Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Diageo.
8. dubna 2021 18:02
Čas čtení 2:10
Vojtěch Vanda

Může pití alkoholu přispět ke vzniku rakoviny?

Může pití alkoholu přispět ke vzniku rakoviny?
Zdroj: s povolením společnosti Diageo
GASTRO ALKOHOL
Uložit Uložené

Fráze všeho s mírou platí u pití alkoholu dvojnásob. Váže se k němu totiž spousta zdravotních rizik. Může ale častá konzumace alkoholu zvýšit riziko vzniku rakoviny?

Žádné užívání drog není bez rizika a stejně tak to platí u pití alkoholu . S domněním, že se jedná o „méně nebezpečnou“ alternativu intoxikace, se lidé obvykle nechají zlákat ke skleničce, z níž se může postupem času vyklubat pravidelné pití bez hranic. Ostatně to, zda opravdu víš, jak alkohol působí na lidské tělo, si můžeš vyzkoušet sám v našem Drinkiq kvízu.

Vedlejší účinky alkoholového opojení pak nemusí skončit pouze bolehlavem druhý den ráno. Dopady nadměrné konzumace na lidské tělo mohou být z dlouhodobého hlediska mnohem vážnějšího charakteru, než by se na počátku mohlo zdát. Může to ale dojít tak daleko, že alkohol značnou mírou přispěje ke vzniku rakoviny?

Doporučeno
KVÍZ: Vše, co jsi chtěl vědět o alkoholu a jeho účincích KVÍZ: Vše, co jsi chtěl vědět o alkoholu a jeho účincích 30. března 2021 14:07

Rakovina je komplexní nemoc, která se může u člověka objevit kdykoliv během jeho života, přičemž příčina může být ovlivněna různými faktory. Ať už se jedná o životní styl samotný, jehož úprava jistě může jedinci pomoct k tomu, aby minimálně snížil riziko vážného onemocnění, tak se můžeme bavit i o těch „evidentně“ škodlivých vlivech, o jejichž účincích se učíme vlastně od mala – jako například kouření

rakovina
Zdroj: Drinkiq

Samozřejmě s vrozenou chybou v genetické výbavě se bude jen těžko upravovat životní styl s domněním, že se výrazně sníží riziko nákazy, jelikož se takové „chyby“ opravit nedají. Hrát roli, podle Světového fondu pro výzkum rakoviny, může dále například i vývoj rodinné anamnézy, věk, tělesné dispozice, nebo také vnější vlivy prostředí, jako například virové infekce.

Mezi těmito škodlivými vlivy nalezneme i nadměrné pití alkoholu. Jakýkoliv druh nápoje, ať už se jedná o pivo, víno nebo destilovaný alkoholu, může výrazně promluvit do tvého zdraví, pokud to s jejich konzumací budeš přehánět.

Pozor na ústa

Pokud se řadíš mezi skupinu lidí, která neodolá sklence alkoholického nápoje, měl bys věnovat zvýšenou pozornost oblasti dutiny ústní. Výzkumníci se shodují, konkrétně můžeme jmenovat například výzkum Vincenza Bagnardiho o konzumaci alkoholu a jeho vlivu na tvorbu rakoviny na specifických místech, že u alkoholiků je vysoké riziko vzniku rakoviny úst, hrdla, hrtanu a horního trávícího ústrojí

Větší riziko nákazy platí výhradně u osob, které do toho ještě kouří nebo užívají tabákové výrobky. Podle vědců nezáleží na tom, jestli je dotyčná osoba muž nebo žena, či jaký typ alkoholického nápoje pije, jelikož riziko je stejné u všech.

K tomu se váží tři fakty:

  • Studie ukázaly, že nárazové nebo dlouhodobé pití může způsobit i rakovinu jater, jakožto orgánu, jenž si musí s alkoholem poradit. Velmi špatnou kombinací je dále cirhóza jater ve spojení s těžkým pitím, kouřením, obezitou nebo onemocněním hepatitidou B. Jak dlouho trvá játrům odbourat jednu porci lihoviny, zjistíš v našem Drinkiq kvízu
  • Dlouhodobé pití alkoholu může mít také vliv na vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku. Přičemž některé studie, jako práce týmu Alexandreho Vieiry o vlivu jídla a pití na vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku, tvrdí, že k nemoci může dopomoci i přiměřené pití, a to hlavně u mužů.
  • Přiměřené pití může u žen vést také k rakovině prsu. V porovnání se ženami, které nepijí, je relativní riziko mnohem větší. Nicméně faktem zůstává, že pro zjištění opravdového rozdílu mezi těmito skupinami žen je potřeba znát absolutní riziko vývinu rakoviny prsu.

Takže ano, alkohol není tělu prospěšný, a, jak se říká, všeho moc škodí. Nicméně to neznamená, že by sis musel alkohol úplně odepřít. V momentě, kdy znáš potenciální rizika, která s sebou pití alkoholu nese, a s konzumací to nepřeháníš, není třeba panikařit. Důležité je znát tu správnou míru.

Domů
Sdílet
Diskuse