Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2021 10:12
Čas čtení 0:40
Adam Novosad

Třetí dávka vakcíny už na podzim? V Chorvatsku ti status očkovaného může vypršet již brzy, i Rakousko stanovilo limit

Třetí dávka vakcíny už na podzim? V Chorvatsku ti status očkovaného může vypršet již brzy, i Rakousko stanovilo limit
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
NEWS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU
Uložit Uložené

Několik zemí si stanovilo maximální lhůtu, v níž člověka vnímají jako plně očkovaného.

Nikdo zatím nedokáže předpovědět, jak dlouho vydrží protilátky vytvořené podáním vakcíny v těle. Dosavadní data vypadají slibně, protože vysoká míra ochrany zůstává zachována i po více než šesti měsících, ale údaje o celkovém trvání ochrany vakcínou výzkumníci stále pouze postupně získávají, informují TV Noviny.

Doporučeno
Jedeš do Chorvatska? Na hraničních přechodech se čeká až čtyři hodiny Jedeš do Chorvatska? Na hraničních přechodech se čeká až čtyři hodiny 21. července 2021 16:00

Několik zemí proto přistoupilo ke kroku, na základě kterého zřejmě postupem času nikoho nemine třetí dávka vakcíny.

Rakousko si jako podmínku definice plně očkované osoby stanovilo časový limit 9 měsíců od podání první dávky, zatímco Chorvatsko nově stanovilo tento limit na 210 dní od druhé dávky. 

V praxi to bude znamenat, že seniorům či zdravotníkům očkovaným v úvodu roku hned po spuštění očkovací strategie pomalu vyprší teoretická imunita stanovená na papíře.

očkování mladí žena slovensko koronavirus
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Pokud se někdo nechal očkovat koncem ledna a druhou dávku absolvoval koncem února, tak mu podle nových pravidel v Chorvatsku zůstává možnost vycestovat jen do konce léta.

Někteří odborníci připouští, že třetí dávka bude v budoucnu nutná, ale zatím ani výrobci vakcín nepožádali o povolení třetí dávky oficiální cestou, a tak lze o její potřebě jen polemizovat.

Domů
Sdílet
Diskuse