Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. července 2021 17:20
Čas čtení 1:09
Martin Mičuda

Nejrychlejší SUV na světě oficiálně odhaleno. Jmenuje se Porsche Cayenne Turbo GT

Nejrychlejší SUV na světě oficiálně odhaleno. Jmenuje se Porsche Cayenne Turbo GT
Zdroj: Porsche
TECH
Uložit Uložené

Porsche představilo zcela novou variantu svého největšího SUV, které má na svědomí rekordní čas na Severní smyčce.

Porsche nám už před časem jasně naznačilo, že má v plánu uvést na trh další pozoruhodný počin s vynikajícím časem na slavném Nürburgringu. Tentokrát jde sice o SUV, nikoliv však o ledajaké, ale rovnou to nejrychlejší na světě.

Právě tak německá sportovní automobilka po rekordní jízdě na Severní smyčce novinku tituluje. Jmenuje se Cayenne Turbo GT a my už víme nejen to, jak vypadá, ale i jakým se pyšní výkonem.

Doporučeno
Vyzkoušeli jsme nejrychlejší nové auto za 1 000 000 Kč. Jaký je Leon Sportstourer od Cupry s výkonem 310 koní? Vyzkoušeli jsme nejrychlejší nové auto za 1 000 000 Kč. Jaký je Leon Sportstourer od Cupry s výkonem 310 koní? 25. května 2021 14:30


Překvapením není, že pod kapotou je známý 4litrový osmiválec, který ve zcela nové verzi nabízí výkon přesně 471 kW / 640 koní a 850 Nm. Verze Turbo GT je tak silnější než „klasické“ Turbo, zároveň je ale slabší než 680koňový plug-in hybrid Cayenne Turbo S E-Hybrid. Novinka je však lehčí díky absenci akumulátorů (přesný údaj zatím neznáme), proto akceleraci z 0 na 100 km/h zvládne za pouhých 3,3 sekundy, maximální rychlost je 300 km/h.

Porsche, Cayenne Turbo GT,
Zdroj: Porsche

Zajímavostí je, že nové provedení přichází výhradně v karosářské variantě Coupé, toto označení se však z názvosloví vypouští. Nejsportovnější verze se jednoduše jmenuje pouze Cayenne Turbo GT. Jeho podstatou je snížený podvozek o 17 milimetrů, o 15 % tužší nastavení, 8stupňový automat s novým vodním chlazením, upravené motorové komponenty, titanová výfuková soustava, Karb-keramické brzdy či standardně dodávané pneumatiky Pirelli P Zero Corsa.


Do nich jsou obuté 22" disky se zlatým nádechem, přední nárazník má větší otvor pro přívod vzduchu, širší jsou i blatníky, zatímco vzadu je karbonový difuzor a u sebe orientované koncovky výfuku. Zadní výsuvný spoiler je zároveň o 25 milimetrů větší než v případě verze Turbo. Pozměněné detaily najdeme i ve sportovně laděném kokpitu, kde si místo našla sportovní sedadla a početně zastoupená Alcantara.


Na závěr připomeňme, že Cayenne Turbo GT je s časem 7:38,9 nejrychlejším sériově vyráběným SUV na Nürburgringu. Rekordní Porsche se k prvním zákazníkům dostane v září, základní cena přitom byla stanovena na částce od přibližně 150 tisíc eur.

Porsche, Cayenne Turbo GT,Porsche, Cayenne Turbo GT,Porsche, Cayenne Turbo GT,Porsche, Cayenne Turbo GT,
Zobrazit galerii
(11)
Domů
Sdílet
Diskuse