Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2021 10:49
Čas čtení 0:54
Radim Šlechta

Instagram může u části uživatelů za sebevražedné myšlenky, ohrožuje hlavně mladé dívky

Instagram může u části uživatelů za sebevražedné myšlenky, ohrožuje hlavně mladé dívky
Zdroj: Unsplash/Keren Levand/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Používání Instagramu podle interních prezentací společnosti Facebook představuje u 13 % mladých Britů a 6 % mladých Američanů prostředek, který vyvolává sebevražedné myšlenky.

Instagram ubližuje především dospívajícím dívkám. Společnost Facebook, která aplikaci vlastní, na to přišla ve své interní studii. I přesto společnost chystá dětskou verzi jedné z nejrozšířenějších sociálních sítí. Informoval o tom Wall Street Journal.

Sebevražedné myšlenky, které v uplynulých třech letech doháněly dospívající lidi, podle jedné z interních prezentací giganta Facebooku zapříčinilo právě používání Instagramu u 13 % britských a 6 % amerických lidí, které myšlenky na sebevraždu trápily.

Doporučeno
Se svojí Stávkou dýdžejů skončila v Hvězdné pěchotě. Ze Štěpána je dnes Olivie a na účast v SuperStar nevzpomíná hezky (Rozhovor) Se svojí Stávkou dýdžejů skončila v Hvězdné pěchotě. Ze Štěpána je dnes Olivie a na účast v SuperStar nevzpomíná hezky (Rozhovor) 15. září 2021 7:00

„32 procent dospívajících dívek uvedlo, že když se cítily špatně kvůli svému tělu, Instagram jim jejich negativní náladu ještě zhoršil," uvádí společnost Facebook. Mezi chlapci se pak vnímání sebe sama zhoršilo u 14 % uživatelů.

Mladí lidé jsou přitom podle Wall Street Journal klíčovými uživateli sociální sítě. Podle statistik je více než 40 % uživatelů Instagramu ve věku 22 let a mladších. Na to Facebook reaguje vývojem Instagramu pro děti. Aplikace pro lidi mladší 13 let se ale setkává s ostrou kritikou na poli amerických zákonodárců.

„Facebook by neměl vyvíjet další platformy sociálních médií určené výslovně pro naše děti, když se mu nedá věřit, že by udržel pořádek u svých stávajících,“ vyjádřila se k situaci Lori Trahan, demokratka a členka Sněmovny reprezentantů. Přeje si, aby Facebook vývoj nové sociální sítě okamžitě přerušil.

Sama společnost považuje tato zjištění a nařčení ze strany Wall Street Journal za vytržená z kontextu. Deník se podle ní zaměřil jen na úzkou výseč informací s cílem vykreslit Facebook v negativním světle.

Domů
Sdílet
Diskuse