Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2021 9:45
Čas čtení 3:30
Radim Šlechta

„Ublížit skupině znamená vzít svobodu všem.“ Prahou prošel pochod za rovnost všech queer osob (Reportáž)

„Ublížit skupině znamená vzít svobodu všem.“ Prahou prošel pochod za rovnost všech queer osob (Reportáž)
Zdroj: Refresher/Radim Šlechta
NEWS
Uložit Uložené

Situace queer lidí se v České republice podle organizátorů zhoršuje. Jaký je klíč ke spokojené společnosti?

„My se nedáme!“ skandoval zástup lidí na Hradčanském náměstí v Praze, kde se 7. srpna sešli podporovatelé a členové LGBTQI+ komunity. Téměř hodinu pod hradem pod Hradem probíhal protest za práva utlačovaných menšin. V této oblasti padla řada klíčových myšlenek. Například z úst herce Jana Ciny, bývalé ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny ČR Džamily Stehlíkové nebo poslance za Piráty Františka Kopřivy. 

Po skončení všech výstupů se dav za doprovodu veselé taneční hudby přesunul přes Nerudovu ulici a Malostranské náměstí až na náměstí Jana Palacha, kde celá akce skončila. Pochod Reclaim Pride ale nebyl o slavení, ale právě o palčivých tématech, která by podle zúčastněných měla společností rezonovat daleko více než doposud. 

Pride je protest!

„Tento rok proběhly jen doprovodné akce, které byly úžasné, ale jádro Pridu je pochod hrdosti. Potřebovali jsme uspořádat protest, který by měl plnit aktivistickou roli, protože situace se v České republice pro queer lidi zhoršuje. Je strašné, že nás Andrej Babiš nebo Jiřina Bohdalová mohou veřejně shazovat, ani se neomluví, a je to vlastně považováno za normální,“ vyjádřil se Kryštof Stupka, organizátor pochodu Reclaim Pride.

I na veřejnosti je podle Kryštofa situace stále horší. Ještě pět let nazpět prý mohl jít po ulici uprostřed noci a neslyšel na svou osobu jedinou nemístnou, nebo dokonce nenávistnou poznámku. V současnosti se prý denně setká s nějakým projevem nenávisti.

Pride
Zdroj: Refresher/Radim Šlechta

Tu, říká, může způsobovat fakt, že je LGBTQI+ komunita velkým tématem letošních sněmovních voleb. Queer lidé prý ale jen plní roli obětních beránků a homofobní či nenávistná vyjádření jsou jen zástupným problémem, aby politici zametli pod stůl své závažné kauzy.

O politické roli queer lidí na akci promluvila také Džamila Stehlíková, bývalá ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny v ČR a předsedkyně strany LES. „Orbán, Zeman a Babiš chtějí způsobit bolest a strach. Útočí na ty nejzranitelnější z nás, nálepkují je jako nepřátelé a chtějí je zbavit lidství. To sice ublíží určité skupině, ale nakonec to vezme svobodu všem,“  prohlásila Džamila. 

Pride
Zdroj: Refresher/Radim Šlechta

Říká, že současní politici se snaží společnost rozdělit a rozdmýchat v ní nenávist, která nakonec může způsobit totalitu. „Rozmanitost, radost a queer jsou nejlepší léky proti totalitě. Je to svoboda. Queer je svoboda,“ ukončila svůj projev.

„Zemanovi jsou trans lidé ve skutečnosti ukradení,“ říká Lenka Králová

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 101707 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse