Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2021 12:30
Čas čtení 6:12
Katarína Danková

Top 10 zajímavostí o červených rtěnkách. Proč byly v minulosti zakázány a ženy označované za prostitutky a čarodějnice?

Top 10 zajímavostí o červených rtěnkách. Proč byly v minulosti zakázány a ženy označované za prostitutky a čarodějnice?
Zdroj: Photo by Alexis Fauvet on Unsplash
MÓDA
Uložit Uložené

Tomu, než si ženy mohly svobodně namalovat rty červenou barvou, předcházely tisíce let předsudků. Od svádění a klamavého vzezření trestaného jako čarodějnictví, až po filmové a pěvecké hvězdy. Kdy nastal obrat ve vnímání tohoto beauty trendu?

Jsou výrazné, sexy a krásné, dodávají sílu a chuť rebelovat. Kdo by řekl, že mála tuba rtěnky dokáže ženě dodat pořádnou dávku sebevědomí. Většina žen má dnes svobodu, co se výběru kosmetiky a beauty produktů týče, a po této malé pomůcce krásy sahá vždy, když to potřebuje.  

V tomto článku si přečteš
  • Kdo jako první nosil rtěnku
  • Z čeho byly rtěnky v minulosti vyráběny
  • Kdo proti tomuto trendu v minulosti nejvíce bojoval
  • Proč byla někdy rtěnka hříchem
  • Která anglická panovnice byla rebelka a rtěnku přes zákaz nosila
  • Proč se kvůli rtěnce anulovala manželství či ženy trestaly
  • Kdy nastal revoluční obrat a rtěnka už nebyla chápána pouze negativně
  • Kdo vynalezl takové rtěnky, jaké známe dnes
  • Jak díky rtěnce ženy bojovaly za svá práva a proti válce
  • Jaké poselství se skrývá za malou tyčinkou v tubě

Nebylo to ale vždy tak. Na rtěnku existoval v minulosti zákon, někde ji zakazovali a někteří ji nenáviděli. Ve středověku červenou barvu církev považovala za znak ďábla a později připisovala červené rty prostitutkám. Kdy se udála beauty revoluce, kdo za ní stál, kde vlastně tento trend vznikl a kdo je otcem rtěnek se dočteš právě tady a teď.

Doporučeno
Makeup umělec James Charles přišel o 2 miliony odběratelů kvůli zradě kamarádky Makeup umělec James Charles přišel o 2 miliony odběratelů kvůli zradě kamarádky 13. května 2019 12:48

Starověk a první královna krásy s červenými rty

Někteří historici tvrdí, že prvními lidmi, kteří si na rty nanášeli červenou barvu, byli Sumerové před 5 tisíci lety. Drtili nejrůznější drahokamy, zdobili si obličeje a činili tak muži i ženy. Jiní odborníci zase za vynálezce prototypu rtěnky uvádějí Egypťany. Nejvíce je přitom zmiňovaná Kleopatra (a po ní i Nefertiti) jako symbol dokonalé krásy té doby, která si červené rty zamilovala.

Snaha výše postavené „šlechty“ (stejně tak mužů i žen) odlišit se od běžného lidu tkvěla i v malování na obličej v okolí očí a rtů. Tehdejší ingredience na výrobu rtěnky byly směs červeného okru, karmínu, vosku nebo tuku.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ancient Egypt (@ancientegyptofficial)

Naopak ve starověkém Řecku mohly mít červenou barvu na rtech pouze prostitutky. Dokonce jim hrozilo potrestání, kdyby červenou na rtech neměly. V těch dobách totiž platil zákon, který to přikazoval, protože by si jinak muži mohli ženy bez červených rtů splést s potencionálními dámami na vdávání. Paradoxně, „lehčí“ ženy té doby měly více práv než zbytek morálnějšího něžnějšího pohlaví. Přísady na výrobu zkrášlení však nebyly lákavé: červené barvivo, ovčí pot a trus krokodýla.

Relativně lepší pravidla platila v Římě. Díky červené barvě na rtech se rozlišovaly společenské třídy a hodnosti. Římané ji používali i přes nepříliš bezpečné příměsi, díky kterým červená barva vznikala. Toxické látky na rtech tak dávaly pojmu „polibek smrti“ doslovný význam.

Středověký hon na čarodějnice s rtěnkou

Temné období středověku nepřidalo rtěnkám na popularitě. Ženy s krvavými rty byly církví často označovány za čarodějnice posedlé démony. Červené rty byly totiž hříchem.

V minulosti se často objevovaly obrázky ďáblů, kteří nanášeli rtěnku na ženy. Proto pokud ženy použily rtěnku, musely se jít mnohdy vyzpovídat,“ napsala ve své knize The Artifice of Beauty: A History and Practical Guide to Perfumes and Cosmetics autorka Sally Pointer.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Beauty Cilia Eugenia Gossmann (@beautycilia_eugenia_gossmann)

Renesance a rebelie samotné královny Alžběty I.

V 16. století církev stále odsuzovala rtěnku jako pekelné zlo. Anglická panovnice Alžběta I. ale na názor církve nedbala a sama hrdě karmínovou červenou na rtech nosila. Oddanost či posedlost červenými rty měla za následek víru v přímo magické schopnosti léčit a odvracet smrt.

Královna měla i vlastní recept na výrobu svého perfektního odstínu. Dokonalé barvy dosáhla pomocí kombinace karmínu, arabské gumy, vaječných bílků a fíkového mléka. Ironicky ale působí zjištění, že většina rtěnek té doby síly naopak lidi zbavovala: „Královna Alžběta I. si vyráběla vlastní barvy na rty, ale mnoho rtěnek té doby obsahovalo bílý pigment (olovnatou bělobu) vyrobený z olova. To by nositele pomalu otrávilo a znetvořilo, dokud by na otravu olovem nezemřel,“ tvrdí pro Bustle Gabriela Hernandez, autorka knihy Classic Beauty: The History of Make up.

Později kolem roku 1700 se i nadále bojovalo proti dnešnímu symbolu nezávislosti, krásy a sexappealu. Vyšel nový zákon, který zakazoval používání rtěnky ženám, a to hlavně v době před uzavřením manželství (během tzv. dvoření muže ženě). Důvod? Mělo jít totiž o klamavou a hříšnou vizáž ovlivňující mužský pohled na krásu ženy. Pokud by některou ženu s rtěnkou na rtech přistihli, manželství se dalo anulovat, popřípadě ženu čekal trest jako v době inkvizice a čarodějnic.

Viktoriánské období a rtěnka jako smyslný nástroj

Ačkoliv použití rtěnky v tomto období zůstávalo stále něčím nepřípustným, již koncem 19. století se o skandál na veřejnosti postarala francouzská herečka Sarah Bernhardt svojí notoricky známou závislostí na nanášení rtěnky na ulicích či v kavárnách. 

Aplikace make-upu se v těch dobách považovala za intimní akt jednoduše proto, že se to nedělalo na veřejnosti. Logika tedy spočívá v tom, že jeho použití na veřejnosti přimělo muže myslet na budoár, tedy místnost, kde se zkrášlovala většina žen. Rtěnka se nanášela i štětcem, takže šlo o dost smyslný proces,“ poznamenala beauty historička Rachel Weingarten pro Bustle.com.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Celeste Duquesne (@facesbyceleste)

Přelomový moment nastal ve výrobě ikonické rtěnky. Zatímco do roku 1870 se rtěnky balily do papíru či malých krabiček a ženy si je aplikovaly prstem nebo štětcem, po tomto roce konečně můžeme hovořit o podobě rtěnky, jakou ji známe dnes, i když ne tak úplně. Francouzský parfumér Pierre François Pascal Guerlain (značka je dodnes světově známá) dostal nápad vytvořit vysouvatelnou tyčinku v obalu od svého bratrance, který vyráběl svíčky.

Parfumérův nápad byl inovativní. Využil patentu, díky kterému se rtěnka v tubě pohybovala směrem nahoru a dolů. Výhodu otevřít a nanést rtěnku jednou rukou si oblíbily okamžitě všechny ženy. Guerlainovy ingredience na produkci zázračné červené tyčinky zahrnovaly jelení lůj, oleje, včelí vosk či máslo.

Rtěnka symbolem ženskosti a rebelie ve 20. století

Začátkem minulého století nosily rtěnku pouze odvážné ženy. V roce 1912 se sufražetky (bojovnice za ženská práva) vydaly do ulic New Yorku protestovat proti utlačování žen. Na znak odhodlání a boje za zrovnoprávnění žen si namalovaly rty sytou červenou. „Dlouhý zákaz používání rtěnky sociálními, náboženskými a právními mužskými autoritami z něj udělal symbol ženské rebelie,“ píše Sarah Schaffer ve své práci Read Our Lips: The History of Lipstick Regulation in Western Seats of Power.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94680 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kdo vynalezl takové rtěnky jaké známe dnes
  • Jak díky rtěnce ženy bojovaly za svá práva a proti válce
  • Proč se rtěnka stala na jisté období občanskou povinností žen
  • Díky které reklamě se rtěnka stala ještě populárnější
  • Jaké poselství se skrývá za malou tyčinkou v tubě
Domů
Sdílet
Diskuse