Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2021 20:03
Čas čtení 1:18
Marián Mauik Biel

Vylepšená Tesla Model S za tebe vybere jízdní režim a aktivuje směrovky

TECH
Uložit Uložené

Podle Elona Muska jsou jejich auta natolik sofistikovaná, že zjistí, kam zatáčíš nebo zda právě potřebuješ couvat.

Před pár dny ukázala automobilka Tesla své vylepšené modely S a X. Kromě pár jemných úprav karoserie se nejvíce změn nachází v interiéru. Jenže po podrobnějším zkoumání zjistíš, že ty úpravy se týkají i zjednodušení řízení. Jde přitom o extrémně nestandardní zjednodušení.

Jedna noha a ruce na hranatém sportovním volantu je vše, co budeš potřebovat na jízdu v nové Tesle. Rekuperace je už stará záležitost, kde ubíráním plynu zároveň brzdíš. Další nové zjednodušení je, že už nebudeš muset vybírat ani jízdní režim automatické převodovky.

Jak si podle zveřejněných záběrů mnozí všimli, zmizelo několik ovládacích prvků. Mezi nimi i volič režimů parkování, jízdy, neutrálu a zpátečky. Podle interních dokumentů senzory autopilota rozeznají zamýšlený směr či způsob jízdy a podle toho automaticky vyberou jízdní režim.

„Například, pokud je před Modelem S stěna garáže, automaticky rozezná, že má zařadit zpátečku, jakmile řidič stlačí pedál brzdy. Tím zaručíme o jeden krok méně, kterému se musí řidič věnovat v nejinteligentnější automobilu na světě,“ píše Electrek.

Je pravděpodobné, že režim si budeš moci určit i sám. Ale jen přes dotykovou obrazovku. Tak to naznačil Elon Musk na svém Twitteru.

Tesla
Zdroj: Electek/Tesla

Kromě toho zmizely i jakékoliv páky nebo ovladače pod volantem. Auto znovu automaticky rozezná, že chceš zabočit a zapne směrovky. Naštěstí se to dá aktivovat i manuálně. Na dotykových tlačítkách přímo na ramenech volantu.

Mimochodem, nachází se tam také tlačítko klaksonu. Jednoduše normy, které fungují beze změny v téměř všech autech celá desetiletí, končí. Manuální ovládání skoro čehokoliv v autě je pro Teslu archaismus.

Tesla
Zdroj: Electek

Mimochodem, hranatý volant možná bude volitelná výbava. Po drobné úpravě zdrojového kódu oficiální stránky Tesly jsi mohl vidět záběry interiéru Tesly Model S se standardním kulatým volantem, píše thedrive.com.

Mezitím už automobilka tyto záběry ze stránky stáhla. Zbývá už jen tipovat, zda to bylo nějaké nedorozumění nebo chtějí intenzivněji motivovat lidi k přechodu na jinak volitelný futuristický volant.

Domů
Sdílet
Diskuse