Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2021 12:30
Čas čtení 11:09
Adam Novosad

Roman dosáhl ve 43 letech finanční nezávislosti: Mladí lidé musí začít investovat co nejdříve a dávat si pozor na spekulace

Roman dosáhl ve 43 letech finanční nezávislosti: Mladí lidé musí začít investovat co nejdříve a dávat si pozor na spekulace
Zdroj: Se svolením Romana Závodského
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejhorší, co může mladý člověk udělat, je neinvestovat, říká Roman Závodský. Od začátku kariéry se snažil budovat svůj majetek, postupně objevil fenomén FIRE a dnes si užívá finanční nezávislosti.

„Mladí lidé s jakýmkoli platem mají mnohem větší šanci dosáhnout finanční nezávislosti než 50letý člověk, i když může mít výrazně vyšší příjem,“ říká Roman Závodský, který ve svých 43 letech dosáhl finanční nezávislosti a dnes si užívá života bez potřeby aktivně pracovat. Ve své kariéře přitom působil na vysokých manažerských pozicích, ale touha odejít z kolotoče stresu a práce ho přesvědčila o tom, že nastal čas užívat si své investice.

Roman myslel od začátku své kariéry na budování majetku, aby se nemusel celý život spoléhat na důchodové spoření, stát a pilíře, ale mohl se stát pánem svého času. Postupně narazil na fenomén FIRE, za kterým se skrývá název Financial Independence, Retire Early, což v překladu znamená finanční nezávislost, předčasný důchod, a tak měl jasně vytyčený cíl a podařilo se mu ho dosáhnout.

Namísto zaslouženého odpočinku však Roman spustil svůj projekt na stránce RomanZavodsky.sk, kde se snaží šířit povědomí o investování, vzdělávat mladé i starší lidi a zvyšovat finanční gramotnost. My jsme se ho zeptali, jak se k finanční nezávislosti dopracoval, jak ztratil v začátcích v důsledku vlastní chyby všechny peníze a jaké má pocity z toho, že už nikdy nebude muset pracovat.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč začal Roman s investováním hned po nástupu do první práce.
  • Jak se dostal k fenoménu FIRE, který se stává stále populárnějším i u nás.
  • Jak si jednoduše vypočítat, kdy můžeš finanční nezávislosti dosáhnout.
  • Proč Roman neuznává extrémní přístup k dosahování FIRE.
  • Jak by měl mladý člověk začít s investováním a budováním majetku.
  • Co si Roman myslí o obchodování s kryptoměnami a proč nejsou investicí.
  • Kolik procent svého majetku vložil do kryptoměn on sám.
  • Jak přišel v mládí o všechny peníze, protože věřil knihám z internetu.
Roman Závodský
Zdroj: Roman Závodský

Je vám 43 let a dosáhl jste finanční nezávislosti. Začínal jste před lety svou kariéru s vidinou, že jednou odejdete do důchodu mnohem dříve?

Mým prvotním záměrem bylo vybudovat si vedle výplaty nezávislý zdroj příjmu a postupně se osamostatnit. Od začátku jsem zjišťoval, jak si budovat majetek, abych se v budoucnu mohl věnovat věcem, které mě baví a naplňují, protože pro mě bylo dosažení finanční nezávislosti vždy důležitější než předčasný důchod. A hlavně jsem věděl, že v korporátním světě nechci zůstat až do skutečného důchodu.

Doporučeno
Bitcoin prorazil hranici 60 000 dolarů. Kryptoměna vytvořila další nový rekord Bitcoin prorazil hranici 60 000 dolarů. Kryptoměna vytvořila další nový rekord 13. března 2021 14:10

Kdy jste se poprvé setkal s fenoménem FIRE?

Opravdu jsem se s konceptem FIRE setkal poprvé možná před deseti lety na anglických a amerických diskusních fórech, kde si příznivci tohoto konceptu vybudovali velkou komunitu. Tehdy jsem poprvé pochopil, že existují dva základní přístupy.

První je ten extrémní, ve kterém si člověk seškrtá výdaje na minimum, aby mohl do předčasného důchodu odejít co nejrychleji, ale utrpí tím životní komfort. Toto mě nikdy nelákalo, ale poznal jsem tam lidi, kteří se stali finančně nezávislými i ve věku pod 30 let.

Druhý je střídmější, který se vyznačuje postupným budováním majetku a nastavováním výdajů tak, aby člověk zachoval životní komfort pro sebe a případně svou rodinu, ale zveleboval své portfolio.

Tehdy jsem začal zjišťovat, jak mají strategie nastavené jednotliví lidé, a přišel jsem na to, že mezi námi existuje množství průniků, protože já jsem začal investovat dříve, než jsem se dozvěděl o nějakém FIRE. Velká část lidí se snažila co nejefektivněji využívat všechny nástroje jako cashback systémy, kterými si mohli výdaje rozumně snížit a místo toho ušetřené peníze raději investovat, ale zároveň si zbytečně neškrtili svůj životní standard.

Jsem běžný člověk a chci dosáhnout finanční nezávislosti. Jak si mohu vypočítat, kdy se k ní dopracuji?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 97995 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak si jednoduše vypočítat, kdy můžeš finanční nezávislosti dosáhnout.
  • Proč Roman neuznává extrémní přístup k dosahování FIRE.
  • Jak by měl mladý člověk začít s investováním a budováním majetku.
  • Co si Roman myslí o obchodování s kryptoměnami a proč nejsou investicí.
  • Kolik procent svého majetku vložil do kryptoměn on sám.
  • Jak přišel v mládí o všechny peníze, protože věřil knihám z internetu.
Domů
Sdílet
Diskuse