Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti VIASAT.
29. září 2021 v 10:30
Čas čtení 2:58
Sponzorovaný obsah

Temnota i strohý humor. Sestavili jsme seznam nejlepších finských filmů a seriálů, které tě chytnou a nepustí

Temnota i strohý humor. Sestavili jsme seznam nejlepších finských filmů a seriálů, které tě chytnou a nepustí
Zdroj: Epic Drama
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Sestavili jsme seznam nejlepších filmů z finské produkce.

Streamovací platformy jsou přeplněné filmy a seriály mnoha žánrů. Jen si vzpomeň, kolikrát jsi na internetu hledal, na co se podívat, a než ses dokázal rozhodnout, bylo pozdě, a ty místo hodin napětí u thrilleru nebo smíchu u komedie, odcházíš spát znuděný.

Už několikrát jsme se přesvědčili, že platforma Epic Drama má v nabídce celou řadu kvalitních seriálů a s žádným z nich nemůžeš sáhnout vedle. Televizní stanice rozhodně nezaostává ani za svou zahraniční konkurencí. 

Právě proto jsme se ve spolupráci s Epic Drama rozhodli usnadnit ti rozhodování. Abychom ti pomohli s výběrem toho, na co se dnes podíváš, sestavili jsme pro tebe seznam TOP 5 filmů a seriálů, které stojí za to. A abychom ti nabídli něco trochu jiného, než najdeš všude jinde, zaměřili jsme se na filmy a seriály pocházející z Finska. Popcorn do ruky. Začínáme. 

1. Ve stínu tajných služeb

Finsko je během studené války důležitým územím. Ovládnout se jej snaží jak sovětské KGB, tak i americké CIA. Finsko samotné chce ale chce za každou cenu udržet svoji nezávislost, o což se má zasadit tamní tajná služba Pěst. Hlavní hrdinka, která se do týmu finských tajných služeb přidává, během seriálu postupně rozplétá svou minulost a brzy zjistí, že je to právě ona, kdo má budoucnost země v rukou. 

Ve stínu tajných služeb
Zdroj: Epic Drama

Jsou to právě osobní a profesní vztahy protagonistky, které v kulisách prezidentských voleb a sítě tajných služeb činí ze seriálu dílo, které tě chytne a nepustí. 

Úspěšný seriál se dočkal i druhé série, ve které nastupuje nový prezident do funkce. Vedoucí Pěsti jej musí přesvědčit, že je ten pravý, kdo mu má chránit záda. Postupně se ale dozvídá o plánu, který ohrožuje nejen existenci tajné služby, ale také celé Finsko. V Rusku totiž vzniká nová tajná jednotka Bratři hněvu, která plánuje skandinávský sníh promáčet rudou krví. 

Ve stínu tajných služeb
Zdroj: Epic Drama

Za seriálem, jehož druhou sérii Epic Drama uvede 30. září ve 21:00, stojí významný režisér AJ Annila, který stojí například za The Eternal Road z roku 2017, za který si vysloužil rekordních 13 nominací na Jussi Awards, jimž se přezdívá finské Oscary. Z těchto nominací proměnil celkem 6 včetně ceny za nejlepší režii a nejlepší film.

2. Moje matka 

Když bylo Finsko vtaženo do 2. světové války, narukuje i otec malého Eera, k němuž se za velmi krátkou dobu donese smutná zpráva. Chlapcův otec v boji padl. Zhroucená maminka posílá syna do neutrálního Švédska a i přesto, že zde chlapec má náhradní rodinu, trpí velkým steskem po domově. Film byl natočen podle stejnojmenného románu Heikki Hietamiese a jedná o skutečné události z minulého století, kdy rodiny do bezpečnějšího Švédska dohromady poslaly na 70 000 dětí. 

3. Muž bez minulosti

Snímek z roku 2002 natočil a napsal Aki Kaurismäki. Jedná o příběhu muže, kterého hned po příjezdu do nového města přepadnou, brutálně zmlátí a okradou. Nakonec mu pomůže skupina bezdomovců a místní Armáda spásy. Poté, co se dostane z nejhoršího, zjišťuje, že jeho paměť je ta tam. K problému se ale staví čelem, pracuje na pobočce Armády spásy, pomáhá místní lokální kapele k úspěchu a začíná zcela nový život až do chvíle, kdy se jeho minulost přihlásí o slovo a on si musí vybrat mezi dvěma životy.

Silný příběh zarezonoval nejen mezi porotot festivalu v Cannes, kde vyhrál Velkou cenu poroty, ale také v Miroslavu Krobotovi, který v roce 2010 podle filmu zrežíroval stejnojmennou divadelní adaptaci pro Dejvické divadlo.

4. Nazí v sauně

Je asi málo věcí, které Finsko charakterizují víc než sauny. Dokument Nazí v sauně z roku 2010 se věnuje právě tomu, proč jsou takto populární. Joonas Berghäll a Mika Hotakainen, kteří za dokumentem stojí, si všimli zajímavého jevu. Obnažení muži v saunách vystupují ze svých tvrdých skořápek a otevírají své duše. Ve filmu se ti tak přiblíží příběhy o smrti, lásce, narození a životě v jeho nahotě.

5. Roba

Na začátku roku 2012 odstartoval krimi seriál, který zachycuje (ne)všední dny na policejní stanici v Helsinkách. Tam přichází nový kapitán, který na stanici otevírá diskusi o současném fungování uniformovaných jednotek. Ve čtyřech sériích tě seriál provede dramatickými situaci, které rozbíjí typickým strohým finským humorem.

Kromě výše zmíněných filmů má ale finská televize a kinematografie hodně co nabídnout. Další nezapomenutelné filmy a seriály jsou například White Wall, Invisible Heroes nebo Bad Apples popřípadě jakékoliv dílo právě od AJ Annily, u kterého se dá použít spojení „co dílo, to klenot“. Právě s tímto režisérem můžeš začít třeba právě přes sérii Ve stínu tajných služeb, takže si 30. září nezapomeň nastavit budík na 21:00.

Podívat se na premiéru
Domů
Sdílet
Diskuse