Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2021 12:30
Čas čtení 5:05
Viktor Kniš

Billie Eilish se hledá, široké mikiny vyměnila za korzety. Její kariéra má rychlejší spád než Lady Gagy

Billie Eilish se hledá, široké mikiny vyměnila za korzety. Její kariéra má rychlejší spád než Lady Gagy
Zdroj: Refresher/Filip Poreba
HUDBA
Uložit Uložené

Popová zpěvačka stojí před zatím nejtěžším úkolem ve své kariéře – musí potvrdit rekordní úspěch debutového alba.

Široké oblečení nosila, protože nechtěla, aby ji lidé na první pohled soudili podle vzhledu. „Jsem unavená z komentářů, že pokud bych se oblékala normálně, byla bych atraktivnější,“ napsala Billie Eilish k fotografii v XXXL tričku a teplákách, do kterých by se vešla i 5krát před rokem a půl.

Popová zpěvačka se stala hlavní reprezentantkou fenoménu, který byl pro dospívající dívky návodem, jak získat v době zranitelnosti dostatek sebevědomí. Šlo zároveň o trend, se kterým se dokázali i samotní rodiče ztotožnit mnohem jednodušeji ve srovnání s těmi, které přinesly předchůdkyně jedné z líderek hudebního průmyslu ve Spojených státech.

Billie Eilish se dnes před očima milionů svých fanoušků mění z dívky na ženu a některým její přirozený vývoj vadí. Fanoušci naznačují, že na kontroverznosti přidává také v souvislosti s blížícím se druhým studiovým albem. Pravdou však zůstává, že ji čeká velmi těžký úkol. Překonat debut When We All Fall Asleep, Where Do We Go? čísly a počtem cen bude skoro nemožné.

Doporučeno
Billie Eilish uveřejnila novou sérii fotek. Těmito záběry pro Rolling Stone si splnila svůj sen Billie Eilish uveřejnila novou sérii fotek. Těmito záběry pro Rolling Stone si splnila svůj sen 18. června 2021 9:06
V tomto článku si přečteš:
  • Jak se Billie Eilish před očima fanoušků za poslední tři roky změnila
  • Která zásadní prohlášení zpěvačky už dříve naznačovala, že dojde ke změně
  • Proč stojí před vydáním druhého sólového alba před náročným úkolem
  • Jak vnímá odborník na popkulturu změny, které Billie Eilish prezentuje na Instagramu i v médiích a ke komu ji přirovnává
Billie Eilish
Zdroj: Refresher/Filip Poreba

Zrychlený vývoj popové hvězdy

Odborník na popkulturu vnímá cestu mladé zpěvačky jako přirozenou, zároveň však upozorňuje na to, že si jednotlivými fázemi v osobně-veřejném životě prochází mnohem rychleji než její kolegyně.

„Průběh její kariéry připomíná typický vývoj popové hvězdy, akorát s tím problémem, že je to zrychlené. To, co například Lady Gaga trvalo 5 až 10 let, se v případě Billie Eilish děje v podstatně kratším časovém úseku. V každém případě je to stejný model,“ řekl Refresheru Juraj Malíček. Zpěvaček a zpěváků, kteří s odstupem času odhalili problémy s duševním zdravím, je mnoho.

Kromě Ariany Grande, Seleny Gomez, Adele nebo Katy Perry a zmiňované Lady Gaga jsou to i Miley Cyrus nebo Pink. I když v některých případech sehrály roli drogy či pověstné „semletí“ mediálními domy a přehnanými požadavky, ve většině případů byl ústředním problémem, resp. výzvou vyrovnání se se slávou.

Billie Eilish se podle Malíčka hledá, ne nutně jako interpret, ale jako přirozeně dospívající teenager, který v tomto věku přichází na to, co od života chce.

„My sice uvažujeme o Billie Eilish jako o nějaké postavě hudebního průmyslu, ale ve skutečnosti je to konstrukce. Je to jméno, která se dnes hledá. Třeba brát ohled na to, že samotná soukromá osoba zpěvačky je někdo úplně jiný než postava, kterou známe ze sociálních médií,“ upozornil odborník na popkulturu.

Zpěvačka zároveň viditelným způsobem staví do popředí sebe, a to i na úkor fanoušků, o které přijde kvůli změně některých názorů. Zatímco ti, kteří vyžadují konzistentnost odcházejí, mnohem větší cílová skupina s Billie Eilish vyrůstá.

Billie Eilish
Zdroj: Refresher/Filip Poreba

Marketing nebo přirozený vývoj?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 100704 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč chtěla Billie Eilish spáchat sebevraždu
  • Jak fanouškům oznámila, že až bude dospělá, chce ukazovat své křivky
  • Proč se podle odborníka na popkulturu Billie Eilish hledá
  • Jak se projevuje, že Billie Eilish vyrostla
  • Jaké rekordy zaznamenala s debutovým albem a proč je skoro nemožné, aby sama sebe přeskočila
Domů
Sdílet
Diskuse