Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2021 9:16
Čas čtení 1:25
Tímea Krauszová

Vědcům se podařilo vložit lidské buňky do opičího embrya. Mělo by takové mládě i lidská práva?

Vědcům se podařilo vložit lidské buňky do opičího embrya. Mělo by takové mládě i lidská práva?
Zdroj: The National Cancer Institute USA
NEWS
Uložit Uložené

Lidské embryo bychom stejným experimentům nepodrobili.

Vědcům ze Španělska, USA a Číny se podařilo úspěšně implantovat lidské kmenové buňky do embryí makaků. Ti se pak vyvíjeli 20 dní, po kterých je usmrtili. Zatímco vědci se radují z dalšího pokroku ve spojování zvířecích a lidských buněk, experti na etiku varují: Taková hybridní embrya (tzv. chiméry) přinášejí morální i legálně otázky, na které ještě neznáme odpovědi, píše BBC.

Křížení člověka se zvířetem

Nejde o první úspěch v křížení různých druhů. Lidské buňky byly v minulosti implantovány i do jiných zvířat, například do ovce. Tým vědců vedl profesor Juan Carlos Izpisua Belmonte ze Salkova institutu pro biologický výzkum. Belmonte stojí za prvním hybridem zvířete a prasete z roku 2017.

Tentokrát vědci implantovali kmenové buňky člověka, které mají schopnost přeměnit se na různé druhy buněk v těle, do embryí makaků. Cílem výzkumu je podle expertů pomoci s nedostatkem orgánů k transplantaci a s vývojem biomedicíny.

Domů
Sdílet
Diskuse