Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2021 14:28
Čas čtení 7:59
Martin Adam Pavlík

10 nejlepších zápasů tohoto roku. Krvavé pětikolové bitvy, hrozivé knokauty a nečekané zvraty — i v tom je krása MMA

10 nejlepších zápasů tohoto roku. Krvavé pětikolové bitvy, hrozivé knokauty a nečekané zvraty — i v tom je krása MMA
Zdroj: Ultimate Fighting Championship
SPORT
Uložit Uložené

Rok 2021 je sice jen kousek za polovinou, ale už jsme viděli kopec skvělých a napínavých zápasů, při kterých místy až tuhla krev v žilách. Přečti si o deseti zatím nejlepších duelech tohoto roku.

10. Curtis Blaydes vs. Derrick Lewis

The Black Beast, jak si říká sám Derrick Lewis, vždy srší pozitivní energií a na tiskovce je mimořádně vtipný. Svými poznámkami všechny baví, ale jakmile ho potom zavřete do klece, nastane peklo. Šestatřicetiletý zápasník dokázal 20. února tohoto roku v hlavním zápase turnaje opět nemožné.

Prohrávat celý čas na body, být pod tlakem a kanonádou extrémně tvrdých ran a přesto následně uštědřit soupeři hrozivý knokaut, není úplně obvyklé. Ale všichni, kteří sledují MMA, vědí, že se to může kdykoliv stát. Právě Lewis je na to specialista. Přesně takto totiž probíhal zápas s Blaydesem. Totéž ale Lewis dokázal už dříve — v roce 2018, kdy poslal Rusa Alexandra Volkova jen krátce před koncem posledního, tedy třetího, kola k zemi svou nejtvrdší ranou, protože cítil, že na body jasně prohrává.

„Jsem rád, že jsem ho knokautoval, protože před zápasem řekl hodně hloupostí. Vlastně celé tři roky jsem něco poslouchal na svou adresu. Beru si tyto věci osobně,“ řekl Lewis v podcastu Joea Rogana, známého komentátora UFC a komika, na adresu Blaydesa.

Američan, který si kdysi dokonce odseděl tři a půl roku ve vězení, momentálně drží v UFC rekord s největším počtem knokautů — dvanáct. Jak uvádí portál MMAFighting, Lewis zažil v květnu i kuriózní incident, kdy se mu zloděj snažil ukrást auto, čehož si ale bojovník všiml a nešťastníka okamžitě „vypnul“.

 

9. Deiveson Figueiredo vs. Brandon Moreno 2

Zatímco Brazilec Figueiredo vypadá jako rozený zabiják, Mexičan Moreno působí jako stále vysmáté malé dítě, které by si klidně celý den hrálo s hračkami. Zdání však může někdy klamat. Po absolutním zdemolování Josepha Benavideze, zisku titulu muší váhy a jeho úspěšné obhajobě s Alexem Perezem sebevědomě věřil, že pro něj Moreno nebude žádný problém. První zápas ale dopadl nečekaně a na titulovou bitvu netradičně — remízou.

 

Mnozí lidé to přisoudili ne právě nejlepšímu zdravotnímu stavu Figueireda a tak padlo rozhodnutí o odvetě. Vyburcovaný Brazilec den před utkáním na vzájemném stare–downu doslova cenil na Morena zuby a dokonce do něj zcela nepochopitelně strčil, na což Moreno reagoval jen klidným úsměvem.

O den později skončil Figueiredo vystrašený na zemi v pevném sevření Mexičana, jaké on sám předtím uštědřil nejednomu soupeři. Po tom, co se byl nucen vzdát, jeho pohádka skončila a nastala nová éra. 

Následná Morenova motivační řeč mířená ke všem krajanům byla nesmírně silná — o to víc, že byl propuštěn z UFC, ale vrátil se v neuvěřitelné formě. Navíc sám kdysi do mikrofonu a před kamerami prohlásil, že je jedno, jak dlouho to potrvá, ale že titul jednou získá. Měl pravdu. 

8. Vicente Luque vs. Tyron Woodley

V březnu se odehrál souboj, který měl definitivně ukázat, zda má v sobě bývalý šampion veltrové váhy ještě potřebný oheň a chuť poprat se s těmi nejlepšími. Zároveň se mělo rozhodnout o jeho osudu v největší a nejlepší MMA organizaci světa.

Řeč je o devětatřicetiletém Tyronu Woodleym. Do zápasu šel pod obrovským tlakem, protože je zvykem, že UFC už po třech prohrách bojovníky propouští. Přesně tolik proher měl bojovník na kontě. Při posledním zápase s Colbym Covingtonem se ale zranil, a tak dostal od organizace ještě jednu poslední šanci. 

Už tato šance byla překvapením, protože v posledních zápasech s Gilbertem Burnsem nebo Kamaruem Usmanem Woodley téměř nic nepředvedl. Jeho soupeři viditelně dominovali, i když zápas — až na Covingtona — nedokázali ukončit.

Čekalo se, že o deset let mladší, nebezpečný a mimořádně komplexní zápasník, který se stále posouvá v žebříčku divize vpřed, Vicente Luque, Woodleyho pořádně prověří. Woodley ovšem naběhl do zápasu tak agresivně, že dostal Luqueho do obrovských problémů. Ve strhujícím souboji téměř připomínajícím pouliční bitvu se ale nechal bývalý šampion nachytat, což Luque potrestal a přinutil ho třikrát odklepnout. 

Woodley, který měl během kariéry na kontě cenné skalpy jako Demian Maia, Robbie Lawler či Stephen Thompson, byl po čtvrté prohře definitivně propuštěn z UFC. „Během mého přípravného kempu byl na mě vyvinut takový tlak, jaký jsem už dlouho nezažil. Zavázal jsem se sám před sebou a přísahal jsem si, že znova probudím tygra, který mi vydělal zlato. Viděl jsem příležitost na k. o. a byl jsem až příliš nadšený. Zaplatil jsem velkou daň. Nelituji ale své agrese, protože na to mě Bůh stvořil. Luque je tvrdý a pokorný bojovník. Bylo mi ctí dělit se s ním o klec,“ napsal bojovník po osudném zápase. Bojových umění se však vzdát neplánuje. Brzy ho čeká boxerský duel s Jakem Paulem.

7. Kamaru Usman vs. Jorge Masvidal 2

Mezi těmito dvěma již dlouho panovala vzájemná nevraživost. Zatímco jejich první zápas nebyl až tak atraktivní a nakonec skončil na body, přičemž jasně vyhrál Usman, odveta se nesla v jiném duchu.

Ačkoliv Masvidal razantně tvrdil, že nigerijsko–amerického šampiona veltrové váhy tentokrát díky delší a lepší přípravě ukončí, a den před zápasem na vzájemném stare–downu upozornil Danu Whita, že k němu nemá Usmana pouštět příliš blízko, protože mu ublíží, právě on byl tím, kdo nakonec upadl do bezvědomí po Usmanově děsivé pravačce.  

Turnaj UFC 261 byl prvním v roce 2021, na kterém mohla být po roce od začátku pandemie covidu konečně plná aréna lidí. Konal se v aréně Vystar Veterans Memorial na Floridě a není pochyb, že po jeho skončení museli být přítomni fanoušci MMA absolutně u vytržení. Hlavním zápasem byla právě tato titulová bitva veltrové váhy.

Jacksonville na Floridě, říkali jste, že chcete násilí? Nemáte za co,“ začal v pozápasovém rozhovoru Usman. Ten se stal prvním bojovníkem, který dokázal Masvidala knokautovat.

„Chci Jorgemu poděkovat. Vyburcoval mě a mě to povzneslo. Dlouho se mi nestalo, že bych byl před utkáním nervózní, ale to mě jen motivovalo k tvrdé práci. Po každém zápase se zlepšuji,“ dodal Usman. „Bolí to. Toto se mi stalo poprvé a před mými lidmi, mou rodinou, mými přáteli,“ reagoval na prohru Masvidal, který přesto vyzdvihl Usmanovy kvality a zažehnal tím vzájemný spor.

6. Dustin Poirier vs. Conor McGregor 2

Odvety mají vždy specifickou atmosféru a sleduje je nejvíce lidí. Obzvlášť, pokud je jedním ze zápasníků Ir McGregor. Bylo ale jasné, že v tomto lednovém souboji bude chtít Poirier vyrovnat skóre na 1:1, a přesně to se mu podařilo. Šokoval svět, když ve druhém kole jako první v historii McGregora knokautoval.

„Pokud mám být upřímný, neohlížel jsem se do minulosti a nemyslel na náš první zápas. Každý souboj je pro vás mentálním testem. Jste vystrašený, cítíte úzkost. Mým plánem v tomto zápase bylo zejména kopat, použít wrestling a až potom boxovat,“ prozradil na pozápasové tiskovce Poirier, který se mezitím stal zároveň i prvním zápasníkem, který nad Irem vyhrál dvakrát, protože ukořistil výhru i začátkem července v očekávané trilogii.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101226 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse