Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2021 12:53
Čas čtení 0:52
Ondřej Jarůšek

Nový volební průzkum: Piráti a STAN první, do Sněmovny by se poprvé dostala i Přísaha Roberta Šlachty

Nový volební průzkum: Piráti a STAN první, do Sněmovny by se poprvé dostala i Přísaha Roberta Šlachty
Zdroj: Česká pirátská strana
POLITIKA
Uložit Uložené

Agentura Kantar CZ vypracovala nový volební model.

Agentura Kantar CZ vypracovala pro Českou televizi nový volební průzkum, podle kterého by volby vyhrála koalice Pirátů a STAN. Ta vrchol žebříčku  obsazovala i v předešlých průzkumech. ANO by skončilo třetí a vůbec poprvé by se do Poslanecké sněmovny dostala i Přísaha Roberta Šlachty. 

Piráti a STAN by podle nového modelu volby vyhráli s 26 procenty hlasů. Na druhém místě by se umístila koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), která obdržela 21,5 procenta, a třetí místo v průzkumu obsadilo vládní hnutí ANO s 20 procenty.

Doporučeno
Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí 3. června 2021 16:25

Pro SPD Tomia Okamury by podle volebního modelu hlasovalo 10 procent lidí, KSČM by získala 5,5 procenta. Poslední stranou, která by se dostala do Sněmovny, je Přísaha Roberta Šlachty, která získala potřebných 5 procent. 

Mimo Poslaneckou sněmovnu by zůstala koalice Trikolóra, Svobodní a Soukromníci (4 procenta), ČSSD (3 procenta) a Zelení (2 procenta).

Ve volebním modelu pro jednotlivé strany (tedy bez koalic), by dominovalo hnutí ANO s 19 procenty. Následují Piráti (16,5 %), STAN (11,5 %), ODS (11,5 %), SPD (10 %), TOP 09 (6,5 %) a KSČM (5 %). Mimo Sněmovnu v tomto modelu je Přísaha Roberta Šlachty (4,5 %), KDU-ČSL (4 %), ČSSD (3 %), Trikolóra (2,5 %) a Zelení (2 %).

Metodologie předvolebního výzkumu společnosti Kantar CZ

> Do volebního modelu počítajícího s koalicemi vstoupilo 919 respondentů
> Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,4 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
> Sběr dat probíhal ve dnech 10. 5. až 28. 5. 2021
Domů
Sdílet
Diskuse