Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. července 2021 14:33
Čas čtení 1:22
Tímea Krauszová

V Kanadě se v důsledku veder uvařili mlži zaživa na pláži. Zemřít mohla až miliarda jedinců

V Kanadě se v důsledku veder uvařili mlži zaživa na pláži. Zemřít mohla až miliarda jedinců
Zdroj: Pexels/CC0/ volně k užití
NEWS KANADA KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Profesor zoologie a expert na danou oblast odhaduje, že na následky vlny veder zemřela až miliarda mořských živočichů.

Severozápad Spojených států a západní Kanadu sužuje už od konce června vlna veder, během níž byly zaznamenány rekordně vysoké teploty vzduchu. Extrémní teploty byly naměřeny 26. – 28. června, nejvyšší naměřená teplota dosahovala až 49 °C. 

Horka se podepsala na roztátém sněhu na vrcholcích hor či požárech, které vypálily lesy i celou vesnici. Škod však horka napáchala ještě více. Na plážích západní Kanady se našly miliony mrtvých mořských živočichů, kteří nepřežili extrémní teplo, upozornilo CNN.

Pláž pokrytá mrtvolami

Profesor zoologie Christopher Harley v neděli navštívil pláž Kitsilano ve Vancouveru v provincii britské Kolumbie. Jako vědec zkoumá vliv klimatických změn na životní prostředí a soustřeďuje se na kamenité pláže, které jsou domovem mlžů či a hvězdic růžových. Na pláž šel zkontrolovat, jak se těmto mořským živočichům po extrémní vlně veder daří. To, co našel, jej vyděsilo.

Doporučeno
Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? Pod povrchem: Mohlo by být podzemní obydlí naší únikovou cestou před klimatickou katastrofou? 23. března 2024 14:30

Podle jeho slov bylo pláž cítit už zdaleka – páchla, protože byla pokryta spoustou zaživa uvařených mořských živočichů. Podle Harleyho jde o skutečnou katastrofu a odhaduje, že víkendová horka nepřežila až miliarda živočichů.

Lastury se obvykle zdržují na kamenech a jiných površích a jsou docela zvyklé na vzduch a sluneční paprsky. Ale podle Harleyho jen těžko přežijí teploty nad přibližně 38 °C.

Ve Vancouveru byly naměřeny i teploty nad 38 stupňů, přičemž na pláži se teploty vyšplhaly téměř až k 50 °C. V tomto ročním období je navíc odliv právě v době největších veder, takže se zvířata ani nemají jak dostat zpět do moře.

Kanadská vedra

Teploty, které jsou o 10 – 15 stupňů vyšší, než je v tomto období obvyklé, se podepsaly na zvířecích i lidských životech, ale také na majetku. 

„V částech západní Kanady je tepleji než v Dubaji,” řekl klimatolog kanadského ministerstva David Phillips pro stanici CTV. V tamních obchodech se podle médií vyprodala mobilní klimatizační zařízení i ventilátory. Města otevřela tzv. ochlazovací centra a uzavřela několik středisek očkování proti covidu.

Vesnička Lytton vyhořela, další vesnice musely být evakuovány. Mnoho lidí zkolabovalo nebo podlehlo vedrům, která způsobují i rapidní tání sněhu na horách, čímž se zvyšují hladiny řek a hrozí povodně.

Domů
Sdílet
Diskuse