Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2021 19:56
Čas čtení 1:02
Radim Šlechta

Itálie vydraží Koloseum jako NFT token. Přemýšlí i nad dražbou dalších památek

Itálie vydraží Koloseum jako NFT token. Přemýšlí i nad dražbou dalších památek
Zdroj: Wikimedia/FeaturedPics/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI NFT
Uložit Uložené

Římská památka vstupuje do digitální dražby.

Itálie chce zahojit svůj rozpočet, a dává proto do dražby slavné Koloseum. Ikonická římská památka vstupuje do digitální dražby v podobě přesné digitální kopie. Fyzická podoba někdejší gladiátorské arény však nadále zůstane ve vlastnictví Říma. Informovalo o tom médium La Repubblica.

Digitální kopii stavby vytvořila skupina umělců a kurátorů za použití technologie nezaměnitelného tokenu NFT. Podobnou technologii využili už při tvorbě kopie Michelangelova díla Doni Tondo. 

Díky této technologii může Itálie přilepšit své kase, aniž by přišla o skutečné Koloseum. Navrhovatelé oceňují, že mohou své kulturní dědictví zhodnotit dalším způsobem. „Stojíme na začátku nové éry, kdy umění opět ukazuje světu cestu kupředu. Digitální dvojče Kolosea začíná novou kapitolu hospodářské i kulturní historie!“ píší v dopisu s návrhem dražby.

Koloseem Itálie nekončí

Italský ministr kultury Dario Franceschini se navíc přiklání k nápadu zařadit do podobných digitálních dražeb ještě více památek, jež má země ve svém vlastnictví. V digitálních kopiích vidí potenciál, jak do státní kasy přivést více peněz. 

Doporučeno
Kryptoměny a NFT jsou pro digitálního umělce revoluční, říká 3D umělec Filip Hodas. Nejdražší kus prodal za 2,4 milionu korun Kryptoměny a NFT jsou pro digitálního umělce revoluční, říká 3D umělec Filip Hodas. Nejdražší kus prodal za 2,4 milionu korun 2. března 2022 7:00

„NFT se objevily nedávno a jejich potenciál je obrovský. V současnosti hledáme způsob, jak být co nejvíce transparentní a zároveň z dražeb co nejvíce profitovat. Brzy tak vydáme pokyny muzeím, jak při podobných dražbách postupovat. Zároveň musíme pochopit, jak v této oblasti hájit veřejný zájem,“ okomentoval  Franceschini dražbu.

Jakou částku Itálie prodejem virtuálního sourozence Kolosea obdrží zatím není jisté. Při poslední dražbě obrazu Doni Tondo galerie inkasovala jen polovinu z prodejní ceny 240 tisíc eur. Částka se totiž rozdělila mezi ni a společnost, která dílo vytvořila. 

Nezaměnitelné tokeny v blockchainu potvrzují pravost daných předmětů. Pomáhají tak řešit problém digitálních sbírek, u nichž může docházet k tvorbě mnoha kopií.

Domů
Sdílet
Diskuse