Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2021 14:53
Čas čtení 1:49
Tímea Krauszová

Lékařka v USA mrzačila genitálie malých dívek. Dělala to z náboženských důvodů, děti nemohly po zákroku ani chodit

Lékařka v USA mrzačila genitálie malých dívek. Dělala to z náboženských důvodů, děti nemohly po zákroku ani chodit
Zdroj: Unsplash/Jafar Ahmed/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Dívkám zakazovali o bolestivé proceduře mluvit.

Američtí státní zástupci ve čtvrtek potvrdili, že v případu mrzačení ženských genitálií v Detroitu šlo o spolupráci několika lékařů. Hlavní obžalovanou je doktorka Juman Nagarwala, spolu s ní obvinili majitele kliniky Fakhruddina Attara i s jeho manželkou Faridou Attara a matku jedné z údajných obětí, ženu jménem Fatema Dahodwala.

Procedury měly probíhat v noci, mimo hlavní provoz detroitské kliniky, a cestovaly za nimi ženy s dcerami z různých koutů USA. Lékařka Attara měla být podle obžaloby přítomna během zákroků a oběti držela za ruce. Ty podle soudních dokumentů popisují bolest, pálení a posléze neschopnost chodit, píše portál Des Moines.

Tajná síť sektářských lékařů, kteří mrzačili 7leté dívky

Nagarwala je podle státních zástupců součástí organizované skupiny lékařů z úzké komunity Indů, kteří obřezávali 7leté dívky napříč Spojenými státy. Procedury vykonávali během několika let a považují je za náboženskou a kulturní povinnost. Matky i s dcerami tyto procedury podle prokurátorů vyhledávají a jsou ochotné za nimi i cestovat.

K mrzačení mělo dojít nejen v Detroitu, ale i v Kalifornii a Illinois, prohlásili v soudní síni státní zástupci. Všichni lékaři, kteří zákroky prováděli, byli také součástí indické komunity. Jde o skupinu Dawoodi Bohras, větev islámské víry.

Obžaloba také tvrdí, že Nagarwala několikrát vyjela i do oblasti Washington DC, kde rovněž provedla zákroky. Jde tedy o zločin federálních rozměrů, ale soudní proces trvá již roky a kromě covidu ho hatí i legislativa.

Případ začal v roce 2017, o rok později však zákon o ženské obřízce prohlásili v USA za neústavní. Většinu obvinění tak museli stáhnout a zůstalo jen jedno obvinění z maření spravedlnosti. Prokuratura ale v tomto roce přidala nová obvinění, konkrétně z manipulace s důkazy a ovlivňování svědků. Lékaři údajně šli za svými klienty a řekli jim, co odpovědět na případné otázky FBI. Oni sami přitom FBI při výsleších lhali.

Obhajoba argumentuje několika body, zejména však tím, že lékařka ve skutečnosti nikomu neublížila. Podle obhajoby nešlo totiž o řezání a mrzačení genitálií, ale jen o „poškrábání“. Ženskou obřízku v této skupině věřících považují za jakýsi iniciační ceremoniál.

Lékařku obvinili z 9 případů mrzačení genitálií ve státech Michigan, Illinois a Minnesota. Některé z obětí při zákroku křičely, krvácely a plakaly, jedna z nich dokonce dostala kombinaci léků na uklidnění a proti bolesti, jen aby vydržela proceduru. Prokuratura je přesvědčena, že zákroky prováděla i v Detroitu ve spolupráci s manželským párem, který šéfuje místní klinice.

Ačkoli ji oficiálně obvinili z devíti případů, státní zástupci tvrdí, že dívek bylo více než sto. Argumentují tím, že ačkoli lékaři věděli, že je to nelegální a z medicínského pohledu úplně nepotřebný zásah do lidského těla, v mrzačení genitálií pokračovali.

Desítky zemí světa považují ženskou obřízku za nezákonnou. V EU je zakázána a některé státy ji trestají dokonce i tehdy, když je provedena mimo jejich území.

Domů
Sdílet
Diskuse