Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2021 14:53
Čas čtení 1:49
Tímea Krauszová

Lékařka v USA mrzačila genitálie malých dívek. Dělala to z náboženských důvodů, děti nemohly po zákroku ani chodit

Lékařka v USA mrzačila genitálie malých dívek. Dělala to z náboženských důvodů, děti nemohly po zákroku ani chodit
Zdroj: Unsplash/Jafar Ahmed/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Dívkám zakazovali o bolestivé proceduře mluvit.

Američtí státní zástupci ve čtvrtek potvrdili, že v případu mrzačení ženských genitálií v Detroitu šlo o spolupráci několika lékařů. Hlavní obžalovanou je doktorka Juman Nagarwala, spolu s ní obvinili majitele kliniky Fakhruddina Attara i s jeho manželkou Faridou Attara a matku jedné z údajných obětí, ženu jménem Fatema Dahodwala.

Procedury měly probíhat v noci, mimo hlavní provoz detroitské kliniky, a cestovaly za nimi ženy s dcerami z různých koutů USA. Lékařka Attara měla být podle obžaloby přítomna během zákroků a oběti držela za ruce. Ty podle soudních dokumentů popisují bolest, pálení a posléze neschopnost chodit, píše portál Des Moines.

Tajná síť sektářských lékařů, kteří mrzačili 7leté dívky

Nagarwala je podle státních zástupců součástí organizované skupiny lékařů z úzké komunity Indů, kteří obřezávali 7leté dívky napříč Spojenými státy. Procedury vykonávali během několika let a považují je za náboženskou a kulturní povinnost. Matky i s dcerami tyto procedury podle prokurátorů vyhledávají a jsou ochotné za nimi i cestovat.

K mrzačení mělo dojít nejen v Detroitu, ale i v Kalifornii a Illinois, prohlásili v soudní síni státní zástupci. Všichni lékaři, kteří zákroky prováděli, byli také součástí indické komunity. Jde o skupinu Dawoodi Bohras, větev islámské víry.

Obžaloba také tvrdí, že Nagarwala několikrát vyjela i do oblasti Washington DC, kde rovněž provedla zákroky. Jde tedy o zločin federálních rozměrů, ale soudní proces trvá již roky a kromě covidu ho hatí i legislativa.

Domů
Sdílet
Diskuse