Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. května 2021 9:08
Čas čtení 1:01
Kamila Šebestová

Aktualizace: Ruská policie našla lékaře Alexeje Navalného, který zmizel na Sibiři během loveckého výletu

Aktualizace: Ruská policie našla lékaře Alexeje Navalného, který zmizel na Sibiři během loveckého výletu
Zdroj: Getty Images/Andrey Rudakov/Bloomberg
NEWS ALEXEJ NAVALNYJ
Uložit Uložené

Alexander Murachovskij léčil Alexandra Navalného po otravě novičokem.

Regionální ministr zdravotnictví Alexander Murachovskij, který loni léčil Alexeje Navalného, na tři dny záhadně zmizel. Stalo se to během jeho loveckého výletu v regionu Omsk na ruské Sibiři. Podle portálu Independent svědci tvrdí, že ho viděli, jak ve vesnici Pospelovo odjíždí do lesa v terénním vozidle. 

Do pátrání se zapojila regionální i státní policie, dokonce i obyvatelé Pospelova. Hledali ho i helikoptéry a drony, území je totiž plné močálů. Podle The Moscow Times jej nalezli živého po třídenním pátrání. Bližší informace k důvodu jeho zmizení zatím nejsou známy.

Alexandra Murachovského v listopadu povýšili na regionálního ministra zdravotnictví. Když Alexeje Navalného loni otrávili novičokem, stál v čele doktorů, kteří mu zachránili život. 

„Po vynaložení velkého úsilí a množství práce se nám podařilo zachránit mu život,“ řekl po hospitalizaci Navalného Alexander Murachovskij. Doktor tvrdil, že Alexeje Navalného neotrávili novičokem.

Doporučeno
Hamáček řekl, že Bartoš není připraven být premiérem. Předsedy Pirátů jsme se zeptali, co si o tom myslí Hamáček řekl, že Bartoš není připraven být premiérem. Předsedy Pirátů jsme se zeptali, co si o tom myslí 23. dubna 2021 18:36

Následně opozičního lídra Alexeje Navalného převezli do Německa. Ve třech různých laboratořích pak potvrdili, že opravdu šlo o otravu jedem novičok. Tento jed pochází z éry Sovětského svazu. Otrava byla spojována s Kremlem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ten však tato obvinění opakovaně odmítl. 

Poté, co Alexej Navalnyj žil i s rodinou v Německu, kde se zotavoval z otravy, se rozhodl vrátit do Ruska. Po návratu do vlasti ho okamžitě zatkli hned na letišti a odsoudili na dva a půl roku do vězení.

V Rusku se následně rozpoutaly několikatisícové demonstrace za jeho osvobození. Alexej Navalnyj se rozhodl držet hladovku, v důsledku které minulý měsíc téměř zemřel. Na poslední chvíli se ho však lékařům podařilo zachránit. Nyní si svůj trest nadále odpykává v kolonii č. 2.

Doporučeno
Opoziční lídr Alexej Navalnyj umírá, ale ruská vláda ho přinutí žít, tvrdí politolog Alexander Duleba (Rozhovor) Opoziční lídr Alexej Navalnyj umírá, ale ruská vláda ho přinutí žít, tvrdí politolog Alexander Duleba (Rozhovor) 24. dubna 2021 14:30
Domů
Sdílet
Diskuse