Profesionální ochutnávači vína chtějí přednostní očkování.
Francouzští experti na víno se bojí o své živobytí. Vzhledem k symptomům onemocnění covid-19 jako jsou ztráta chuti a čichu se obávají, že pokud se nakazí, mohou nadobro přijít o svou práci. Vládu proto žádají o přednostní očkování, uvádí Euronews.
Přijdeš o smysly, přijdeš o práci
„Zdravotníci, učitelé či pracovníci v první linii si zaslouží mít prioritu při očkování, ale myslíme si, že na pracovní aktivity lidí, kteří se živí degustací, jako enologové a sommelieři, zásadně ovlivňuje ztráta čichu a chuti,“ argumentuje prezident francouzské unie sommelierů Didier Fages. Obává se, že ti, kteří profesionálně studují víno, by se tím pádem již nemohli věnovat své práci, a to nejen během průběhu onemocnění, ale i po vyléčení.
Someliéři a enologové argumentují, že jedině očkováním mohou předcházet takovému osudu. V roce 2020 unie expertů na víno realizovala i průzkum. Mezi 2625 dotazovanými sommeliery z 37 zemí až 38 procent nemohlo po vyléčení z covidu-19 pokračovat ve své profesi. Ztráta chuti a čichu nebo jejich zásadní změna totiž u mnoha lidí přetrvává.
Z těch, kteří se koronavirem nakazili (necelá tři procenta dotázaných), přišlo o čich 68 procent a o chuť 56 procent.
Nerozeznají víno od pastis
Šéfka unie enologů Sophie Pallas se v lednu 2021 také nakazila. Pro francouzský portál LCI říká, že nedokázala rozeznat ani ostrou vůni octa přímo pod nosem. „Co se týče vína, bylo to hrozné. Jediné, co jsem cítila, byla chuť alkoholu, i ta se pro mě stala nepříjemnou.“
Pallas říká, že chce, aby se vláda více soustředila na lidi, kterým může onemocnění covid-19 narušit profesionální budoucnost. „Uvědomujeme si, že to není otázka života a smrti a že zranitelní lidé mají přednost. Enolog musí konstantně něco ochutnávat, aby věděl, kdy obrat hrozny, aby manažoval fermentaci a kontroloval vývoj. Pokud nemáte čich ani chuť, pilotujete naslepo,“ říká Pallas.
Viceprezident svazu francouzských enologů Serge Dubois se přiznal, že nedokázal rozlišit víno od kořeněného likéru pastis. Ani měsíce po překonání covidu-19 nejsou jeho smysly takové jako předtím. Sommelier Didier Fages takovou ztrátu smyslů přirovnal k hudebníkovi, který přišel o svůj nástroj.
Zda se sommelierům a profesionálním posuzovatelům podaří získat výjimku a dostanou se na prioritní seznam lidí, kteří čekají na očkování, zatím není jasné. Francie začala s vakcinací poměrně pomalu, prezident Emmanuel Macron tento týden oznámil plánované zrychlení. V hledáčku má však učitele, kteří by se na řadu mohli dostat už v dubnu. Zhruba 6,5 milionu lidí ve Francii již dostalo první dávku vakcíny – to je však méně než deset procent obyvatel.