Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2021 16:01
Čas čtení 7:32
Adam Novosad

Superliga skončila dříve, než začala. Za miliardy eur se z ní nikdy nemělo vypadávat, ale odmítli ji fanoušci i mistři

Superliga skončila dříve, než začala. Za miliardy eur se z ní nikdy nemělo vypadávat, ale odmítli ji fanoušci i mistři
Zdroj: Mike Powell/Getty Images
SPORT
Uložit Uložené

Evropská Superliga skončila dříve, než vůbec mohla začít.

Evropská fotbalová Superliga skončila dříve, než začala. Miliardové obraty, exkluzivní vysílací práva a pohádkové výdělky pro dvanáct zakládajících evropských velkoklubů zněly lákavě až do momentu, dokud proti ní nezačali bojovat fanoušci, UEFA, FIFA a dokonce vlády jednotlivých států.

Doporučeno
Slavia je krok od vyrovnání historické sezóny. Tehdy ji o finále poháru UEFA připravil i Zidane Slavia je krok od vyrovnání historické sezóny. Tehdy ji o finále poháru UEFA připravil i Zidane 15. dubna 2021 17:22

Majitelé klubů měli před očima stovky milionů eur, které mohly téct do klubových pokladen, ale fanoušci reagovali opačně. Před stadiony se navzdory probíhající pandemii koronaviru shromáždily tisíce rozzlobených lidí, kteří přišli uctít pohřeb svého oblíbeného týmu. Fotbal zabily peníze, vykřikovali na funkcionáře.

Veřejnosti se nelíbil nápad vytvořit si vlastní ligu, do které by se všech dvanáct členů automaticky kvalifikovalo každý rok bez ohledu na to, zda ve své domácí lize skončí na předposledním místě nebo vyhrají mistrovský titul.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak se do Superligy dostaly kluby jako Arsenal, Tottenham a AC Milán.
  • Proč Bayern i PSG svou účast rovnou odmítly.
  • Jaké výhrůžky si pro kluby i hráče připravila UEFA a FIFA.
  • Jak Petr Čech z Chelsea vysvětloval situaci rozhorleným fanouškům.
  • Proč šéf Realu Madrid tvrdil, že Superliga chce přivést mladé k fotbalu.
  • Zda zrušení Superligy způsobí revoluci uvnitř UEFA a FIFA.
  • Jak fanoušci začínají útočit na mistrovství světa v Kataru.

Myšlenka existovala roky

Myšlenka vytvořit nadnárodní ligu, ve které budou hrávat jen ta nejlepší evropská mužstva, není nová. V roce 1998 s ní přišla italská společnost Media Partners, ale nepochodila a vytvoření superligy zůstalo v pozadí, dokud majitelé nejhodnotnějších klubů nepocítili touhu vydělat více, než jim umožňuje účast v Lize mistrů, píše The Independent.

Vytvoření Superligy podle jejího šéfa Florentina Péreze, jinak prezidenta španělského velkoklubu Real Madrid, urychlila pandemie koronaviru. Kluby ztratily příjmy ze stadionů, sponzoři museli částečně upustit od svých závazků, a tak kluby zjistily, že díru v pokladně je možné efektivně zaplnit, pokud se spolčí proti UEFA, která dodnes ovládá evropský fotbal.

Cíl zněl jasně. Namísto Ligy mistrů, do které je třeba se každý rok kvalifikovat, a navíc o rozdělování peněz pro jednotlivé kluby rozhoduje UEFA, si kluby vytvoří vlastní soutěž, která se bude hrávat uprostřed týdne místo Ligy mistrů, peníze budou proudit mezi zakládající členy Superligy, a aby kluby nevypadaly špatně, budou dávat část ze zisků menším klubům na podporu fotbalu.

Úvodní návrh byl jako z říše snů. Kluby si měly rozdělit 3,5 miliardy eur, přičemž každý rok soutěže by se dělily přibližně 3 miliardy eur získané z televizních práv či marketingu. Každý klub by však nedostal stejný podíl, ale i ten nejmenší z týmů by měl garantovaných okolo 100 milionů. Není nejhorší za účast v lize, z níž nelze vypadnout.

Jak se do Superligy dostal Arsenal?Zakládajících členů Superligy bylo dvanáct. Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Arsenal, Tottenham, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Juventus, Inter a AC Milán. Pokud v posledních letech sleduješ fotbal, rozhodně na první pohled vidíš, že tuto skupinu klubů nelze považovat za aktuálně nejúspěšnější na světě.

Arsenal a Tottenham se trápí v Premier League stejně jako momentálně Liverpool, Juventus je zase v italské lize jen na čtvrté příčce a Inter s AC se poslední roky pomalu drápaly zpět na vrchol po nelichotivých umístěních. O všem svědčí dlouhodobá absence AC Milán v Lize mistrů.

V aktuální sezoně Ligy mistrů jsou sice tři ze čtyř klubů v semifinále právě ze zakládajících členů Superligy, ale loňský vítěz Ligy mistrů Bayern Mnichov účast odmítl, stejně jako Borussia Dortmund nebo PSG. Na základě uniklých dokumentů a smluv přitom víme, že Superliga chtěla tyto tři kluby ve svých řadách, jenže nečekala odmítnutí.

Jak se tedy AC Milán nebo Arsenal dostaly do Superligy? Za všechno může historický význam klubů, ale v první řadě jejich hodnota. Na základě dat z portálu Transfermarkt je jasné, že Arsenal sice nevyhrává trofeje, ale je 15. nejhodnotnějším klubem světa.

Vůbec nejméně hodnotným klubem ze zakládajících členů Superligy je AC Milán na 17. příčce, což poukazuje na obrovský ekonomický potenciál vydělávat díky historii, prestiži a značce mnohem více peněz než za účast v Lize mistrů. A garantované by byly rok co rok.

Bayern, Dortmund i PSG nápad odmítly

Jak je možné, že aktuální vítěz Ligy mistrů odmítl vstoupit do evropské Superligy? V uniklých dokumentech a smlouvě byly Bayern, Dortmund i PSG pozvání mezi elitu v Superlize, přičemž Bayern s Dortmundem měly na rozhodnutí 30 dní, zatímco PSG jen 14, píše Daily Mail.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97419 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč Bayern a PSG odmítly nabídku.
  • Proč celá Superliga začala i skončila za 48 hodin.
  • Jak zněly výhrůžky od vlád, UEFA i FIFA.
  • Zda věděli hráči, že jejich kluby zakládají Superligu.
Domů
Sdílet
Diskuse