Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. července 2021 19:12
Čas čtení 0:49
Adam Novosad

Evropu budou katastrofické bouřky ničit 14krát více než dosud, tvrdí vědci

Evropu budou katastrofické bouřky ničit 14krát více než dosud, tvrdí vědci
Zdroj: Usnplash/Max LaRochelle/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Předpověď do konce aktuálního století nezní ve světle klimatických změn vůbec optimisticky.

Na intenzivní a pomalé bouře, které dokáží na jednom místě nahromadit obrovské množství deště a způsobit záplavy jako ty v Německu či Belgii, si bude muset Evropa zvykat.

Výzkumníci z britské Univerzity v Newcastlu odhadují, že právě pomalé bouře, které se vyskytují v jednom regionu delší dobu, budou v důsledku probíhajících klimatických změn jedním z největších přírodních rizik, uvádí CTV.

Doporučeno
ČHMÚ: Česko si od bouřek na několik dní odpočine, o víkendu se ale mohou vrátit ČHMÚ: Česko si od bouřek na několik dní odpočine, o víkendu se ale mohou vrátit 19. července 2021 19:01

Klimatické změny podle vědců nejenže zvyšují množství srážek, ale na základě dostupných údajů mění i způsob, jak se bouře chovají. Ve většině případů nad Evropou odezní po kratším čase, ale trend momentálně vypadá jasně – dlouhé hodiny či dny nad jednou oblastí a katastrofické scénáře, kdy v důsledku množství deště skončí pod vodou celé vesnice a města.

moravská nová ves tornádo jižní morava
Zdroj: ČTK/Václav Šálek

Výzkumníci však upozorňují, že nepůjde jen o mírné zintenzivnění bouřkové aktivity. Podle analyzovaných dat budou pomalu se pohybující bouře, tedy typ bouří, který aktuálně způsobil záplavy v Německu a Belgii, do konce probíhajícího století nad naším územím vyskytovat až 14krát více než dosud.

Jedním z hlavních řešení, jak předejít tomu nejhoršímu scénáři, je podle vědců výrazně snížit množství skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry. „Tato studie naznačuje, že změny v extrémních bouřích budou značné a způsobí nárůst frekvence devastujících povodní napříč Evropou,“ okomentoval výsledky studie profesor Hayley Fowler z Univerzity v Newcastlu.

Domů
Sdílet
Diskuse