Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. srpna 2021 12:22
Čas čtení 5:28
Adam Novosad

Bizarní Hamilton jako jediný na startu. Boj za LGBTI i rozbitá auta za miliony způsobily šílenství na závodech F1 v Maďarsku

Bizarní Hamilton jako jediný na startu. Boj za LGBTI i rozbitá auta za miliony způsobily šílenství na závodech F1 v Maďarsku
Zdroj: Xavi Bonilla - Pool/Getty Images
SPORT
Uložit Uložené

Takové závody F1 si zřejmě v poslední době nikdo nepamatuje. Maďarský Hungaroring opět okořenil boj o mistrovský titul.

„Dnes to byla moje chyba. Neodhadl jsem brzdění do první zatáčky v mokrých podmínkách, což ukončilo nejen moje závody, ale i závody mnoha jiných,“ konstatoval pár minut po startu Velké ceny Maďarska jezdec Mercedesu Valtteri Bottas, který nedobrzdil a vrazil do Landa Norrise z McLarenu, což následně spustilo řetězovou reakci. Na jejím konci bylo premiérové vítězství Estebana Ocona.

Jestliže podle Motorsport Magazine dosahuje hodnota jediného monopostu více než půl miliardy korun, musela se celková škoda na všech poškozených autech z úvodní nehody vyšplhat minimálně nad sto milionů. Jednotlivé monoposty nebyly zničeny kompletně. Rozsah škod byl individuální, a tak by mohl závěrečný účet klidně vyrůst vysoko nad tuto částku.

Šlo zřejmě o nejbizarnější závod sezóny. Valtteri Bottas nejenže rozbil monopost Landa Norrise, ale rovnou ho poslal do Maxe Verstappena a následně sám vyřadil Sergia Pereze. Lewis Hamilton celému zmatku unikl a vypadalo to tak, že na Hungaroringu zamíří k pohodlnému vítězství.

Navzdory vysokému účtu za rozbitý monopost Valtteriho Bottase mohli být zástupci Mercedesu spokojeni, protože Sergio Perez musel poškozené auto odstavit, Max Verstappen zase přišel o výrazný kus podvozku, a tak už jejich tým v závodech neohrožoval.

Stratégové v Mercedesu se ale přepočítali. Mokrá trať rychle vysychala, ale oni vsadili na jistotu a chtěli si ponechat přechodné pneumatiky. Všech 13 zbývajících jezdců kromě Lewise Hamiltona ale před opětovným restartem závodu zajelo do boxů a pneumatiky vyměnili za ty do suchých podmínek.

Domů
Sdílet
Diskuse