Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. ledna 2021 9:26
Čas čtení 0:49
Adam Novosad

V roce 2021 můžeme zapomenout na kolektivní imunitu proti Covidu-19, varuje WHO. Roušky jen tak neodložíme

NEWS KORONAVIRUS SLOVENSKO
Uložit Uložené

Odborníci ze Světové zdravotnické organizace upozorňují, že vytvoření globální kolektivní imunity chvíli potrvá.

Vědkyně Světové zdravotnické organizace Soumya Swaminathan varuje, že se v roce 2021 nemůžeme těšit na rázné a rozsáhlé uvolňování hygienických opatření v zemích po celém světě.

Swaminathan upozornila, že v tomto roce nedosáhneme ani potřebné globální kolektivní imunity, a tak se s preventivními opatřeními jako zvýšená hygiena, dezinfekce, udržování rozestupů či nošení roušek se jen tak brzy nerozloučíme, píše Deutsche Welle.

Doporučeno
Britské úřady nedoporučují kombinovat dva druhy vakcín proti koronaviru Britské úřady nedoporučují kombinovat dva druhy vakcín proti koronaviru 3. ledna 2021 18:52

Řada zemí sice začala s očkováním svých obyvatel, jenže vakcín zatím není dostatek. Swaminathan tak konstatovala, že zejména v rozvojových zemích potrvá mnohem déle, než se obyvatelstvo začne masově očkovat do takové míry, aby populace dosáhla kolektivní imunitu. Na druhou stranu vědkyni těší neuvěřitelný progres, který umožnil vývoj a distribuci vakcín v průběhu necelého roku.

V roku 2021 môžeme zabudnúť na kolektívnu imunitu proti Covid-19, varuje WHO. Rúška tak skoro neodložíme
Zdroj: TASR

Lidé musí podle vědkyně zůstat trochu trpěliví. Boj s pandemií je podle ní na správné cestě, ale koronavirus ani po uvedení vakcín na trh neporazíme ze dne na den. „Vakcíny přijdou. Přijdou do všech zemí, ale mezitím nesmíme zapomenout, že existují opatření, která fungují,“ zamyslela se.

Zvýšená hygiena, udržování rozestupů a nošení roušek nás podle ní jen tak neopustí, neboť zůstanou v platnosti z preventivních důvodů ještě dlouhé měsíce. Milovníci cestování se podle WHO nemohou předčasně těšit z toho, že vakcína zázračně pootevírá země pro turisty. Dokud většina světa nedosáhne kolektivní imunity, tak kontroly na hranicích nezmizí.

Domů
Sdílet
Diskuse