Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. srpna 2021 17:56
Čas čtení 6:04
Radim Šlechta

„Doma necítím bezpečné prostředí na to, abych se svěřil.“ Jaké jsou největší duševní výzvy LGBTQ+ lidí?

„Doma necítím bezpečné prostředí na to, abych se svěřil.“ Jaké jsou největší duševní výzvy LGBTQ+ lidí?
Zdroj: Adam Smeták/REFRESHER
ZDRAVÍ LGBTQ+ LIDÉ
Uložit Uložené

Zeptali jsme se LGBTQ + lidí na jejich největší mentální výzvy.

Letošek ani minulý rok určitě nepatří k období duševního klidu a pohody. Lidé ztráceli své blízké, báli se o život a žili pod neustálým tlakem pandemie. Ještě horší časy pak zažívali LGBTQ+ lidé. Podle studie Trevor Project je mezi LGBTQ+ lidmi sice všeobecně větší klid na duši, avšak ještě stále existuje mnoho výzev, se kterými se musí v životě potýkat. 

Výzkum, kterého se účastnilo na 35 000 LGBTQ+ lidí mezi 13–24 lety, poukázal na řadu problémů v oblasti diskriminace, mentálního zdraví i na to, jaký je přímý dopad pandemie nemoci Covid–19 na tyto lidi.

gay pride
Zdroj: TASR/Michal Svítok

I my jsme se ptali LGBTQ+ lidí, co pro ně představuje největší výzvy a jak správně je podporovat. Nejdříve se ale podívej na klíčová zjištění průzkumu Trevor Project.

  • Minulý rok o sebevraždě přemýšlelo 42 % dotazovaných. Polovina z nich přitom patřila k mladým trans a nebinárním lidem. 
  • Pouze 1 ze 3 mladých LGBTQ+ lidí shledává svůj domov jako bezpečné místo, kde se nemusí bát projevit.
  • Avšak i mimo své blízké okolí se často setkávají s diskriminací. Podle výzkumu má tuto negativní zkušenost 75 % zúčastněných.
  • Zajímavý je pak vliv sociálních médií, který se projevuje u všech střídavě jak pozitivně (o pozitivní vlivech sítí hovořilo 96 % zúčastněných), tak i negativně (negativní vlivy sociálních médií popisovalo 88 % zúčastněných).

„Nejdůležitější je svěřit se, je jedno jestli kamarádovi nebo třeba babičce.“

I v České republice prochází mladí LGBTQ+ lidé rozličnými mentálními výzvami. Je důležité si uvědomit, že každý jedinec prochází jiným životem, vyrůstá v jiném prostředí a má různé predispozice, s nimiž se narodí.

Doporučeno
„Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy 18. března 2024 14:01

Zeptali jsme se nebinární*ho Marana*y a gayů Ondřeje a Marka na to, jaké jsou největší výzvy LGBTQ+ lidí u nás a jak se většinová společnost může k menšinám chovat.

Homofobie a transfobie je u nás hluboko zakořeněná, i když je schovaná

Nebinární Marian*a jako největší výzvu vnímá strach o přijetí. Důležitý je pro něj*i alespoň základní respekt a férové chování.

lgbti
Zdroj: Unsplash/Mercedes Mehling/na voľné použitie

Co vnímáš jako největší výzvy LGBTQ+ lidí u nás?

Myslím, že je to boj o přijetí. Neustálý strach o to, jestli v novém prostředí budu moct být sám sebou a nebudu se muset přetvařovat, jen abych se dočkal základního lidského respektu.

Jak může okolí tyto lidi podporovat?

Určitě se v první řadě ozvat, pokud někdo ve vašem okolí LGBTQ+ lidi uráží nebo stereotypyzuje, zastat se nás když je s námi jednáno neférově a to hlavně v případech, kdy u toho nikdo LGBTQ+ není, aby se sám za sebe postavil.

Jak se nejlépe popasovat s coming outem?

To je asi hodně individuální. Já se nejdřív „vyoutoval” jen několika málo lidem, kterým maximálně věřím a díky jejich podpoře a přijetí jsem pak měla odvahu a otevřela jsem se i širší skupině přátel. Doma ale třeba zatím necítím dost bezpečné prostředí na to, abych se rodičům svěřil...

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101569 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse