Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2021 22:25
Čas čtení 3:33
Vojtěch Vanda

Sparta postoupila v Lize mistrů přes Rapid Vídeň! Doma vybojovala výhru 2:0

Sparta postoupila v Lize mistrů přes Rapid Vídeň! Doma vybojovala výhru 2:0
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
SPORT
Uložit Uložené

Sparťané se postaví ve 3. předkole Ligy mistrů Monaku.

Česká fotbalová družina vstoupila do odvet předkol evropských soutěží. Prvním týmem, který se představil, byla Sparta Praha, která musela po porážce v prvním zápase ve Vídni porazit na Letné Rapid Vídeň. Do zápasu vstoupila podobně jako v Rakousku – tedy gólem. V 15. minutě odpískal skotský rozhodčí po zákroku na Peška penaltu, kterou proměnil Karlsson. Do šaten tak šla Sparta s jednobrankovým vedením.

Sparta byla i během druhého poločasu lepší, nicméně dlouho se jí nedařilo skórovat. Až akce Krejčího staršího a Hložkova teč umožnila devět minut před koncem hrací doby Jakubu Peškovi zvýšit vedení na 2:0. Hektický konec zápasu pak rudí zvládli a postoupili do 3. předkola Ligy mistrů, kde se utká s Monakem.

Doporučeno
Kanonýr Patrik Schick: Kudy vedla jeho cesta k vrcholovému fotbalu a které velkokluby se o něj aktuálně zajímají? Kanonýr Patrik Schick: Kudy vedla jeho cesta k vrcholovému fotbalu a které velkokluby se o něj aktuálně zajímají? 22. června 2021 10:36

Ani jsme se nenadáli a evropský šampionát vystřídal brzký začátek tuzemské fotbalové ligy a hlavně kvalifikace na velké evropské turnaje. Do nich již minulý týden zasáhly hned 3 české celky, které tento týden čekají odvety. Nejlépe z nich je na tom Viktoria Plzeň, která vyhrála nad Dynamem Brest v předkole nově zřízené Evropské konferenční ligy, spolu s ním otevřelo evropskou pouť i Slovácko, které prohrálo na půdě bulharského Plovdivu, nicméně cestu za největším jměním zahájila Sparta, která v předkole Ligy mistrů podlehla vídeňskému Rapidu 1:2.


Ve středu večer se mělo v předkole Ligy mistrů rozhodnout, kdo nakonec postoupí dál a nejenže se postaví ve 3. předkole Ligy mistrů Monaku, ale zároveň si zajistí v případě vypadnutí minimálně postup do skupiny Evropské ligy. Poražený klub se bude muset postavit ve 3. předkole Evropské ligy kyperské Famagustě s tím, že ji bude muset porazit, aby si na jaře zajistil evropské poháry.


K postupu měl, jak už jsme zmínili, blíže vídeňský Rapid, který sice na začátku prvního utkání v Rakousku zaváhal a nechal družinu Pavla Vrby vsítit první branku utkání z kopačky Ladislava Krejčího ml., náskok ale Češi neudrželi a ve druhém poločase se nakonec museli smířit s porážkou góly Christopha Knasmüllnera. O motivaci měli tedy letenští postaráno. 

Stáhnutí manka

Hned od první minuty se fotbalisté v rudých dresech snažili zopakovat výkon z Vídně a vstřelit brzký gól. Úvodní minuty byly ale plné útočných výpadů i ze strany zelenobílých, a tak se musel mít na pozoru i domácí brankář Florian Nita. Hektickou atmosféru doplňovalo i 9 tisíc fanoušků, kteří prolomili koronavirové ticho opravdu parádně. 


Pořádné akce se fanoušci na stadionu dočkali v 15. minutě a hned z ní padl gól. Brankář Rapidu Richard Strebinger srazil v souboji Jakuba Peška a skotský rozhodčí Madden odpískal penaltu. Tu si vzal na starost Švéd David Moberg-Karlsson a nedal rakouskému gólmanovi šanci. Úvod zápasu se tak rudým povedl, nicméně všichni věděli, jak to dopadlo naposledy, a tak se se vstřeleným gólem zvedl sparťanským v hlavě i malý vykřičník.


Ten vyústil v tlak po vstřeleném gólu a snahu zvýšit vedení. Sparta ohrožovala šestnáctku Rapidu hlavně z pravé strany, například ve 24. minutě Bořek Dočkal nacentroval nadějně před branku, avšak nikoho nenašel. Ve 28. minutě našel zase Adam Hložek krásnou přihrávkou Tomáše Wiesnera, ten byl však zlikvidován obranou Rakušanů. Mezi 30. a 40. minutou se poté útočné výpady ustálily a zápas se změnil spíše v boj o balon uprostřed hřiště. Jeden z nich se nakonec podařil vybojovat domácí nové akvizici z Dánska Casperu Höjerovi, jenž mohl navýšit sparťanský náskok po centru aktivního Wiesnera. Branku však obránce přehlavičkoval.


Ještě v nastavení druhého poločasu se mohla Sparta dostat do vedení přičiněním hostujícího obránce Ullmanna, který po průchodu střídajícího Michala Sáčka skoro usměrnil jeho střelu do vlastní branky. To se ale nestalo a do šaten se šlo pouze za jednobrankového vedení. 

Doporučeno
Češi remizovali s Chorvaty 1:1. Schick proměnil penaltu, Chorvatsko zachránil Perišič Češi remizovali s Chorvaty 1:1. Schick proměnil penaltu, Chorvatsko zachránil Perišič 18. června 2021 19:53

Vytoužený postup

Začátek druhého poločasu se u letenských nesl spíše v duchu bránění, které rozkouskovaly časté fauly. Do kabin musel také po zranění odejít Casper Höjer, kterého musel vystřídat Matěj Polidar, což znamenalo, že Sparta do 60. minuty musela dvakrát nuceně střídat. První patnáctiminutovka druhého poločasu byla hodně silová, o soubojích a nebylo jasné, kdo má vlastně převahu. Až v 65. minutě se rudým povedla souhra, když Polidar z levé strany našel ve vápně Hložka, jenž ale v bezprostřední blízkosti nastřelil ze skluzu brankovou konstrukci.


Domácí byli postupem času lepší a věděli, že jejich povedenému výkonu chybí pouze druhý gól. Avšak ani hlavička Davida Hancka ani obstřelení Karlssona nebyly dostatečnými impulsy, které by převrátily chod předkola na stranu letenských. V 79. se zase k zakončení dostal rapidský Grüll, jehož vychytal Nita, nicméně v 81. minutě přišel sparťanský čas. Ladislav Krejčí st. utekl po levé straně, ve vápně našel Hložka, jenž ale pouze lehounce tečoval míč, což hrálo do not Jakubu Peškovi, který měl výbornou pozici, aby poslal míč k tyči Strebingerovy branky.


V posledních sedmi minutách základní hrací doby pak měli hráči Rapidu na to, aby poslali gólem klání do prodloužení. A nebýt skvělého Nity, který vychytal v 86. minutě úplně osamoceného Petroviče, povedlo by se jim to. Konec zápasu byl velmi vyhrocený; stadionem začaly vířit emoce, které musel dokonce na hrací ploše krotit sám trenér Vrba. Pešek pak mohl v prodloužení ještě navýšit v samostatném úprku na 3:0, Strebinger jej ale vychytal.

Sparťané nakonec konec zápasu zvládli a poslali Rakušany do předkola Evropské ligy. Sami se v dalším kole postaví francouzskému Monaku

Domů
Sdílet
Diskuse