Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. března 2021 9:30
Čas čtení 7:33
Jakub Paulík

Mafián Peter Čongrády: Neměl rád odpor. To, co řekl, bral jako hotovou věc, tvrdí vydíraný podnikatel

Mafián Peter Čongrády: Neměl rád odpor. To, co řekl, bral jako hotovou věc, tvrdí vydíraný podnikatel
Zdroj: TASR - Zuzana Čižmáriková
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jen málo šťastlivců přežilo mafiánské války na Slovensku. Peter Čongrády mezi ně nepatřil.

Peter Čongrády patřil mezi přední členy mafiánské skupiny Sýkorových, ke které se připojil v 90. letech. Začínat v ní měl jako řidič šéfa Miroslava Sýkory a později se propracoval mezi klíčové hráče, kteří přímo spolupracovali s jejich pozdějším bossem Róbertem Lališem.

Podnikatel Ondřej Janíček, kterého měl Čongrády údajně obrat o bar Fatima, ho nazýval „šedou eminencí“ Sýkorových. Nešlo tedy o gangstera typu Mikuláš Černák nebo Tibor Pápay, kteří dávali veřejně a brutálním způsobem najevo svou moc. 

„Peter Čongrády vypadal sice distingovaně, ale v očích a způsobu vyjadřování měl diktátorsky projev. Neměl rád odpor, a tedy to, co řekl, bral za hotovou věc. Když jsem se mu snažil mírně odporovat, využil status diktátora a nařídil svým gorilám, aby se mi věnovaly,“ řekl pro Refresher Ondrej Janíček.

Doporučeno
Platil starosta z jihu Slovenska mafiánům za vraždy? Zabijáci z gangu Sátorových popisují své brutální praktiky Platil starosta z jihu Slovenska mafiánům za vraždy? Zabijáci z gangu Sátorových popisují své brutální praktiky 16. března 2021 9:30
V tomto článku si přečteš:
  • Jak se měl Peter Čongrády propracovat od řidiče po jednoho z nejvýraznějších členů gangu Sýkorových
  • Proč mu na pohřbu zpíval Jožo Ráž z Elánu
  • Jak vydíraný podnikatel popsal osobu Petra Čongrádyho
  • Jak zachránil vrah najatý na vraždu Čongrádyho jeho život
  • Na co si vzpomíná člen Čongrádyho ochranky, který přežil atentát z roku 2004
Peter Čongrády
Zdroj: tablet.tv

Čongrádyho bratr na místě činu zuřil

Jeho opancéřovaný Mercedes–Benz E 320 ho měl ochránit před osudem, který potkal jiné mafiány. Bosse Róberta Diniče, Karola Kolárika z Košic nebo sýkorovce Petra Havasiho totiž zastřelili přímo v jejich autech. A podobných příkladů bychom našli více. Petra Čongrádyho chtěli zavraždit už v roce 1999 a bylo jen otázkou času, kdy se bude pokus o atentát na jeho osobu opakovat.

Začátkem září roku 2004 zaparkoval vůz před svou oblíbenou pizzerií v Petržalce. Když už byl Čongrády mimo vozidlo, z nedaleké dodávky vyskočili nájemní vrazi a začali střílet. Jeho směrem vypálili 24 ran. Když utichly zbraně, na zemi leželo bezvládné tělo s rozstřílenou tváří.

Peter Čongrády
Zdroj: TASR – Zuzana Čižmáriková

Na místo činu se o smrti teprve 36letého člena Sýkorových přišel na vlastní oči přesvědčit i boss Róbert Lališ a Čongrádyho manželka Linda, se kterou vychovávali syna Marcuse. Petrův bratr Ľuboš Čongrády to prý emočně nezvládl a jednu novinářku agresivně konfrontoval. „Typ*čo vyj*baná, nefoť mě, nebo ti rozje*u ten foťák,“ cituje jeho vulgarismy SME.

Jeho blízcí byli pochopitelně plní smutku a hněvu. Nicméně osoby, které se setkaly s Čongrádyho odvrácenou stránkou a mafiánskými praktikami, mohly slavit. Podnikatel Ondřej Janíček přiznal, že se mu po jeho smrti ulevilo. „Pociťoval jsem úlevu, že už se nebudu muset nadále skrývat,“ vysvětlil nám.

Na pohřbu Petra Čongrádyho zpíval lídr kapely Elán Jožo Ráž, se kterým byli přátelé. Společně chodili na box a podle jeho názoru nebyl Čongrády „špatný chlapec“. Smuteční píseň si na pohřbu mafiána vyslechlo přibližně 300 truchlících.

Peter Čongrády
Zdroj: PZ SR

Měl odpor k tvrdým drogám a alkoholu

Jeden z hlavních pohlavárů Sýkorových Peter Čongrády, přezdívaný  Čongo, neměl štěstí na harmonické rodinné zázemí. Mládí strávil v dětském domově ve Zlatovcích (část Trenčína), kde vyrůstal i se svými sourozenci. Na svou minulost nezapomněl a když se z něj stal majetný gangster, finančně prý podporoval instituce určené dětem bez domova. Později v Košicích absolvoval vojenskou školu a věnoval se také boxu. 

Podle tvrzení bývalého novináře a exšéfa kontrarozvědky SIS Petra Tótha se s jeho boxerskými schopnostmi spojuje příhoda menšího konfliktu s bossem Eduardem Diničem. Ten byl mimochodem talentovaným karatistou, ale když se dostal do sporu s Čongrádym, stoupající hvězda Sýkorových ho složila k zemi.

Počátkem 90. let se živil v Bratislavě jako vyhazovač v diskotékovém baru a později rozjel svou kariéru jako řidič bosse Miroslava Sýkory. Peter Čongrády byl sportovcem, který na rozdíl od řady jiných tehdejších členů podsvětí nedrogoval a dokonce ani nepil, což nám potvrdil i podnikatel Janíček.

„Byl absolutní abstinent. Nepil, nekouřil, nebral drogy. Byl radikálně proti těmto neduhům. Za to jeho bratr Ľuboš alias Nosatý byl pravým opakem — drogově závislý alkoholik, kterého dal sám Peter Čongrády zavřít do vazby, aby mu pomohl dostat se z této závislosti, protože ohrožoval životy lidí. Kromě toho, že drogy užíval, byl zároveň i jejich dealerem,“ tvrdí podnikatel.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 96232 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak Čongrádyho skupina údajně vypalovala podnik Fatimu
  • Proč měl Čongrády spory s mafiánem Sergejem Miňajlenkem
  • Jak Čongrády pomáhal Kočnerovi při vpádu do Markízy
  • Proč prý Čongrády zajistil, aby zavřeli jeho bratra do vazby
  • Co říkala vdova po Čongrádym o jeho propojení na Sýkorovi
  • Který policejní funkcionář údajně donášel Sýkorovým informace
Domů
Sdílet
Diskuse