Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2021 17:14
Čas čtení 1:46
Vojtěch Vanda

EURO 2021: Proč hráči poklekávají před zápasy a odkud tento fenomén přišel

EURO 2021: Proč hráči poklekávají před zápasy a odkud tento fenomén přišel
Zdroj: Ian Horrocks/Getty Images
SPORT EURO 2021
Uložit Uložené

Nemusíš sledovat Euro, aby sis všiml, že některé fotbalové celky a národní týmy před zápasy poklekávají. Proč to dělají a kde to vzniklo?

Pokleknutí ve fotbale. Pokud ti fotbal není cizí, z médií často slýcháš, že některý tým před zápasem poklekly, nebo se například proti tomu někdo vymezil. Pokleknutí však nemá původ v evropském fotbale, toto gesto bylo přejato z Ameriky. Kde to začalo, proč se tak děje a co to znamená se dozvíš v článku.

Doporučeno
Pokleknout, či nepokleknout? Čeští fotbalisté se zatím nerozhodli, zda se na EURO 2021 připojí k antirasistickému gestu Pokleknout, či nepokleknout? Čeští fotbalisté se zatím nerozhodli, zda se na EURO 2021 připojí k antirasistickému gestu 12. června 2021 9:45

Co pokleknutí před zápasem znamená?

Gesto pokleknutí před sportovním zápasem je již poměrně dlouho praktikovaným protestem. Jeho autorem je Colin Kaepernick, hráč amerického fotbalu a konkrétně quaterback San Francisco 49ers. Před přátelským zápasem v roce 2016 odmítl stát vzpřímeně při americké hymně a místo toho poklekl. Chtěl takto podpořit hnutí Black Lives Matter a mírový protest proti policejní brutalitě.

„Nehodlám vstát, abych ukázal hrdost ve vlajku za zemi, která utlačuje černochy a barevné. Pro mě je toto větší než americký fotbal a bylo by pro mě sobecké to přehlížet – jedni leží mrtví na ulicích a jiným tato vražda prochází,“ uvedl Kaepernick svůj důvod.

Proč se poklekává v Evropě?

Pokleknutí se stalo anti-rasistickým symbolem po celém světě, který vzbuzoval sympatie i kontroverzi. Jak píše BBC, stalo se symbolem i protestů Black Lives Matter i později, kdy se rozhořel oheň po smrti Afroameričana George Floyda. 

Symbol následně převzali i fotbalisté. Začali s tím hráči první anglické ligy Premier League, kteří tím chtěli vyjádřit , jak reálná je rasová diskriminace a nerovnost. S tímto ale ne všichni souhlasí; podle některých lidí toto politické gesto do sportu nepatří. Druhá strana, která poklekávání podporuje, zase tvrdí, že se o politiku nejedná, ale pouze o sounáležitost s těmi, kteří by mohli být diskriminováni kvůli barvě kůže.

Kdo na Euru poklekne a kdo ne?Organizátoři letošního evropského šampionátu sympatizují s myšlenkou, že by hráči před zápasy poklekávali. To ale neznamená, že se tak skutečně bude dít. Jistým týmem, který poklekne, je anglický národní tým, předpokládá se, že pokleknou i velšští hráči. Pondělní soupeři českého národního týmu, Skotové, pokleknout pouze při zápase s Anglií. Proti poklekávání se ale vymezilo třeba Polsko.

Doporučeno
Čeští fotbalisté na mistrovství Evropy nepokleknou. Zvolí jiné gesto Čeští fotbalisté na mistrovství Evropy nepokleknou. Zvolí jiné gesto 13. června 2021 15:28

Poklekne český tým?

Český tým v minulosti poklekl, a právě v zápase se Skotskem. Od dalších střetnutí během kvalifikace Ligy národů ukazují respekt jinak, a to poukázáním na nášivky na dresech, na kterých je napsáno UEFA RESPECT. Tím podle Fotbalové asociace České republiky projevili dostatečnou podporu boji proti rasismu, antisemitismu, xenofobii a nesnášenlivosti. Podobně se k situaci postaví i na Euru.

„Chceme se soustředit ryze na fotbal a na sportovní stránku naší účasti na mistrovství Evropy. Rozumím tomu, že společnost vnímá podobná témata jako důležitá, a i reprezentace odsuzuje jakékoliv formy rasismu, ale my už jsme celou věc s týmem probrali během březnového srazu, zvolili naše vlastní řešení a na tomto postoji nic měnit nebudeme,“ sdělil skrze tiskovou zprávu FAČR trenér Jaroslav Šilhavý

Domů
Sdílet
Diskuse