Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2021 17:59
Čas čtení 0:49
Tereza Šnajdrová

Skotsko opět volá po samostatnosti. Referendum o nezávislosti chce uspořádat do roku 2023

Skotsko opět volá po samostatnosti. Referendum o nezávislosti chce uspořádat do roku 2023
Zdroj: Flickr/The Scottish Government/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Skotsko chce být nezávislé na Spojeném království.

Skotsko se o nezávislost pokouší již od roku 2014 a současná premiérka Nicola Sturgeon chce referendum o oddělení od Británie uspořádat do roku 2023. Skotská vláda své plány na odtrhnutí se od Spojeného království pozastavila kvůli pandemii koronaviru, ale referendum je nyní zpět ve hře, informuje zpravodaj BBC.

Doporučeno
Pandemie opět nabírá na síle. Babiš nevyloučil lokální restriktivní opatření Pandemie opět nabírá na síle. Babiš nevyloučil lokální restriktivní opatření 7. září 2021 15:21

Referendum v minulosti kritizoval britský premiér Boris Johnson, podle kterého by se Skotsko mělo soustředit na zotavení se z krize, a nikoliv na osamostatnění. „Domnívám se, že referendum je v současném kontextu nezodpovědné a bezohledné,“ řekl.

S tím však Sturgeon nesouhlasí a myslí si, že je absurdní, aby Londýn nezávislost blokoval. „Jedinými lidmi, kteří mohou rozhodnout o budoucnosti Skotska, jsou Skotové,“ uvedla s tím, že pro blokaci referenda neexistuje žádné demokratické opodstatnění.

Skotská premiérka se o referendum zasazuje zejména proto, že nesouhlasí s odchodem Británie z Evropské unie, což nechtěla ani většina Skotů. Tamním obyvatelům se navíc nelíbí Johnsonova konzervativní vláda a přístup k pandemii, takže i oni se k přiklání k odpojení od Spojeného království.

Skotská národní strana, v jejímž čele sedí právě Sturgeon, ve volbách získala 64 ze 129 křesel, takže jí k většině chybí jeden hlas. Podporu má však i ve straně Zelených, kteří rovněž hlasují za nezávislost Skotska, k čemuž by mohlo dojít do roku 2023.

Doporučeno
Chlapec z Česka spadl z hradeb v Chorvatsku do ostrých skal, zemřel v nemocnici Chlapec z Česka spadl z hradeb v Chorvatsku do ostrých skal, zemřel v nemocnici 7. září 2021 13:43
Domů
Sdílet
Diskuse