Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2021 17:30
Čas čtení 6:49
Ondřej Jarůšek

Největší událost českého MMA: Jedeme zvítězit, říká Procházkův trenér Martin Karaivanov (Rozhovor)

SPORT JIŘÍ PROCHÁZKA UFC
Uložit Uložené

Jiří Procházka se už 1. května střetne s nebezpečným Dominickem Reyesem. Při této příležitosti jsme vyzpovídali trenéra Martina Karaivanova, pod jehož vedením se Procházka připravuje.

Už za dva týdny čeká fanoušky bojových umění nejvýznamnější událost českého MMA. Nejlepší domácí bojovník Jiří Procházka se totiž 1. května na akci UFC Fight Night v Las Vegas utká s bývalým titulovým vyzývatelem Dominickem Reyesem. Bude to vůbec poprvé v historii, co se v hlavním zápase večera představí Čech. Případná výhra by navíc mohla Procházku zase o krok blíže posunout k titulové šanci.

O této velkolepé události (a nejen o ní) jsme si popovídali s Martinem Karaivanovem, zakladatelem vyhlášeného Jetsaam Gymu a trenérem Jiřího Procházky. Ten nám prozradil mimo jiné to, kdo Procházkovi v přípravě napodoboval Reyesův styl, zhodnotil rozdíl mezi organizacemi Rizin a UFC, ale v neposlední řadě jsme se zeptali také na to, zda se letos dočkáme dalšího turnaje Fusion, které Karaivanov v minulosti pravidelně pořádal.

Doporučeno
Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy Nejbrutálnější sport na světě: Barmský box je jen pro silné povahy 11. dubna 2021 9:35
V tomto článku si přečteš:
  • V jaké psychickém rozpoložení je před zápasem Jiří Procházka 
  • Jak jako trenér vnímá to, že Procházka bojuje s rukama dole
  • V čem je podle Karaivanova největší rozdíl mezi dnešními bojovými sporty v Česku v porovnání s tím, jak to bylo před 20 lety
  • Zda je v Jetsaam Gymu někdo, kdo by Procházku mohl následovat do velkých organizací
  • Jak to vypadá s dalším turnajem Fusion

Příští týden odlétáte na další zápas v UFC. Jak proběhla příprava? Bude Jiří v životní formě?

V přípravě jsme se zase o dost posunuli a jestli je v životní formě, nebo ne, se ukáže v zápase. My tréninkem žijeme 24 hodin denně a posun tam určitě je, ale jak moc velký, to se ukáže. Jsme dobře připraveni, věříme ve vítězství a jedeme zvítězit.

V jakém psychickém rozpoložení je Jiří? Cítí nějaký tlak, nebo do toho jde s chladnou hlavou?

Jde do toho s chladnou hlavou. Co se týče přípravy, tak teď jsme měli poslední týdny dost náročné z hlediska množství a náročnosti tréninků a do toho jsme měli ještě mediální povinnosti. Natáčeli jsme jak pro UFC a ESPN, tak pro místní média, takže prakticky nebyl den, kdy jsme za zády neměli kameru.

Pro tým to bylo dost náročné, ale teď už ten vrchol nastal, Jiří začíná víc odpočívat a až přijedeme do Las Vegas, tak tam ještě doladíme důležité detaily, které potřebujeme, a budeme připraveni.

Doporučeno
Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché Drastické hubnutí v MMA: Někteří bojovníci už zemřeli, řešení ale není jednoduché 3. dubna 2021 18:30
Martin Karaivanov Jetsaam Gym Jiří Procházka
Zdroj: se souhlasem Martina Karaivanova

Pomohl vám v něčem ten odklad zápasu, třeba abyste mohli v přípravě něco doladit? Nebo to nehrálo roli?

Brali jsme to prostě tak, jak to je, a vykřesali jsme z toho maximum. Určitě nám to pomohlo, Jiří si po té první fázi odpočinul, vstřebal věci, lehce jsme doladili zbytek a teď je připravený ještě líp.

Využívali jste během sparringů někoho, kdo by Jiřímu napodoboval Reyesův styl?

Určitě. Byl to Matěj Peňáz, který má obrácený guard, je to dobrý postojář a stylem odpovídá právě Reyesovi. A pomáhali nám i bojovníci z Reinders Gymu, kde jsou těžcí kluci, jako Michal Martínek, Meloun (Miloš Petrášek, pozn. red.) a další, za kterými Jiří jezdil na wrestling. Takže příprava probíhala podle plánu a děkujeme všem, kteří se na tom podíleli a pomáhali nám. 

Myslíte si, že bude Reyes poslední bojovník na cestě za titulovou šancí?

Nehodnotíme to. Uvidíme, jak to bude. Může se stát cokoliv, nepředbíhejme. Budeme moudřejší po zápase a nebereme to tak, že teď je Reyes a potom titul. Musíme si to vybojovat a ukázat, jak jsme na tom, abychom si případně pak tu titulovou bitvu zasloužili. Aby nám to nespadlo do klína, ale abychom si to zasloužili výkony a aby Jiří byl opravdu právoplatný vyzývatel a případně držitel titulu. 

Martin Karaivanov Jetsaam Gym Jiří Procházka
Zdroj: se souhlasem Martina Karaivanova

Kolikrát musel Jirka během přípravy absolvovat dopingové testy? Jezdilo UFC na kontroly často?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97252 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse