Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2021 19:44
Čas čtení 0:56
Martin Adam Pavlík

Tyto země jsou podle vědců nejlepšími místy pro přežití globálního společenského kolapsu

Tyto země jsou podle vědců nejlepšími místy pro přežití globálního společenského kolapsu
Zdroj: Unsplash/Tobias Keller/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nový Zéland, Island, Spojené království, Tasmánie či Irsko jsou podle studie nejvhodnějšími místy k přežití globálního kolapsu společnosti.

Jak uvádí Guardian, podle vědců je lidská civilizace v nebezpečném stavu v důsledku vysoce propojené a energeticky náročné společnosti a kvůli environmentálním škodám, které to způsobilo. Vědci uvedli, že kolaps může nastat následkem šoků, jakými jsou vážná finanční krize, důsledky klimatické krize, ničení přírody, ještě horší pandemie než covid-19 nebo jejich kombinace.
 
Ve studii publikované v mezinárodním vědeckém a volně přístupném časopise o environmentální, kulturní, ekonomické a sociální udržitelnosti lidí Sustainability se uvádí, že nejlepšími a nejvhodnějšími místy na přežití tohoto kolapsu jsou ostrovy mírného pásma jako Nový Zéland, Island, Spojené království, Tasmánie či Irsko.
 

Doporučeno
Deset tipů na výlety do přírody po Česku, které tě nebudou stát skoro nic Deset tipů na výlety do přírody po Česku, které tě nebudou stát skoro nic 31. července 2021 12:45


Prvenství získal právě Nový Zéland. Zjistilo se, že právě ten má největší potenciál přežít relativně bez zranění díky své geotermální a vodní energii, bohaté zemědělské půdě a nízké hustotě lidské populace. Jak uvádí Guardian v dalším článku, miliardáři si na Novém Zélandu v rámci přípravy na to nejhorší dokonce kupují pozemky na bunkry.
 
Aby se objektivně posoudilo, které národy by byly vůči takovému kolapsu nejodolnější, byly země seřazeny podle jejich schopnosti pěstovat potraviny pro své obyvatelstvo, chránit své hranice před nechtěnou masovou migrací či podle udržitelnosti elektrické sítě.

Podle profesora Aleda Jonese z výzkumného institutu v Cambridge v posledních letech došlo k velkým globálním ztrátám potravin, finanční krizi a pandemii, přičemž jsme měli velké štěstí, že se všechny tyto věci neděly současně. Dodal, že společnost se může vyvarovat zmíněnému kolapsu jedině tehdy, pokud se uvolní systém, aby v případě šoku byla vůbec možnost nějak reagovat.

Domů
Sdílet
Diskuse