Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2021 20:59
Čas čtení 3:32
Vojtěch Vanda

Sparta znovu prohrála první zápas předkola Ligy mistrů. Podlehla Monaku 0:2

Sparta znovu prohrála první zápas předkola Ligy mistrů. Podlehla Monaku 0:2
Zdroj: ČTK/Šimánek Vít
SPORT
Uložit Uložené

Třetí předkolo Ligy mistrů se letenským doma úplně nepovedlo.

Sparta Praha nastoupila do 3. předkola Ligy mistrů proti francouzskému celku AS Monako. První zápas na Letné začali lépe červenobílí, kteří se ve 38. minutě dostali do vedení hlavičkou Tchouameniho. Ve druhém poločase se Monako dokázalo prosadit na kluzkém trávníku podruhé, když v 59. minutě překonal Nitu nadvakrát Volland. Letenští tak budou muset stahovat ještě větší manko než ve druhém předkole a to proti těžšímu soupeři.

Doporučeno
Sparta postoupila v Lize mistrů přes Rapid Vídeň! Doma vybojovala výhru 2:0 Sparta postoupila v Lize mistrů přes Rapid Vídeň! Doma vybojovala výhru 2:0 28. července 2021 22:25

Sparta Praha otočila nepříznivý výsledek z prvního zápasu v předkole Ligy mistrů proti Rapidu Vídeň, a domácí přesvědčivou výhrou 2:0, v níž měla prsty hlavně nová posila Jakub Pešek, poslala Rakušany do Evropské ligy a sama se přesunula do dalšího předkola. Tam na ni čekala velká neznámá – francouzský velkoklub AS Monako, který po delší době rád přidal úspěch v nejslavnější pohárové soutěži.


Klub z Monackého knížectví, v němž v minulosti hráli Jan Koller nebo Jaroslav Plašil, si zajistil postup do Ligy mistrů třetím místem ve francouzské Ligue 1, v níž byl dlouho aspirantem na titul. Pro červenobílé to byl první ostrý zápas po dvou měsících, navíc v evropské soutěži, a aby to nebylo málo zároveň i premiéra proti českému soupeři z Letné. Papírově byl ale monacký velkoklub určitě favoritem


Sparta však nechtěla házet flintu do žita předčasně. Od prvního kola s Rapidem neprohrála a v posledním zápase uštědřila Liberci na jeho hřišti debakl 0:5, přičemž pozitivní zprávou pro tým Pavla Vrby byl podíl mladých hráčů na všech gólech. Bohužel se Sparťané museli obejít bez Ladislava Krejčího staršího, kterému byla v noci o víkendu zjištěna plicní embolie, dále bez nové akvizice Caspera Höjera, jenž se v minulém zápase Ligy mistrů zranil a musel jej nahradit Matěj Polidar. Místo Lukáše Štětiny nastoupil Filip Panák a místo zraněného Ladislava Krejčího mladšího se od začátku v sestavě objevil Michal Sáček.


Monako s trenérem Niko Kovačem nicméně rozhodně nechtělo letenské na domácí půdě šetřit. Nastoupilo v základu s ničivým útočným duem –  dvacetigólovým Wissamem Ben Yedderem a šestnáctigólovým Kevinem Vollandem.

Vyrovnaný poločas rozsekl gól

Sparta chtěla skórovat co nejdříve a do svého francouzského soupeře se od první minuty vyloženě pustila. Monako uklidnilo hru až po pěti minutách, v nichž měli letenští hned dvě akce. První nebezpečná střela ale přišla ve 12. minutě ze strany Monaka, kdy Aleksandr Golovin mířil těsně vedle Nitovy branky, ve 14. minutě se zase pokusil z rychlého protiútoku hroziti Martins.


Letenští se snažili hrát sebevědomou a otevřenou hru, která s sebou ale nesla riziko protiútoků, v nichž jsou hráči z Monackého knížectví mistry. Několikrát tak rudí museli hasit nebezpečné situace i za cenu faulu. První nebezpečná situace ve vápně Monaka se ale zrodila až ve 21. minutě, kdy se ze standardní situace snažil ohrozit soupeřovu branku Panák. Do ještě lepší pozice se dostal ve 23. minutě Adam Hložek po centru Tomáše Wiesnera, ten ale v tutovce minul tři Nubelovy tyče.


Hra na hřišti byla v polovině prvního poločasu poměrně vyrovnaná, lehce nerozehrané  Monako si muselo dávat velký pozor, aby agilní záloha Sparty nepronikla až moc blízko k jejich brankáři. Rudí navíc kvalitně dostupovali soupeře a nepouštěli jeijdo větších šancí; dokonce se jim dařilo hasit i brejky. To všechno se dařilo až do 38. minuty, kdy se Monako dostalo k rohu, Golovin jej poslal na hlavu Aureliena Tchouameniho, a ten míč dostal hlavou za Nitova záda. Monako poté na chvíli pozastavilo hru, jelikož bylo od sparťanského kotle častováno rasistickými urážkami a létajícími předměty.


Sparťanům se nepovedlo dostat zpátky na předgólovou vlnu, kdy se sebevědomě dostávala do šancí. Musela teda do šaten s jednogólovým mankem. 

Druhý gól a žádná pořádná šance

Kluzký trávník dostal během poločasové přestávky kropení přeháňkou, a tak dělal na začátku druhé půle problémy oběma celkům. Lépe se s tím nakonec vyrovnávalo Monako, které napadalo Spartu hodně vysoko na jejím území, což domácím dělalo problémy s rozehrávkou. Po tlaku knížecího mužstva však nakonec přišel světlý moment, kdy center Wiesnera nasměroval na monackou bránu Jakub Pešek a Nubel si musel na míč sáhnout.


Stačil ale jeden rychlý průnik a Sparta prohrávala o 2 góly. V 59. minutě se nadvakrát prosadil Kevin Volland, kterého sice nejprve vychytal Nita, odražený míč nicméně vyhrál v hlavičkovém souboji Diop a poslal jej šestnáctigólovému Němci, který se již nemýlil. Rychlé napadání a dlouhé nohy hráčů monackého týmu dělaly českému týmu nepříjemnosti, po druhém gólu se navíc Monako snažilo držet míč více pod kontrolou, což Spartu nutilo více běhat bez míče a následně více riskovat.


Nubela protáhl až v 69. minutě zase Pešek, když se rudým povedlo dotlačit soupeře ke špatné rozehrávce. V defenzivní fázi byli ale monačtí hráči většinou pozorní a do útoku tasili pouze svou zbraň v podobě rychlých protiútoků. Z jednoho takového šel na Nitu úplně sám například v 79. minutě střídající Jakobs, Nita však ve své šestnáctce čaroval. 


V poslední desetiminutovce se Sparta stále k brance nemohla dostat a měla štěstí, že monacký tým, jenž ukázal svou kvalitu, ještě náskok nenavýšil. Pražané to tak budou mít v odvetě po prohře 0:2 doma na jihu Francie opravdu těžké.

Domů
Sdílet
Diskuse