisté a speciální jednotky se je snaží z budovy dostat ven. Politici, kteří měli v budově hlasovat o novém prezidentovi USA, dostali příkaz, aby se ukryli pod lavicemi, policisté zabarikádovali vstupy do zasedacích místností nábytkem a hlídali je s vytaženými zbraněmi. Podle stanice CNN zranili demonstranti několika policistů, jedna žena skončila se střelným zraněním hrudi. Zraněná žena je v kritickém stavu.

Doporučeno
Joe Biden požádá Američany, aby 100 dní nosili roušky. Plánuje zavést jejich povinné nošení ve vládních budovách Joe Biden požádá Američany, aby 100 dní nosili roušky. Plánuje zavést jejich povinné nošení ve vládních budovách 4. prosince 2020 13:37

Přibližně ve 22:00 středoevropského času k Američanům promluvil příští prezident Joe Biden. Konstatoval, že nic podobného se v historii USA ještě nestalo. Demonstranty nazval útočníky a vyzval Donalda Trumpa, aby se postavil před kamery, splnil své povinnosti a ukončil „obležení Kapitolu“.

Několik minut po výzvě předstoupil před kamery Donald Trump. Sice demonstrantům řekl, že mají odejít v klidu domů, na druhé straně však zopakoval lež o tom, že volby byly zmanipulované a že mu jeho vítězství neprávem ukradli.

Již několik hodin probíhají obrovské protesty příznivců Donalda Trumpa právě v době sčítání hlasů, které rozhodnou o tom, zda budou senát ovládat demokraté, nebo republikáni.

Předběžné výsledky na základě 98 % spočítaných hlasů naznačují vítězství demokratů díky dvojici kandidátů Raphaela Warnocka a Jona Ossoffa.

Během čekání na výsledky vtrhly do budovy Kongresu desítky protestujících, kteří se dostali do konfliktu s policií, když překonali bezpečnostní zábrany. Kongres, který měl potvrdit za nového prezidenta Joea Bidena, z bezpečnostních důvodů přerušil zasedání a budovu postupně evakuují.

Podle portálu NBC News někdo v budově nahlásil bombu a na chodbě zaregistrovali několik podezřelých balíčků. Záchranné složky už informovaly i o jednom zraněném.

Krátce před vniknutím demonstrantů do Kongresu měl Donald Trump proslov, v němž připomínal volební podvody, i když soudy opakovaně potvrdily, že počítání hlasů zfalšované nebylo. Následně Trump příznivce vyzval, aby se přesunuli ke Kapitolu. Když už protestující do budovy pronikli, na Twitteru uvedl, aby zachovali klid a vyhnuli se násilí.

Domů
Sdílet
Diskuse