Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2021 9:30
Čas čtení 4:17
Peter Hlavička

Skončí raper CJ, známý díky singlu Whoopty, jako Tekashi69 nebo Pop Smoke?

Skončí raper CJ, známý díky singlu Whoopty, jako Tekashi69 nebo Pop Smoke?
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://it.wikipedia.org/wiki/File:CJ_-_Whoopty.png" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">wikipedia.org</a>
HUDBA
Uložit Uložené

Singl Whoopty ovládl rok 2020, ale kariéra rapera CJ by po kauze kradených textů mohla velmi rychle skončit.

O hnutí chicagských raperů, které ve svém městě zapříčinilo prudký nárůst trestné činnosti a na celosvětové úrovni způsobilo hudební revoluci, se začalo psát ještě v roce 2012. Drill, hudební žánr založený na násilí, tučných 808kách a přímočarých textech, se díky rapperům z Chicaga dostal na výsluní a jak to v podobných případech bývá zvykem, byl postupně vytlačen novými hudebními trendy. 

Dnes se však píše rok 2021 a za uplynulou dobu se toho hodně změnilo. Spíš než Chief Keef se totiž ve spojitosti s drillem skloňuje jméno Pop Smoke a z rodného Chicaga se tento žánr přestěhoval na území Britských ostrovů.

Po obsahové stránce sice zůstal drill téměř beze změny, ale jeho zvuk prošel zásadním vývojem. Stačí slyšet temnou pomalou melodii, po níž následuje ikonický 808 bass slide a musí ti být jasné, že posloucháš novodobý drill a nikoli jeho chicagského předchůdce.

Britský drill už je dávno etablovanou záležitostí, která nepotřebuje představovat, ale jedním z nejdůležitějších momentů uplynulého roku byl zejména jeho vzestup na východním pobřeží USA. Newyorský Brooklyn se totiž stal základnou pro tzv. BK drill rapery jako Sheff G, Fivio Foreign, Sleepy Hallow nebo 22Gz, mezi nimiž však zničehonic vystřelilo jméno CJ.

V tomto článku se dozvíš:
  • Kdo je CJ a jak vznikl jeho singl Whoopty
  • Jaký vliv má na jeho tvorbu vlna britského drillu
  • Zda se CJ stane nástupcem Pop Smokea, nebo skončí jako Tekashi69

Bollywood

24letý interpret ze Staten Islandu, vlastním jménem Christopher Daniel Soriano, začal s rapem v šestnácti a své první tracky uploadoval na SoundCloud a YouTube již v roce 2016. Za jeden ze svých největších vzorů označil v rozhovoru pro magazín XXL 50 Centa, ale jeho jemná a melodická hudba založená na Auto–Tune byla na míle vzdálená té Fiftyho a už vůbec neměla nic společného s britským drillem (všechny starší singly s výjimkou jednoho CJ mezitím vymazal).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by CJ (@realcj_)

Jeho průlomový singl Whoopty, díky kterému se o něm dnes vůbec bavíme, totiž vznikl úplnou náhodou. CJ, stejně jako zbytek světa, strávil většinu roku 2020 v karanténě a právě ta ho dokopala k tomu, aby se začal více věnovat hudbě. Když se ho v lednu 2021 zeptala redakce magazínu Complex na to, jak vznikl singl Whoopty, jeho odpověď byla docela jednoduchá: 


„Sedělj sem doma, procházel jsem beaty na YouTube a natrefil jsem na jeden, který produkoval Pxcoyo. Zaujal mě na něm hlavně sample, který pocházel z bollywoodského filmu. Pouštěl jsem si ho z reproduktorů a začal jsem se pohupovat do rytmu. Nahrávací studia byla kvůli pandemii zavřena, ale mému zvukovému inženýrovi se naštěstí podařilo rezervovat termín na nahrávání, což bylo dost popi*i. A to je všechno. Zbytek jsem už vymyslel za pochodu.“

CJova raketová cesta ke hvězdám se odehrála během pár týdnů od publikování tracku a jednou z jejích příčin byl TikTok. Chytlavý refrén a hutný beat se totiž staly perfektním základem pro virální videa a jelikož délka songu jen těsně překračuje 2 minuty, většina posluchačů si ho pustí hned několikrát za sebou. Právě díky tomu už nasbíral ke dnešnímu dni na Youtube 180 milionů, na Spotify 258 milionů a na SoundCloudu 29 milionů streamů.

Doporučeno
10 zahraničních raperů, kteří budou v roce 2021 nejvíc hot 10 zahraničních raperů, kteří budou v roce 2021 nejvíc hot 31. ledna 2021 10:04

Špinavá rošáda

Se smlouvou za CJem okamžitě přišlo několik hudebních labelů a jako první mu diamantový řetízek na krk zavěsil veterán French Montana. Jak se však později ukázalo, CJ smlouvu s jeho labelem Coke Boys nepodepsal a French mu chtěl jen jako hrdý Newyorčan vyjádřit podporu.

CJ je tím pádem součástí Coke Boys, ale oficiálně podepsal vlastní smlouvu s vydavatelstvím Warner Chappell, resp. sesterskou společností Warner Records. French se však zavázal k tomu, že bude výkonným producentem jeho debutového EP.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by CJ (@realcj_)

Ještě předtím, než se mu podařilo publikovat svůj debut, se však na jeho jméno vznesla ostrá kritika ze strany BK drill raperů. CJ má být podle slov hudebních žurnalistů nástupcem Pop Smokea, ale pro více newyorských raperů je spíše nástupcem Tekashiho69. Nehledě na to, že 69 a CJ mají kořeny v Portoriku a usilují o korunu „krále NewYorku“, existují pochybnosti i o jejich hudebních začátcích.

Skončí Whoopty raper CJ ako Tekashi69 alebo Pop Smoke?
Zdroj: @youwatchincj/Twitter
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 94841 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak zní původní sample z tracku Whoopty
  • Texty kterého rapera údajně CJ vykradl
  • Kdo stojí za jeho raketovým vzestupem
Domů
Sdílet
Diskuse