Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. ledna 2021 20:14
Čas čtení 1:07
Tímea Krauszová

Častý orálny sex podľa novej štúdie môže zvýšiť riziko rakoviny

NEWS
Uložit Uložené

Riziko je vyššie aj v prípade, že partnerov nestriedaš, no orálny sex máš s nimi skôr ako pohlavný styk.

Výsledky novej vedeckej štúdie hovoria, že riziko rakoviny ústnej dutiny a rakoviny hrtana zvyšuje aj častý orálny sex. Vedci z Johns Hopkins University sa pozerali na koreláciu medzi orálnym sexom a ľudským papilomavírusom (HPV), pričom sledovali viac ako päťsto ľudí, píše Vice. Výsledky výskumu uverejnil vedecký časopis CANCER americkej neziskovej spoločnosti, ktorá sa venuje výskumu rakoviny.

Doporučeno
Vydržíš měsíc bez alkoholu? Nejenže budeš více fit a ušetříš peníze, ale můžeš taky předejít problémům se závislostí Vydržíš měsíc bez alkoholu? Nejenže budeš více fit a ušetříš peníze, ale můžeš taky předejít problémům se závislostí 10. ledna 2021 14:30

Počet partnerov či vek ovplyvňuje riziko rakoviny

Vedci vypočítali, že pre ľudí, ktorí mali viac ako 10 partnerov pri orálnom sexe, je riziko rakoviny súvisiacej s HPV (ústna dutina a hrdlo) 4,3-krát vyššie. Riziko zvyšuje aj mladý vek, v ktorom človek začne s orálnym sexom, alebo časté striedanie partnerov v krátkom čase (tzv. intenzita výskytu orálneho sexu). 

Domů
Sdílet
Diskuse