Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2021 13:26
Čas čtení 0:56
Lukáš Čelka

Pomůže Biden jadernému odzbrojení světa? Rusko na jeho návrh zareagovalo pozitivně

NEWS
Uložit Uložené

Smlouvu chtějí prodloužit o dalších pět let.

Nový americký prezident Joe Biden po nástupu na prezidentské křeslo udělal několik zásadních rozhodnutí. Nařídil návrat USA k pařížské klimatické dohodě, ukončil zákaz cest do USA pro lidi z některých převážně muslimských zemí, pozastavil výstavbu zdi na hranicích s Mexikem a nyní navrhl Rusku prodloužit smlouvu o snížení počtu strategických útočných zbraní (New START) na dalších pět let. Informoval o tom portál SME.

Moskva tento jeho návrh přijala pozitivně, tvrdí však, že vše bude záviset na jeho detailech. „Rusko je pro zachování (smlouvy) New START a pro prodloužení této smlouvy s cílem získat čas na rozhovory a kontakty. Můžeme jen přivítat politickou vůli na prodloužení (platnosti) tohoto dokumentu, ale vše bude záviset na podrobnostech v tomto návrhu, který teprve bude předmětem zkoumání,“ vyjádřil se mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Doporučeno
Lidé v Rusku protestují za svobodu Navalného i v -50stupňových mrazech. Policie zadržela i jeho manželku Juliji Lidé v Rusku protestují za svobodu Navalného i v -50stupňových mrazech. Policie zadržela i jeho manželku Juliji 23. ledna 2021 14:13


Prodloužení smlouvy by Rusku a USA poskytlo čas na zvážení dalších opatření ke zvýšení strategické stability, zareagoval na návrh představitel Ruska pro mezinárodní organizace ve Vídni Michail Uljanov. „Je to povzbuzující krok. Prodloužení poskytne oběma stranám více času na zvážení možných dalších opatření zaměřených na posílení strategické stability a globální bezpečnosti,“ tvrdí Uljanov.

Smlouvu v minulosti uzavřel Barack Obama

Úmluva, oficiálně i „Smlouva mezi Spojenými státy americkými a Ruskou federací o opatřeních k dalšímu snížení počtu a omezování strategických útočných zbraní“ byla uzavřena mezi Moskvou a Washingtonem ještě v roce 2010. V té době ji podepsal bývalý prezident USA Barack Obama s bývalým prezidentem Ruska Dmitrijem Medveděvem. Platnost dokumentu končí 5. února 2021.

Domů
Sdílet
Diskuse