Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2021 15:30
Čas čtení 8:14
Martin Adam Pavlík

Rammstein: Mazaní mistři ironie a dvojsmyslů se zálibou v pyrotechnice

Rammstein: Mazaní mistři ironie a dvojsmyslů se zálibou v pyrotechnice
Zdroj: Getty Images/Jim Steinfeldt/Michael Ochs Archives
HUDBA
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Na to, aby vyprodali ty největší stadiony, jim často stačí několik hodin. Rádi provokují a vyžívají se v pyrotechnice. Zpívají německy, ale jsou hvězdami po celém světě. Přečti si profil jedné z nejlepších koncertních kapel současnosti.

Každý, kdo je alespoň jednou viděl naživo, ví, že jejich koncerty zdaleka nejsou pouze koncerty. Jde o nezapomenutelný zážitek na celý život. Kapela Rammstein — šest šílenců (v tom nejlepším slova smyslu) z Berlína se sklony k pyromanii — dodala pojmu vystoupení zcela nový význam. Jde totiž o divadlo, performance art či happening s jasným názorem a vztyčeným prostředníkem adresovaným všem puritánům, moralistům, náboženským fanatikům, homofobům, xenofobům nebo rasistům. 

Jsou typickou postmoderní kapelou. Málokdo dokáže tak rafinovaně skloubit hospodskou přízemnost s intelektem a zabavit či pobouřit tak rozsáhlé divácké spektrum. Rammstein buď nenávidíš, nebo miluješ. V jednom okamžiku jsou jeho členové jako malé děti na hřišti, která se neumí chovat, o chvíli později jsou jako přísní rodiče, kteří se nebojí ukázat varovný prst, přičemž stále mají obrovský nadhled a berou věci s rezervou.

Obscénní, drsné, kontroverzní, šokující

Orální sex od anděla, homosexuální orgie, rituální sebebičování, černoška v uniformě nacistického důstojníka, pomalované děti zavřené v kleci. Jejich videoklipy jsou obscénní, provokativní, místy nechutné, tvrdé, drsné, násilné, brutální, erotické, kontroverzní, šokující, ale vždy do puntíku promyšlené, fascinující a zábavné. Jde o fikanou hru s divákem, kterou musí často dešifrovat. Členové nejpopulárnější německé kapely jsou jednoduše mazaní mistři ironie a dvojsmyslů. Na to, aby sis užil jejich hudbu nebo videoklipy, určitě nepotřebuješ umět německy či mít doktorát z filozofie nebo dějin umění.

Rammstein
Zdroj: Youtube/@Rammstein Official

Pokud si ovšem chceš užít jejich koncert, možná bys měl zvážit, zda jít do prvních řad. Může se ti totiž lehce stát, že budeš odcházet se spálenými chlupy na rukou, zabarvený jemně načerno nebo dokonce s malými popáleninami. Nejednou s nimi odcházeli po show i samotní členové kapely, zejména frontman Till Lindemann. Ten je ale certifikovaným pyrotechnikem a nebojí se na sebe navléknout obleky, přístroje či rekvizity, které jsou přímo životu nebezpečné. Na pódiu mají hudebníci dokonce i viditelné značky, aby věděli, kde mohou a nemohou stát. Mohlo by se jim to totiž stát osudným.

Rammstein
Zdroj: Youtube/@Rammstein Official

Majestátní ohnivá show

Ohňostroje, světlice, výbuchy, plamenomety... To vše můžeš zažít během jejich vystoupení. Není tajemstvím, že je synonymem skupiny Rammstein majestátní ohnivá show. Teplota vzduchu na jejich koncertě je téměř identická s tou v sauně, pulzující energie bere dech, člověk zažívá nepoznanou euforii. Rammstein navíc stále posouvají hranice a snaží se přinést věrným fanouškům něco nového, nepoznaného, neviděného a originálního.

Rammstein
Zdroj: Youtube/@Rammstein Official

Například jejich koncertní pódium z posledního Stadium Tour bylo úchvatnou obrovitánskou kulisou „nenápadně“ připomínající futuristickou architekturu z legendárního německého filmu Metropolis (1927) od Fritze Langa. Jednotlivé části pódia převáželo na místa 90 kamionů a dohromady je dávalo 265 lidí několik dní. V létě 2019 kapela v rámci tohoto turné odehrála 31 představení ve 24 městech a 17 zemích před zhruba 1,2 milionu diváků, přičemž v rámci Evropy nevynechala ani Prahu či blízkou Vídeň.

Rammstein
Zdroj: https://www.rammstein.de/

Imitovaný BDSM sex, ejakulát v podobě pěny, hořící kočárek

Zájem i návštěvnost jasně dokazují, že Rammstein dnes patří mezi nejlepší a nejžádanější koncertní kapely, přičemž nikdo by se nemohl divit, kdyby v pomyslném žebříčku obsadil rovnou první místo. Živé hraní před publikem je středobodem všeho. Právě to kapelu už od počátku nejvíce zpopularizovalo a lákalo na koncerty stále více fanoušků bizarní, obskurní hudby. Konzervativci rádi označují členy kapely za zvrhlíky, podivíny či devianty, oni to však berou jako kompliment. Nestydí se za to. Proč si ale vybudovali právě takovou reputaci?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 103441 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co s oblibou dělá na koncertech Till Lindemann během skladeb Bück Dich nebo Pussy.
  • Jak reagovali členové na obvinění z neonacismu.
  • Co udělali kytaristé kapely na koncertě v Moskvě v roce 2019, aby vyjádřili podporu LGBT+ komunitě.
  • Co dohnalo kytaristu Richarda Kruspeho k depresím.
  • Kteří slavní režiséři použili hudbu Rammsteinu ve svých filmech.
Domů
Sdílet
Diskuse