Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento obsah je PR zpráva spoločnosti Hezkynabytek.cz
14. června 2021 10:42
Čas čtení 2:10
Sponzorovaný obsah

Jak zařídit ložnici, aby se ti v ní dobře přebývalo?

KULTURA
Uložit Uložené

Pro zařízení tohoto prostoru existují pravidla, jichž by jsi se měl držet. Která to jsou?

Ústředním bodem bytu nebo domu většinou bývá kuchyně. Ale ložnice je také důležitá, protože ti poskytuje místo pro příjemný odpočinek, jenž je nutným předpokladem dalšího fungování.

Jakou barvu stěn zvolit do ložnice?

Ložnici spousta lidí považuje za oázu klidu, kam se uchylují, když potřebují relaxovat. Proto by tato místnost měla být úměrně k tomu zařízena. To pochopitelně ovlivňuje i výběr barev. Ten ale hodně záleží také na poloze ložnice. Jestliže je totiž orientovaná na jih a svítí do ní slunce, klidně dej přednost studenějším odstínům – modré, bílé a klidně i šedé. Ovšem na sever orientovaná ložnice potřebuje spíše teplejší tóny – vhodnější bude oranžová nebo žlutá. Jako ne příliš ideální se jeví použití červené barvy, která je hodně agresivní a mohla by spánek narušovat. Lepší je vsadit třeba na fialovou.

postel, spálňa
Zdroj: Followtheflow / Shutterstock.com

Postel hraje prim

Co se nábytku týká, klidně můžeš mít světlý, bílý i tmavý nábytek, jenž se bude hodit k barvě stěn. Zajímavě například vypadá kombinace bíle vymalované stěny a tmavého nábytku. V ložnici by rozhodně neměla chybět šatní skříň, kam si lze uložit nejen oblečení a spodní a ložní prádlo. Jestliže ti v místnosti zůstane ještě místo, pak si klidně pořiď i menší komodu.

Nejdůležitější je zde ale postel. Na výběr je spousta variant manželských postelí. Některé mají v sobě i úložný prostor, což se vždy hodí. Velikost postele je třeba přizpůsobit prostoru. Velké letiště si může pořídit ten, kdo má v ložnici hodně místa a nebude mu chybět, když ho zastaví prostornou postelí.

postel, spálňa
Zdroj: Olga Nikiforova/Shutterstock.com

Bez kvalitní matrace a roštu se neobejdeš

Nedílnou součástí každé postele je matrace, jejímuž výběru by měl být věnován čas. Nejlépe je vyzkoušet si je osobně v některém z obchodů, jež se na prodej matrací specializují. Jen tak totiž získáš úplnou představu o tom, jak se na ní bude spát. Existují matrace z PUR pěny, studené pěny, pružinové, sendvičové, ortopedické se zónovým profilem, a to s různou tvrdostí. Některé jsou vhodné pro osoby s vyšší hmotností, protože snesou větší zátěž.

K matraci patří také rošt. Těmi základními jsou rošty laťkové, jež jsou složené z pevných desek. Vyspíš se na nich, ale mnohem kvalitnější a pohodlnější jsou polohovací lamelové rošty. Lamelové rošty ještě existují ve variantě pevné, které polohovat nelze, přesto však šetří matrace tím, že jsou pružné a tolik na matraci netlačí a neničí ji.

Ložní povlečení je taková příjemná třešnička na dortu

Když už máš svoji ložnici kompletně zařízenou nábytkem, tak nákup ložního povlečení je takovou sladkou tečkou na závěr. Na výběr máte různé druhy – flanelové, bavlněné, z mikrovlákna i bavlněného saténu. Čemu dát přednost? Záleží také na finanční částce, kterou chceš investovat do pořízení. Ložní povlečení z bavlněného saténu patří obvykle k těm dražším, nabízí však výborné užitné vlastnosti, které spočívají v luxusním vzhledu a příjemném a měkkém materiálu. Flanel je zase ideální na zimu, protože zahřeje.

Povlečení z mikrovlákna není třeba žehlit, vhodné je i pro alergiky, v létě chladí a v chladném období hřeje, rychle schne a je stálobarevné. Není proti divu, že mu dává přednost stále více zákazníků, kteří mohou vybírat z jeho bohatého sortimentu nejrůznějších vzorů a barevného provedení, jež mohou snadno sladit s vybavením své ložnice. Klasická bavlna je pak léty osvědčeným materiálem, který nezklame. Jedinou její nevýhodou je to, že se musí žehlit. Na druhou stranu, jedná-li se o krepovou úpravu, ta žehlení nevyžaduje.

Domů
Sdílet
Diskuse